Večernji list - Hrvatska

Jeste li za falafel, burger s tartufom ili gozbu uz kino?

Danas počinju ZegeVege i Food Film Festival, dok će se u obilju “hambića” uživati od 13. rujna

- petra.balija@vecernji.net Petra Balija ZAGREB

Gledat će se “Burek”, “Soul kuhinja”, “Najbolji recept”..., a bit će i glazbene zabave uz “Frajle” i poznate DJ-e. Tu je i natjecanje za ljubitelje ljutog Burger s viskijem obogaćen tartufima, onaj u janjećoj varijanti, punjen domaćom šalšom ili umakom od avokada... Čitav dijapazon “hambića” moći će se od sljedećeg tjedna isprobati na Strossmaye­rovu trgu, gdje 13. rujna počinje Zagreb Burger Festival. Svoju će kreativnos­t u spajanju neobičnih okusa pokazati 18 najpoznati­jih hrvatskih burger majstora iz Zagreba, Pule i Splita, a delicije će nuditi El Toro, RougeMarin, Pod zidom, Maredo Grill i drugi.

Očekuju 300.000 ljudi

To je međutim samo jedan od tri food festivala koji se u Zagrebu održavaju u rujnu, a okupit će, prema najavama organizato­ra, više od 300.000 posjetitel­ja. Burger Festival pritom ima i novost: uživanje bez čekanja u redovima. – Posjetitel­ji će putem mobilne aplikacije moći odabrati i naru- čiti burger te dobiti obavijest na svoje mobitele čim bude gotov – poručuju iz organizaci­je. Prvi put im dolaze i poznati svjetski DJ-i, među kojima i Kenny Dope te Huey Morgan, frontman grupe Fun Lovin Criminals. Najmlađi će se, pak, moći zabavljati u igraonici na otvorenom uz napuhance, bungee jumping i trampoline, a organizira se i natjecanje u jedenju ljutih papričica. Pobjednik će biti onaj koji pojede najljuću papričicu te devet prije nje, a prijaviti se može na stranici www. volimljuto.com. Danas, pak, na Zrinjevcu počinje Food Film Festival, koji spaja sedmu umjetnost i gastronomi­ju. Deset će se dana u kinu na otvorenom prikazivat­i filmovi o hrani, a razna jela moći će se kušati kod 25 ugostitelj­a. Organizato­ri najavljuju i svakodnevn­e nastupe DJ-a, a 15. rujna gostuje ženski bend “The Frajle”. Projekcije filmova počinju u 20.30 sati, iako su gastrokući­ce otvorene već od 11. I ljubitelji specijalit­eta bez mesa dolaze na svoje jer također danas na Trgu bana Jelačića počinje 11. ZeGeVege Festival, koji organizira­ju Prijatelji životinja. Ondje će se izlagači zdrave hrane, ekoloških i drugih održivih proizvoda te kozmetike koja nije testirana na životinjam­a iz Hrvatske i inozemstva predstavlj­ati na rekordnih stotinu štandova. Okupljanje je već u 8 sati, uživat će se do 21 te nastaviti u subotu od 8 do 19 sati.

Besplatne radionice

Desetak restorana nudit će veganska jela poput falafela, variva, gulaša, salata, pa sve do tradiciona­lnih hrvatskih delicija poput soparnika ili štrudle. Bit će i besplatnih radionica kuhanja, predavanja o raznim aspektima veganstva, pravima životinja i aktivizmu, ekologiji i održivom življenju. U posebnom šatoru građanske inicijativ­e Vegan Thugz pripremili su nagrade, degustacij­e, igre za sve uzraste, a održat će se i natjecanje u jedenju veganskog brownieja bez ruku. Sutra u 11 sati moći će se ondje upoznati i spašena svinja Stella, i to putem Skypea, a uživo će se “javiti” iz slovenskog skloništa Koki.

Na Strossmaye­rovu trgu neće biti redova jer će se hrana moći naručiti mobilnom aplikacijo­m

 ??  ??
 ??  ?? Gastronomi­ju i sedmu umjetnost povezat će na Zrinjevcu
Gastronomi­ju i sedmu umjetnost povezat će na Zrinjevcu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia