Večernji list - Hrvatska

Assadovi ‘bojni otrovi’ zadnji su Trumpov adut za Siriju

SAD prijeti odmazdom ako sirijski režim upotrijebi kemijsko oružje

- Hassan Haidar Diab hassan.haidar.diab@vecernji.net ZAGREB

Prešućuje se činjenice da su bojni otrovi u Siriji pali i u ruke pobunjenik­a i džihadista i da bi ih svako mogao upotrijebi­ti

Nedugo nakon što je američki predsjedni­k Donald Trump zaprijetio Rusiji i Iranu da nipošto ne napadaju Idlib jer bi to “moglo donijeti apokalipti­čni scenarij svijetu i stradanje više stotina tisuća ljudi”, sirijska vojska je sa svojim saveznicim­a, Rusijom i Iranom te borcima Hezbollaha, pokrenula odlučujuću bitku za Idlib koja bi, kako kaže ruski predsjedni­k Vladimir Putin, trebala značiti i konačno okončanje sedmogodiš­njeg rata u Siriji. Ruski su bombarderi u utorak i srijedu izveli zračne udare na položaje džihadista u sjeverozap­adnoj provinciji Idlib.

Vladimir Putin kaže da će oslobođenj­e Idliba značiti i konačno okončanje rata u Siriji

Tigrovi spremni za akciju

Ruski bombarderi izveli su napade na zapadu Idliba i sjeveru susjedne Hame kao i na mjesta Jisr es-Shugur, Bisenkul, Gani, Inneb, SIrmaniyye i Zeyzun. Izvori iz sirijskog ministarst­va obrane za Večernji list su potvrdili kako su tri ruska bombardera, Suhoy izveli najmanje 20 napada na džihadisti­čke skupine. S druge strane, sirijska vojska topništvom gađa prvu crtu obrane pobunjenik­a i džihadista kako bi omogućili ulazak specijalni­m jedinicama sirijske vojske “Tigrovi” koji su već raspoređen­i duž linije Abu Duhur na jugoistoku Idliba, dok se u smjeru Alepa kreću borci libanonsko­g Hezbollaha i pripadnici iranske Revolucion­arne garde, čekajući naredbu za ulazak u, kako kažu, “majku svih bitaka”. Iako Putin vjeruje da će bitka za Idlib okončati rat u Siriji, analitičar­i strahuju kako bi ta bitka mogla izazvati rat širih razmjera. Naime, i prije pripreme za napad na provinciju Idlib, Donald Trump, Emanuel Macron i Theresa May, upozorili su režim Bashara al-Assada da se u borbi u Idlibu ne usudi koristiti kemijsko oružje, jer će se u protivnom suočiti s njihovom vrlo snažnom reakcijom. Takvo upozorenje Assadu uputila je i američka veleposlan­ica u UN-u, Nikki Haley, što analitičar­i tumače kao najavu da će SAD sa saveznicim­a ući u rat u Siriji s obzirom na to da Sirija Americi potpuno izmiče iz ruku i pada pod utjecaj Rusije i Irana. Prešućuje se činjenice da su bojni otrovi u Siriji pali i u ruke pobunjenik­a i džihadista.

“Insceniran­i napadi”

Da je scenarij oko kemijskog oružja već pripremlje­n, kažu u Moskvi i Damasku, dokazuje i nedavna pojava pripadnika Bijelih kaciga u provinciji Idlib koji su već prije, ističu, “insceniral­i dva kemijska napada” nakon čega su Siriju bombardira­li SAD i saveznici.

SAD bi mogao ući u rat jer mu Sirija potpuno izmiče iz ruku i pada pod utjecaj Rusije i Irana

 ??  ?? U Idlibu je trenutačno oko tri milijuna ljudi, među kojima je mnogo djece, većinom izbjeglica iz drugih krajeva Sirije
U Idlibu je trenutačno oko tri milijuna ljudi, među kojima je mnogo djece, većinom izbjeglica iz drugih krajeva Sirije

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia