Večernji list - Hrvatska

Hoće li mjere za zapošljava­nje postati uzalud bačen novac?

Podbacile su mjere za zapošljava­nje pripravnik­a. U 7 mjeseci posao su uz pomoć te mjere dobile 243 osobe, a trebalo je 9000

- Ljubica Gatarić

Iz sredstava EU u prošle dvije godine za mjere je upotrijebl­jeno oko 300 milijuna kuna godišnje, kaže Leo Matković Nikad više sredstava za zapošljava­nje nije bilo u povijesti Hrvatske. Ove godine ulažemo 2,5 milijardi kuna u programe zapošljava­nja, od čega 1,6 milijardi u mjere aktivne politike i 900 milijuna kuna u specijaliz­irane programe, iz dana u dan ponavlja ministar Marko Pavić da bi motivirao poduzetnik­e na korištenje državnih poticaja za zapošljava­nje. Prema podacima s burze rada, mjerama je do kraja srpnja obuhvaćeno oko 50 tisuća radnika, od čega oko 17 tisuća novih uključenih ove godine. Od devet mjera, potpore za zapošljava­nje (oko 3700 korisnika) ove su se godine probile među najtraženi­je. Na temelju tih potpora tvrtke dobivaju pola radnikove plaće sljedećih godinu dana, no uz propisane gornje limite od 20 do 57.000 kn, ovisno o stručnoj spremi. Slijede ih potpore za samozapošl­javanje, potpore za stručno osposoblja­vanje bez zasnivanja radnog odnosa te potpore za javne radove. U odnosu na plan znatno su podbacile mjere za zapošljava­nje pripravnik­a.

Val iseljavanj­a

Država je ponudila subvenciju za pola pripravnič­ke plaće, bez ikakvih ograničenj­a u iznosu plaće, no u prvih sedam mjeseci posao putem te mjere dobila su samo 243 pripravnik­a. Za ovu godinu osigurana su sredstva za približno 9 tisuća pripravnik­a. Sindikalis­tica Ana Milićević Pezelj (SSSH) kaže da je žalosna zato što se pokazalo da poslodavci prihvaćaju samo one mjere kojima “dobivaju besplatnu radnu snagu”, kao što je stručno osposoblja­vanje za rad. – Tvrtke samo kukaju i pritišću da se uvezu radnici, a sami nisu skloni investirat­i u njih. Bojim se da svjedočimo velikom upucavanju novca u krive mjere – kaže Ana Milićević Pezelj. Milica Jovanović, savjetnica u Hrvatskoj udruzi poslodavac­a, odgovara da je obveza zadržavanj­a broja zaposlenih u tvrtki najveća prepreka poslodavci­ma pri donošenju odluke o korištenju mjera. – Hrvatska je suočena s valom iseljavanj­a mladih pri čemu poslodavci koji se odluče zaposliti mladu osobu ne mogu sa sigurnošću znati hoće li radnik odlučiti napustiti radno mjesto za vrijeme korištenja tih poticaja. Osim što ostaje bez zaposlene osobe, poslodavac mora napraviti i povrat sredstava koje je koristio, stoga je neizvjesno­st u planiranju poslovanja i strah od uspješnost­i provođenja mjera posebno prisutan među malim tvrtkama – komentira Jovanović.

Ukidanje doprinosa

Novouključ­enih u mjere ove je godine oko tisuću više nego prošle, no sociolog Teo Matković ne vjeruje da će država doista iskoristit­i planiranih 2,5 milijardi kuna. – Budući da je prethodnih nekoliko godina HZZ na mjere trošio nešto više od milijardu kuna godišnje uz trend smanjivanj­a od 2015., teško mi je povjerovat­i da će ove godine u tu svrhu biti uloženo 2,5 milijardi kuna. No kad je riječ o mjerama zapošljava­nja važniji su od samih iznosa učinkovito­st i ciljanje – ciljanje je u pravilu izuzetno općenito, a o ishodima i učinkovito­sti u posljednji­h nekoliko godina malo toga znamo – kaže Matković, koji prigovara što rezultati prethodne evaluacije iz 2015. godine nisu sustavno integriran­i u dizajn novih mjera. – Loše usmjerene ili dizajniran­e mjere mogu biti bačen novac, a takve intervenci­je mogu čak činiti štetu tržištu rada i njihovim sudionicim­a – kaže Matković koji nije sretan ni zbog najave da će se ukinuti doprinos za zapošljava­nje. – Postavlja se pitanje financiran­ja mjera (ali i naknada za nezaposlen­e) u sljedećim godinama ako se ukine doprinos za zapošljava­nje. Iz sredstava EU u prošle dvije godine za mjere je upotrijebl­jeno oko 300 milijuna kuna godišnje, a zadano ESF programira­nje do 2022., pa i alokacija nakon toga ne otvara mogućnosti za bitno veća ulaganja sredstava EU od toga – kaže Matković.

Tvrtke samo kukaju i pritišću da se uvezu radnici, a same nisu sklone investirat­i u njih ANA MILIĆEVIĆ PEZELJ SSSH

Loše usmjerene ili dizajniran­e mjere mogu biti bačen novac, a takve intervenci­je mogu činiti štetu tržištu rada TEO MATKOVIĆ sociolog

 ??  ?? Nikad u povijesti Hrvatske nije bilo više sredstava za zapošljava­nje, ističe ministar Marko Pavić
Nikad u povijesti Hrvatske nije bilo više sredstava za zapošljava­nje, ističe ministar Marko Pavić
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia