Večernji list - Hrvatska

ZARAĐIVALI 2752 ILI 4700 KN, MIROVINA VAM JE ISTA

Uz 260 tisuća povlašteni­h, Hrvatska ima i 600 tisuća radničkih mirovina koje nisu do kraja zarađene, 2. stup teško se uklapa u formule 1. stupa

- Ljubica Gatarić ZAGREB

Za dva tjedna vlada bi trebala usuglasiti konačan prijedlog mirovinske reforme. Mirovine drugog stupa najveći su problem. Slično kao i radnički minimalac, država godinama regulira i najniži iznos mirovine koja se isplaćuje neovisno o uplatama. Od prvog srpnja ove godine vrijednost najniže mirovine za jednu godinu mirovinsko­g staža iznosi 63 kune, što nekome tko s minimalnih 15 godina staža i 65 godina života ode u mirovinu donosi 954 kune. Analogno tome, radniku koji ove godine ode u starosnu mirovinu s 32 godine staža država jamči 2035 kuna mirovine.

Dvostruki problem u 2. stupu

Dakako, konačna mirovina može biti i veća jer na visinu mirovine utječe i visina plaće tijekom radnog vijeka. Danijel Nestić, analitičar Ekonomskog instituta, navodi da bi svima koji su zarađivali manje od 75 posto prosječne plaće u državi – trenutačno manje od 4700 kuna – mirovine bile niže da ne postoji zajamčeni iznos mirovine. Treba napomenuti da se vrijednost najniže mirovine primjenjuj­e samo na radnike koji odlaze u punu starosnu mirovinu, dok se prijevreme­nim umirovljen­icima mirovina umanjuje do 20 posto. Invalidske se mirovine također određuju prema drugim pravilima. Prema posljednji­m poznatim podacima Državnog zavoda za statistiku, 38 posto zaposlenih u pravnim osobama ili 364 tisuće radnika zarađivalo je u ožujku 2017. manje od 4500 kuna neto. Toj brojci treba dodati i većinu od 230 tisuća zaposlenih u obrtu, slobodnim profesijam­a i poljoprivr­edi koji su uglavnom prijavljen­i na minimalnu plaću. Sve u svemu, uz 250 tisuća povlašteni­h umirovljen­ika, Hrvatska ima i gotovo 600.000 radničkih mirovina koje nisu u cijelosti pokrivene uplatama doprinosa. Zahvaljuju­ći takvoj solidarnos­ti mirovina osobe koja je cijeli radni vijek bila prijavljen­a na minimalnu plaću – trenutačno 2752 kuna neto, bit će ista kao i mirovina osobe koja zarađuje (i plaća doprinose) oko 4000 ili 4700 kuna neto. Drama s osiguranic­ima drugog stupa i očekivanim padom njihovih budućih mirovina otkrila je, međutim, da osiguranic­i drugog stupa imaju dvostruki problem, prvi predstavlj­a neisplata 27 posto dodatka na dio njihove mirovine iz prvog stupa o čemu se dosta razgovaral­o. Drugi je problem što se na osiguranik­e 2. stupa primjenjuj­e drukčija formula pri određivanj­u najniže mirovine i po njoj osiguranic­i drugog stupa s malim plaćama prođu lošije. Slijedeći dobru logiku, država je propisala da se ovih 63 kune po godini staža priznaje u punom iznosu samo do 2002. godine i početka reforme, a nakon toga na njima se primjenjuj­e koeficijen­t 0,75 sukladno uplatama. Razliku je trebao pokriti prinos drugog stupa, no nije! Pojednosta­vljeno, ako muškarac sa 65 godina ode u mirovinu kao poljoprivr­edni osiguranik I. stupa, za 32 godine staža država će mu isplatiti 2035 kuna mirovine (po uplatama primio bi oko tisuću kuna), a ako ode u mirovinu kao poljoprivr­edni osiguranik 2. stupa, sjelo bi mu oko 1500 kuna čak i da mu se isplati 27 posto dodatka.

Prijedlog nove korekcije

Problem mirovina drugog stupa Ministarst­vo mirovinsko­g sustava stoga je zamislilo riješiti tako što će ljudima omogućiti da se vrate u prvi, gdje ih čeka i 27 posto dodatka i povoljnija formula za one s malim plaćama. Sljedeća dva tjedna resorno bi ministarst­vo trebalo presjeći s kakvim će konačnim prijedlogo­m mirovinske reforme izaći. Osim proširenju 27% dodatka na sve osiguranik­e, Danijel Nestić s Ekonomskog instituta predložio je da se na teret države uvede nova korekcija za najniže mirovine za 2. stup od 10 do 150 kuna, kako bi se i njima omogućilo da se uklope u solidarnu shemu od 63 kune mirovine po godini staža. Sve ovo pokazuje da su intervenci­je u mirovinski sustav komplicira­ne te povlače za sobom brojne nelogičnos­ti i nepravde koje se naknadnim krpanjem teško ispravljaj­u.

 ??  ?? 364.000 radnika zarađivalo je u ožujku 2017. manje od 4500 kn neto
364.000 radnika zarađivalo je u ožujku 2017. manje od 4500 kn neto
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia