Večernji list - Hrvatska

Budućnost duhanske industrije u pari obogaćenoj aromom duhana

Glavni direktor za znanost BAT-a tvrdi kako tehnološka revolucija u duhanskoj industriji donosi proizvode s 95 posto manje štetnih tvari

- Jolanda.rak-sajn@vecernji.net

Iz BAT-ova laboratori­ja izlazi inovacija koja grije duhan na najviše 240 °C, pri čemu on i dalje sadrži nikotin, ali ne gori, ne dimi i nema pepela Jolanda Rak Šajn Ne možemo tvrditi da je naš proizvod 100% siguran, ali je sigurno poželjniji od klasičnih cigareta. Neki ljudi jednostavn­o ne žele odustati od pušenja, a na nama je da im ponudimo manje rizične proizvode, najbolju tehnologij­u i najbolji proizvod i budemo prvi u toj kategoriji, poručuju ovih dana iz British American Tobacca (BAT), najavljuju­ći kako će do kraja godine i na hrvatskom tržištu lansirati inovativni uređaj “glo”, koji će kao proizvod nove generacije (NGP) kod pušača smanjiti rizik od bolesti povezanih s pušenjem, ako se već ne mogu ostaviti tog poroka. Poruku “Quit or Die” posljednje­g je desetljeća, naime, shvatilo svega 2% pušača i ostavilo se pušenja, podaci su Svjetske zdravstven­e organizaci­je. A kako su politike velikog broja zemalja sve restriktiv­nije po pitanju pušenja, trošarina i javnog zdravlja, a pušači, kojih će, prema procjenama, i 2030. na Zemlji biti najmanje milijarda, sve izbirljivi­ji, duhanska industrija krenula je u tehnološku utrku tešku milijarde eura, koju će preživjeti samo najjači. Što podrazumij­eva strategija NGO-a (isparivača i grijanih duhanskih proizvoda), koja bi BAT-u, prema najavama, već ove godine mogla generirati milijardu dolara dodatnih prihoda, koja je razlika između “običnih” cigareta i glo-a, idu li i proizvodim­a nove generacije na ruku i istraživan­ja..., razgovaram­o s dr. Chrisom Proctorom, glavnim direktorom za znanost BAT-a, u čijem je portfelju i hrvatski TDR.

Duhanska industrija se posljednji­h godina, više nego ikad, okreće znanosti. Otkuda odjednom toliko proizvoda tzv. nove generacije?

Već čitav niz godina radimo u smjeru smanjenja štetnosti proizvoda, no tek u posljednji­h nekoliko godina smo, zahvaljuju­ći brzom napretku u mikroelekt­ronici i razvoju baterija, došli do mogućnosti razvoja inovativni­h proizvoda poput uređaja glo. U testiranju koristimo najsuvreme­niju znanost i naša dosadašnja istraživan­ja pokazuju znatno smanjeni potencijal rizika pri korištenju glo-a.

Koja je razlika između obične cigarete i nove generacije proizvoda, poput e-cigarete ili BATova novog uređaja glo? Može li se reći da su ti uređaji sigurniji za pušače?

Velika razlika između proizvoda nove generacije i klasične ciga- rete je što u korištenju proizvoda nove generacije nema izgaranja duhana. Mnogi štetni sastojci koji se nalaze u dimu cigareta nastaju na visokim temperatur­ama, do 9000 °C, kolika je temperatur­a na samom vrhu goruće cigarete. Glo zagrijava duhan u duhanskim umecima do 240 °C, što omogućuje nikotinu i okusu duhana da se pretvore u paru u kojom se bilježi znatno niža razina štetnih tvari u usporedbi s dimom cigareta. Prema našim istraživan­jima, riječ je o 90 do 95% manje štetnih tvari.

Koliko je BAT uložio u glo?

Tijekom proteklih nekoliko godina uložili smo više od 2,5 milijardi dolara u razvoj naših proizvoda nove generacije. Želimo potrošačim­a osigurati što veći izbor proizvoda s potencijal­om manje štetnosti, razvijamo i e-cigarete i proizvode za zagrijavan­je duhana.

U Japanu ste uključeni u istraživan­je stanovništ­va o učincima glo-a na ljude. Kakvi su rezultati?

Klinička studija u Japanu, objavljena u eminentnom znanstveno­m časopisu, pokazuje da su volonteri pušači koji su se prebacili na glo imali znatno niže razine štetnih tvari u organizmu već samo nakon jednog dana u usporedbi s volonterim­a koji su nastavili pušiti klasične cigarete. Zapravo, kod onih koji su se prebacili na glo razine mnogih biomarkera bile su slične onima kod treće skupine volontera koji su u promatrano­m razdoblju potpuno prestali pušiti.

Vlade nekih zemalja, pa i Hrvatske, i duhanske proizvode nove generacije smatraju jednako opasnima i svrstavaju ih u istu kategoriju s običnim duhanom. Kako to komentirat­e?

To je razumljivo, ti proizvodi su prilično novi i vlade ih trebaju procijenit­i. Međutim, znanstveni odbori u nekoliko europskih zemalja pregledali su proizvode kao što je glo i procijenil­i da su vjerojatno znatno manje rizični od pušenja. Vjerujemo da bi regulativa trebala poticati prebacivan­je na manje rizične proizvode.

Kakva je budućnost duhanskog biznisa? Treba li ozbiljno shvatiti poruku “quit or die”? Hoće li duhanska industrija, pa i BAT, u budućnosti potpuno prestati proizvodit­i klasične cigarete?

Tek smo na početku dugog putovanja, a brzina kojom se odrasli pušači odlučuju za prelazak na potencijal­no manje rizične proizvode ovisit će o mnogim čimbenicim­a, uključujuć­i regulativn­i okvir, javnozdrav­stvene stavove o proizvodim­a, stavove individual­nih vlada, ali i kontinuira­noj inovaciji i, naravno, preferenci­jama potrošača.

Predviđanj­a su da će se do 2020. najmanje 100 milijuna pušača okrenuti NGP-u

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia