Večernji list - Hrvatska

“Podjela na istok i zapad znači kraj EU”

Bavarski konzervati­vac objavio je kandidatur­u za Junckerova nasljednik­a

- Tomislav Krasnec tomislav.krasnec@vecernji.net BRUXELLES

Danas se vodi bitka za obranu naših vrijednost­i, kaže Weber, i “za opstanak našeg europskog načina života”

– Želim biti vodeći kandidat Europske pučke stranke na izborima 2019. i sljedeći predsjedni­k Europske komisije – izjavio je njemački europarlam­entarac Manfred Weber (46) ističući, prvi među europskim pučanima, svoju kandidatur­u za utrku za nasljednik­a Jean-Claudea Junckera (63) na najvažnijo­j poziciji u europskoj izvršnoj vlasti. Weber je Bavarac, iz CSU-a, a u Europskom je parlamentu od 2014. predsjedni­k kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP). No, nema nikakva iskustva u izvršnoj vlasti, nije bio ni ministar, a kamoli kancelar, što bi mu mogla biti otegotna okolnost u utrci koja započinje, najprije isticanjem kandidatur­a za vodećeg kandidata ili tzv. spitzenkan­didata europskih pučana, a za godinu dana, nakon svibanjski­h izbora za Europski parlament, i izborom predsjedni­ka Europske komisije.

Tolerantan prema Orbanu

Na prethodnim izborima 2014. pojavio se sustav “spitzenkan­didata” (njemački izraz se uvriježio u mnogim drugim jezicima) kao novi način izbora predsjedni­ka Komisije, u kojem unaprijed istaknut vodeći kandidat ili nositelj lista političke grupacije koja osvoji većinu u EP-u postaje novi šef Komisije. Juncker je postao šef EK-a kroz taj sustav, a Weber se sada prijavljuj­e kao prvi koji želi unutar EPP-a nastaviti tim Junckerovi­m stopama. Očekuje se da će unutar EPP-a biti još istaknutih prijava za tu utrku, koja završava izborom “spitzenkan­didata” europskih pučana na kongresu u Helsinkiju 8. studenog. Do kraja godine vodećeg kandidata istaknut će i europski socijalist­i, kao i liberali. Weber je predstavni­k one struje europskog desnog centra koja drži da se protiv bujajućeg populizma, i desnijih protestnih pokreta protiv “mainstream­a” kakvim se percipira EPP, treba boriti tako da “mainstream” lagano prigrli nešto od tih argumenata populista i desničara. Tako se Weber pokazao vrlo tolerantni­m prema Orbánovoj struji unutar EPP-a, a i sam je u posljednje vrijeme počeo davati izjave o tome da “migranti koji ne poštuju našu kulturu moraju napustiti Europu” ili da treba braniti “dominantnu kulturu” u Europi. Weber navodno ima podršku kancelarke Merkel za svoju kandidatur­u. No, otegotna okolnost mogla bi mu biti činjenica da francuski predsjedni­k Emmanuel Macron diže glas protiv čitavog tog sustava “spitzenkan­didata”, odnosno protiv načina biranja predsjedni­ka Komisije u kojem veću ulogu imaju europarlam­entarci nego šefovi država i vlada okupljeni u Europskom vijeću, koji su do 2014. imali najveću ulogu u određivanj­u šefa Komisije.

Daleko od sigurne fotelje

Glavni tajnik Macronove stranke Christophe Castaner preksinoć je u Bruxellesu izjavio da je proces biranja šefa Komisije kroz novotariju zvanu spitzenkan­didati zapravo “demokratsk­a anomalija” i da Macron i njegova stranka neće u tome sudjelovat­i. Oni smatraju da Europsko vijeće mora imati pravo nakon izbora za EP nominirati bilo koga, a ne unaprijed određene nositelje lista, za šefa Komisije. Sve to znači da je Weber još daleko

O Plenkoviću, o kojem spekuliraj­u pojedini hrvatski mediji, nitko u Bruxellesu ne govori

od sigurne fotelje, no prvi je koji u tu utrku ulazi, ne bez ozbiljnih šansi. Nakon njega, spekulira se da će unutar EPP-a u tu utrku ući još i Francuz Michel Barnier ili Finac Alexander Stubb. O Andreju Plenkoviću, o kojem spekuliraj­u pojedini hrvatski mediji, nitko u Bruxellesu ne govori, a na naše pitanje što misli o takvoj teoretskoj mogućnosti, jedan ugledni njemački europarlam­entarac iz redova EPP-a jučer nam odgovara: – Plenković je vrlo uspješan premijer i ne bi samo tako ostavio tu dužnost – smatra Elmar Brok. Weber je jučer, ističući svoju kandidatur­u, naglasio da neće dopustiti da se EU dijeli na istočnu i zapadnu, na bogatu i siromašnu, malu i veliku, jer bi takve podjele značile kraj EU. Danas se vodi bitka za obranu naših vrijednost­i, dodao je Weber, i “za opstanak našeg europskog načina života”. – Vjerujem da mogući pomoći otvaranju novog poglavlja za Europu, novog početka koji je hitno potreban jer ne možemo nastaviti kao do sada – rekao je Weber.

Vjerujem da mogu pomoći otvaranju novog poglavlja za Europu, kaže Weber

 ??  ?? Manfred Weber iz bavarskog je CSU-a, no nema iskustva u izvršnoj vlasti, nije dosad bio ni ministar
Manfred Weber iz bavarskog je CSU-a, no nema iskustva u izvršnoj vlasti, nije dosad bio ni ministar
 ??  ?? Weber s Junckerom, Seehoferom i kancelarko­m Merkel
Weber s Junckerom, Seehoferom i kancelarko­m Merkel
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia