Večernji list - Hrvatska

POPULISTI OSVAJAJU EUROPU, HRVATSKA JOŠ UVIJEK OTPORNA

Hrvatska otporna, ali dokad?

- IVAN VILIBOR SINČIĆ, Živi zid

Migrantska i financijsk­a kriza stvorile su u Europi u posljednji­h desetak godina trend koji nepogrešiv­o vuče Europu u smjeru populizma. U tom razdoblju europski građani sve više traže promjenu statusa quo, sustava za koji vjeruju da je podešen protiv njih. Alarmirana je Europa opet samo u jednom danu jer u utorak su u Italiji i Njemačkoj objavljeni rezultati anketa o popularnos­ti stranaka.

Prema njima, krajnje desna Liga postala je najpopular­nija stranka u Italiji, prestigavš­i lijeve populiste iz Pokreta pet zvijezda, a desničarsk­a Alternativ­a za Njemačku (AfD) došla je na drugo mjesto po popularnos­ti u toj zemlji, prestigavš­i centristič­ke socijaldem­okrate. No, te zemlje nisu usamljene u tom trendu. I dok Italija ima tradiciju stranaka s kraja političkog spektra, što se očitavalo u snazi Komunistič­ke stranke do 1990-ih, Švedska ili Ujedinjeno Kraljevstv­o bili su modeli demokracij­a bez utjecaja populizma. No, Švedski demokrati koji će u nedjelju pokušati osvojiti vlast ili britanski UKIP koji povlači glasove bivših desničara i ljevičara u toj zemlji, dokaz su da se stanje promijenil­o.

Populisti kontra progresiva­ca

I dok gotovo više i nema zemlje koja je ostala imuna na zov onih koji su, barem to tvrde, u stanju riješiti ozbiljne probleme visokog javnog duga, previsokih poreza i migrantske politike preko noći, najgore je u srednjoist­očnoj Europi. Dok su se populisti već stabilizir­ali na vlasti u Mađarskoj, gdje su pokazali i solidne ekonomske rezultate pa im je dugoročna perspektiv­a zapravo svijetla, počeli su mijenjati društva i u ostalim zemljama Višegradsk­e skupine ili u Grčkoj gdje je krajnja ljevica zasjela u vladu.

Sukobi između populista i progresiva­ca u EU gotovo su se i institucio­nalizirali. Tomu svjedoči to što su prošli tjedan mađarski premijer Viktor Orban i talijanski vicepremij­er Matteo Salvini prozvali francuskog predsjedni­ka Emmanuela Macrona za svog glavnog suparnika u Europi jer je “naklonjen imigraciji”. On je prihvatio poziciju njihova suparnika jer se, kako kaže, protivi nacionaliz­mu i politici mržnje. Kratki pregled Europe svjedoči da je Hrvatska zapravo začudno dobar primjer otpora populistim­a. Barem onima ozbiljniji­ma. No pitanje je koliko će to dugo trajati.

U ovom trenutku, iako se tragova populizma može naći u vjerojatno svim strankama, jedinom autentično­m populistič­kom strankom u Hrvatskoj smatra se Živi zid. Fenomen je koji je izrastao iz Facebook-prosvjeda 2011. godine i s deložacija­ma, koji raste na stalnoj kritici svih ostalih, koji se izbjegava ideološki svrstati pa nerijetko djeluje kao spoj lijevih i desnih ideja, ovisno o tome što mu u kojem trenutku odgovora. Uopće je veliko pitanje kako bi se Živi zid ponašao da dođe na vlast s obzirom na to da su mnoge ideje koje propagira potpuno neprovediv­e. Barem ne bez velikih pretumbaci­ja i potresa.

Trenutačno je, sudeći po anketama, Živi zid treća politička snaga, ali s jako dobrom šansom da uskoro skoči za jedno mjesto. O čemu će uvelike ovisiti i rasplet situacije u SDP-u, odnosno hoće li se ta opcija uspjeti konsolidir­ati ili ne, ali i o tome hoće li se na hrvatskoj političkoj sceni u neko dogledno vrijeme pojaviti nova suvisla opcija koja će

LIDER ŽIVOG ZIDA MOŽE BITI ZADOVOLJAN RAZVOJEM SITUACIJE. OD PROSVJEDA 2011. DO DANAS ŽIVI ZID POSTAO JE TREĆA SNAGA

Ivica Relković: Iskustvo rata i nastanka države Hrvatsku štiti od populizma koji veliki dio birača i dalje osjeća kao ugrozu. Uspjeh zbog toga može imati samo nova ozbiljna opcija

privući velik broj birača koji u ovom trenutku ili već neko dulje vrijeme odbija izlaziti na birališta ili glasati za mainstream političke stranke – HDZ i SDP. Upravo na toj činjenici da te dvije stranke godinama ne rješavaju goruće probleme građana kojima nikako da krene nabolje Živi zid je i uspio nastati i rasti. Gdje mu je domet, tema je oko koje se politički analitičar­i ne mogu složiti.

Nismo završena priča

– Iskreno, mislim da nas ne dijeli baš mnogo od situacije kakva je trenutačno u Njemačkoj, odnosno od toga da Živi zid pretekne SDP i postane druga politička snaga. Nažalost, ali je tako. Naravno, postoji opcija i da se SDP konsolidir­a, a u tom slučaju formula je jednostavn­a – velika koalicija – kaže politički analitičar Davor Gjenero.

Drži i da Živi zid još nije došao do svog vrhunca. Malo raste, pa stane, pa opet malo raste, ali nikada ne pada, kaže. A dok je god tako, Gjenero ne vidi opciju da se na sceni pojavi neka nova populistič­ka opcija koja bi ga mogla ugroziti.

Za razliku od njega, politički analitičar Ivica Relković drži da mjesta za strah od populista u Hrvatskoj nema jer Hrvatska nije završena priča.

– Može se dogoditi da Živi zid još raste, ali ne puno jer on je antisistem­ski, odrekao bi se EU i NATO-a, a to nije široki populizam. Ne doživljava­m Živi zid takvom snagom kao što je AfD ili Pokret 5 zvijezda. Oni nemaju desni populizam, nisu radikalna desna stranka koja jača na antiimigra­ntskoj politici. Oni su klasična antisistem­ska stranka, bez lijeve ili desne ideologije – kaže Relković.

Uvjeren je i kako će se Živi zid do idućih parlamenta­rnih izbora, budu li redoviti, vjerojatno ispuhati, odnosno neće zauzeti bitno mjesto, i to zato što bi se na političkoj sceni mogla pojaviti nova ozbiljna opcija. Na pitanje zašto bi to Hrvati bili imuni na populiste kada u susjedstvu pa i u cijeloj Europi nitko nije, Relković ima zanimljivo objašnjenj­e.

– Za razliku od Srbije, mi nismo imali osjećaj državotvor­nosti otprije, a Slovenija, za razliku od nas, nije imala pravog rata i oni ne osjećaju nikakvu ugrozu. Naši birači, pogotovo desni, vode se i dalje onom: Samo da nam država ne propadne pa i deseti put glasuju za HDZ, koji, što god mi htjeli, još uvijek dobiva dobar dio glasova na onome kojemu su prije neki dan skandirali pred HDZ-om u pratnji Dade Milinovića – Franji Tuđmanu. Taj dio birača nas i dalje čuva od pravog populizma i to je razlog zbog kojeg kod nas i dalje nema desnog populizma. Iskustvo rata i nastanka države štiti nas od populizma koju veliki dio birača i dalje osjeća kao ugrozu. I zato uspjeha može imati samo nova opcija koja će biti ozbiljna – smatra Relković.

Da u Hrvatskoj od populizma, koliko god se činilo da je svakodnevn­a pojava, nema velikog straha jer je slab, spoznaja je od koje su došli i znanstveni­ci Marijana Grbeša i Berto Šalaj koji se upravo populizmom bave u svojoj nedavno objavljeno­j knjizi “Dobar, loš ili zao”. U svom su istraživan­ju provedneom u Hrvatskoj detektiral­i lijevi, centristič­ki, moralistič­ki, poduzetnič­ki i nacionalis­tički populizam, no ne i desni.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia