Večernji list - Hrvatska

Mektić preko Škugora do polufinala u miksu

Nadal protiv Thiema izgubio prvi set sa 0:6, pa nakon pet sati borbe izborio polufinale s Delpom

- Anton Filić anton.filic@vecernji.net ZAGREB

Nikola nije pozvan u reprezenta­ciju, iako ima 3-0 u parovima. Na neki način platio je ceh Pavićevu vraćanju u nacionalni sastav Rafael Nadal je visio, ali nije izvisio. Branitelj naslova je u četvrtfina­lu ovogodišnj­eg US Opena vodio teški boj s mladim Austrijanc­em Dominicom Thiemom, ali na kraju je presudilo upravo to - iskustvo. Unatoč “krumpiru” u prvom setu (kad je osvojio samo sedam poena), prvi tenisač svijeta znao je sačuvati mirnoću u ključnim trenucima tog dramatično­g meča i nakon gotovo pet sati igre pobijediti sedam godina mlađeg suparnika sa 0:6, 6:4, 7:5, 7:6 (4), 7:6 (5). Meč bi vjerojatno trajao puno dulje da se igra prema pravilima po kojima se igra i na ostalim Grand Slam turnirima, primjerice u Wimbledonu. No, na US Openu se od 2016. i odlučujući peti set razrješava u tie-breaku. A Nadal je još jednom dokazao da je majstor za pete setove - bilanca u karijeri mu je sada sjajnih 21-12.

171:165, ali tenis nije košarka

- Ovaj ću meč pamtiti do kraja života. Mislim da sam nezaslužen­o izgubio, ali tenis je ponekad okrutan - istaknuo je vidljivo razočarani Austrijana­c koji bi prema ukupnom omjeru poena (171:165) bio pobjednik. Ali tenis nije košarka. Rafa je pak sijao od sreće... - Što sam rekao Thiemu nakon meča? Da mi je veoma žao i da je bio odličan. Doći će vrijeme kad će i on dobivati ovakve mečeve. Bila je to zbilja velika borba po teškim uvjetima za igru, ali nisam odustajao. Na kraju mi je i sreća pomogla - napomenuo je Nadal koji će predvoditi španjolsku reprezenta­ciju na gostovanju u Francuskoj (Lille) u polufinalu Davisova kupa. Španjolac će u polufinalu (kao i lani kada je istog suparnika dobio u četiri seta) igrati protiv Argentinca Juana Martina del Potra. Pobjednik US Opena iz 2009. godine u četvrtfina­lu je izbacio Amerikanca Johna Isnera sa 6:7 (5), 6:3, 7:6 (4), 6:2. Bio je to njihov 12. međusobni dvoboj i osma pobjeda Argentinca koji je na taj način drugu godinu zaredom, a treći put u karijeri, stigao do polufinala jedinog Grand Slam turnira na kojem je osjetio slast pobjede u finalu, kad je 2009. šokirao peterostru­kog pobjednika Rogera Federera i prekinuo njegov pobjedničk­i niz. Isner će se pak moći mirno pridružiti supruzi u očekivanju najljepšeg događa- ja - skorašnjem rođenju njihova prvog djeteta. O dvoboju s Del Potrom protiv kojega vodi s 11-5 u pobjedama (a dobio je i posljednja tri meča) Nadal kaže:

Škugor sad može u Zadar

- Bit će teško i protiv Juana Martina, veliki je izazov igrati protiv njega. Morat ću odigrati na najvišoj razini, ali vjerujem da će u polufinalu biti sve kako treba. Sad se samo moram odmoriti i dobro naspavati - naglasio je Nadal čiji je dvoboj s Thiemom, u kojem je stigao do 12. pobjede u nizu na ovom turniru, završio duboko iza ponoći po lokalnom vremenu. Ili u ranu zoru po našem... U hrvatskom obračunu na turniru mješovitih parova Nikola Mektić je bio uspješniji od Franka Škugora. Zagrepčani­n i njegova partnerica Poljakinja Alicja Rosolska pobijedili su Šibenčanin­a i Rumunjku Raluca-Ioanu Olaru sa 7:6 (5), 6:4 i ušli u polufinale. Škugor se sad lijepo može spakirati i doći na nedjeljno okupljanje hrvatske reprezenta­cije u Zadru. Mektić nije pozvan, iako ima sve tri pobjede u parovima za reprezenta­ciju, na neki način platio je ceh vraćanju u nacionalni sastav Mate Pavića. Rezultati - tenisačice, četvrtfina­le: S. Williams (17, SAD) - Ka. Pliškova (8, Češ) 6:4, 6:3, Sevastova (19, Let) - Stephens (3, SAD) 6:2, 6:3.

Thiem: Mislim da sam nezaslužen­o izgubio, ali tenis ponekad zna biti okrutan sport Nadal: Thiemu sam rekao da mi je žao i da je bio odličan. Doći će i njegovo vrijeme

 ??  ?? Najdalje u parovima od svih Hrvata ove godine na US Openu - Nikola Mektić
Najdalje u parovima od svih Hrvata ove godine na US Openu - Nikola Mektić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia