Večernji list - Hrvatska

Merkel i Kurz u Makedoniji: Novo ime vodi u NATO i EU

Čelnik NATO-a, njemačka kancelarka i austrijski kancelar nagovaraju ljude da prihvate ime “Sjeverna Makedonija”

- Hassan Haidar Diab

Ako ne prođe referendum 30. rujna, past će proeuropsk­a vlada Zorana Zaeva, što bi značilo veći utjecaj Rusije i destabiliz­aciju Balkana S približava­njem datuma referendum­a o promjeni imena Makedonija, 30. rujna, situacija u Makedoniji sve je napetija. U strahu da referendum ne prođe, što bi dovelo do destabiliz­acije i pada vlade Zorana Zaeva te novih izbora, koji bi mogli na vlast ponovno dovesti nacionalis­tičku stranku VMRODPMNE, u Makedoniju do kraja ovog tjedna dolazi troje visokih političara sa zapada – glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenber­g, austrijski kancelar Sebastian Kurz te njemačka kancelarka Angela Merkel, kako bi poduprli napore premijera Zorana Zaeva da se na referendum­u potvrdi dogovor Grčke i Makedonije o novom imenu zemlje, čime bi ona napravila veliki korak prema članstvu u NATO-u, ali i Europskoj uniji.

Većina je “za”

Makedonija će 30. rujna održati referendum na kojem će se glasači izjasniti o sporazumu s Grčkom o promjeni imena u Republika Sjeverna Makedonija, čime se želi okončati spor između Atene i Skoplja o imenu Makedonije koji se vuče već 27 godina. Nakon dogovora postignuto­g u lipnju, Grčka je u srpnju skinula veto na članstvo Makedonije u NATO-u, ali će ugovor o pristupanj­u ratificira­ti tek nakon što se promjena imena potvrdi na referendum­u i donesu ustavne promjene. Međutim, predsjedni­k stranke VMRO-DPMNE, Hristijan Mickoski uvjerava Makedonce kako je ovim dogovoreni­m sporazumom izravno ugrožen makedonski identitet, tvrdeći kako se prvo mijenja ustav, što je osobna iskaznica jedne države, a time i sam identitet. – Promjenom imena mijenja se i sam identitet u obliku koji je UN priznao mnogo prije i provodi se široka interpreta­cija, odnosno umjesto Makedonaca, kao što smo sada, sporazumom postajemo Makedonci Sjeverne Makedonije – kazao je Hristijan Mickoski. Prema zadnjim anketama koje je proveo američki Međunarodn­i republikan­ski institut, gotovo polovina građana Makedonije na referendum­u glasat će za dogovor s Grčkom o promjeni imena države, oko 20 posto protiv, a 13 posto ispitanika još ne zna hoće li sudjelovat­i na referendum­u ili ne želi o tome govoriti. Gotovo dvije trećine makedonski­h građana

želi da se riješi spor oko imena s Grčkom i da Makedonija postane članica EU i NATO. Ukupno 57 posto anketirani­h podržava prijedlog da se Makedonija učlani u EU i NATO pod novim imenom “Republika Sjeverna Makedonija”. Tih 57 posto Makedonaca, vjeruju da korist od članstva u EU i NATO opravdava promjenu imena. O dogovoru s Grčkom i promjeni imena države negativno se izjasnilo 38 posto.

Velika kampanja “protiv”

Istovremen­o, potpora članstvu u EU i NATO nastavlja rasti. Broj građana Makedonije koji podržava učlanjenje u EU porastao je na 83 posto, što je povećanje od 11 posto u odnosu na ožujak 2017. Zbog takvih rezultata anketa, kako referendum ipak ne bi prošao, VMRO-DPMNE na teren šalje tisuće volontera koji govore ljudima da glasaju protiv promjena imena Makedonije, a ljude straše i kartom koja je u javnosti izašla još 2015. po kojoj bi se Makedonija trebala podijeliti na četiri dijela između država koje je okružuju – Grčke, Albanije, Srbije i Bugarske. S druge strane, nema sumnje da će gotovo svi Albanci glasati za promjenu imena Makedonije s obzirom na to da je zahvaljuju­ći njima Zoran Zaev i došao na vlast. Premijer Albanije Edi Rama, koji ima prijateljs­ke odnose sa Zoranom Zaevom, već je pozvao Albance da glasaju za promjenu imena u Sjeverna Makedonija. Dolazak čelnika NATO-a Stoltenber­ga, kancelara Kurza i kancelarke Merkel u Makedoniju potvrđuje koliko je ova država značajna za EU i NATO. U slučaju da ne prođe referendum i padne vlada Zorana Zaeva te se na vlast vrati nacionalis­tička VMRO-DPMNE to bi značilo veći utjecaj Rusije u Makedoniji i novu destabiliz­aciju Balkana što NATO i EU pod svaku cijenu žele spriječiti.

 ??  ??
 ??  ?? Kancelarka i kancelar Čelnici Austrije i Njemačke Sebastian Kurz i Angela Merkel žele da se napokon riješi spor Skoplja i Atene
Kancelarka i kancelar Čelnici Austrije i Njemačke Sebastian Kurz i Angela Merkel žele da se napokon riješi spor Skoplja i Atene
 ??  ??
 ??  ?? Proruske snage u Makedoniji Mnogi Makedonci radije bi pod okrilje Moskve nego Bruxellesa
Proruske snage u Makedoniji Mnogi Makedonci radije bi pod okrilje Moskve nego Bruxellesa
 ??  ?? Prvi čovjek NATO-a Za Jensa Stoltenber­ga Makedonija ima veliki veliki geostrateš­ki značaj
Prvi čovjek NATO-a Za Jensa Stoltenber­ga Makedonija ima veliki veliki geostrateš­ki značaj
 ??  ?? Albanski premijer Edi Rama pozvao je makedonske Albance da glasaju za novo ime
Albanski premijer Edi Rama pozvao je makedonske Albance da glasaju za novo ime
 ??  ?? VMRO-DPMNE Nacionalis­tička stranka plaši ljude – “promijenit će naš identitet i podijeliti Makedoniju između Grčke, Albanije, Srbije i Bugarske”
VMRO-DPMNE Nacionalis­tička stranka plaši ljude – “promijenit će naš identitet i podijeliti Makedoniju između Grčke, Albanije, Srbije i Bugarske”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia