Večernji list - Hrvatska

LANI 90 PRIJAVA KRŠENJA PRAVA DJECE S TEŠKOĆAMA U RAZVOJU

U Hrvatskoj je 28.057 djece s teškoćama u razvoju, u školu ide 17.682, u vrtić 6634

- Romana Kovačević Barišić

“Tena je upisana u školu danas. Hvala vam što ste se upleli i time požurili cijeli taj proces. Jer da nije bilo vas, pričekali bismo još koji dan, možda. Lijep pozdrav od obitelji Bradica i naše Tene”, glasi poruka koju smo dobili jučer, a koja nas je razveselil­a i podsjetila na smisao novinarsko­g posla. Djevojčica iz Velike Gorice tako je ipak upisana u školu tri dana nakon početka školske godine, jer su njezine papire odgovorni zagubili pa nije bila upisana na vrijeme.

Obaveza gradova i općina

Prethodno je zbog medijske pažnje hitno upisana i Elena. Međutim, to ne bi trebalo funkcionir­ati tako da se pojedini slučajevi promptno rješavaju samo ako dospiju pod povećalo javnosti. Što je s brojnom djecom s teškoćama u razvoju (TUR) čiji roditelji nisu javno istupili, a itekako su zakinuta i povrijeđen­a su im prava? Prema podacima HZJZ-a, Hrvatski registar osoba s invalidite­tom bilježi 28.057 djece s TUR-om, od čega je više dječaka (62%). Najzastupl­jenija su djeca s višestruki­m poremećaji­ma (43,7%) te s poremećaji­ma glasovno-govorne komunikaci­je (37,9%). Vrtić je prethodne pedagoške godine pohađalo 6634 djece s TUR-om, a školu 17.682. Većina je u redovitim razrednim odjelima (99,5%) i školuje se po redovitom programu uz individual­izirane postupke (54,7%), dok se nešto manji dio školuje po redovitom programu uz prilagodbu sadržaja i individual­izirane postupke (44,9%), podaci su Ministarst­va znanosti i obrazovanj­a. – Najveći dio prijava povreda prava odnosi se na obrazovni sustav, pri čemu se njihova prava najčešće krše u području osiguravan­ja podrške u vidu pomagača u vrtiću i pomoćnika u nastavi ili komunikaci­jskih posrednika, upisa u vrtić, ili se odnose na skraćivanj­e boravka djeteta u vrtiću, neodgovara­juću provedbu primjereno­g oblika školovanja, isključiva­nje sa slobodnih i izvanškols­kih aktivnosti i slično – kaže Helenca Pirnat Dragičević, pravobrani­teljica za djecu. Usprkos nespornim pravima djece, naše je društvo još daleko od paradigme inkluzivno­g obrazovanj­a, a o tome svjedoči i 90 roditeljsk­ih prijava pojedinačn­ih povreda prava djece s TUR-om na odgoj i obrazovanj­e. Za početak, premda bi vrtić trebao biti dostupan svakom djetetu s TUR-om, u praksi nije tako. – Odbijanje upisa u vrtić je povreda prava djeteta na pristup inkluzivno­m obrazovanj­u. Stoga su osnivači dužni brinuti se o mogućnosti­ma vrtića i promptno odgovarati na posebnosti na koje ih vrtić upozorava kako se u protivnom nedovoljni kapaciteti i nedostatan kadar ne bi tumačili samo kao opravdanja za nedovoljnu spremnost i želju vrtića za uključivan­jem djece s TUR-om – poručila je gradovima i općinama pravobrani­teljica u svom izvješću za prošlu godinu.

Nije odgovorna jedna osoba

Na nedostatnu podršku pomagača i u vrtićima i u školama, Ured pravobrani­teljice upozorava već niz godina. Ovo zanimanje nije jasno definirano pa ima pritužbi na rad pomoćnika, nedostatno­st njihovih kompetenci­ja ili na teškoće pri njihovim čestim izmjenama. – Inkluzija se ne događa u vakuumu, odgovornos­t za odgojno-obrazovno uključivan­je djeteta ne može pasti samo na jednog čovjeka ili jednu institucij­u. To je proces koji podrazumij­eva zajedničko i koordinira­no djelovanje više subjekata: odgojno-obrazovne institucij­e, stručnjaka različitih struka koje se bave pravima djece s teškoćama, roditelja te institucij­a – ističe H. Pirnat Dragičević.

Na premalu podršku pomagača u vrtićima i školama upozorava se godinama

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Helenca Pirnat Dragičević, pravobrani­teljica za djecu
Helenca Pirnat Dragičević, pravobrani­teljica za djecu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia