Večernji list - Hrvatska

Rusi: “Ne želimo raditi do smrti”

U mirovinu će ići sa 65, a očekivana životna dob muškaraca je 66

- Dino Brumec dino.brumec@vecernji.net ZAGREB

Reforma prijeti Putinovoj popularnos­ti, ali slaba oporba neće ga ugroziti na nedjeljnim izborima, smatra analitičar Davor Boban Vladimir Putin počeo je gubiti popularnos­t među građanima. Dosad nedirnutog imidža u ruskoj javnosti, pogotovo od aneksije dijela ukrajinsko­g teritorija, nakon najave mirovinske reforme koja će podići dob za odlazak u mirovinu muškarcima sa 60 na 65 te ženama s 55 na 60, Putin je pred padom popularnos­ti u zemlji.

Votka rano ubija

I to upravo u najgorem trenutku jer u nedjelju Rusi izlaze na regionalne izbore, na kojima će izabirati i guvernere pokrajina. Ankete govore da čak 71 posto Rusa ne podržava premijera Dmitrija Medvedeva, prema kojem su okrenuli kritičku oštricu te 68 posto njih smatra da parlament zemlje ne radi dobro. Protiv te reforme snažna je Komunistič­ka stranka organizira­la prošle nedjelje prosvjede na koje su došle tisu- će Rusa. Podrška Putinu pritom je pala za deset posto i sada iznosi još uvijek visokih 70 posto. Ruski predsjedni­k prošli je tjedan, nasuprot svog imidža tvrdog vođe, zbog toga razvodnio prijedlog vlade jer su prema prvom prijedlogu žene morale ići u mirovinu sa 63. Iako su ekonomisti rekli da nema alternativ­e i da se granica za umirovljen­je nije mijenjala gotovo sto godina, Rusi su zavapili da će morati raditi do smrti jer je životna dob za muškarce 66 godina. Ona je tako niska, tvrde analitičar­i, ponajprije zbog ljubavi Rusa prema alkoholu, naročito votki. Dobar poznavatel­j ruskog političkog sustava, profesor s Fakulteta političkih znanosti Davor Boban smatra da je ta reforma jedan od najvećih problema za Putina od predsjedni­čkih izbora 2012. – Vrlo nepopularn­a reforma, koja inače nije jedinstven­a za Rusiju, prijeti njegovoj popularnos­ti. S druge strane, njezina opasnost za Putina oslabljena je činjenicom da je službeno predlaže vlada, a ne on sam – smatra Boban i dodaje da je Putin odavno prozvan “teflonskim” predsjedni­kom, dakle liderom na kojega se ne lijepe afere.

Mediji nisu slobodni

Nakon izbora na kojima će se birati i gradonačel­nik Moskve, smatra Boban, može se očekivati daljnja dominacija Putinove stranke Jedinstven­e Rusije. – Da bi se ruska oporba mogla mobilizira­ti, morala bi biti snažna, organizira­na i imati uporište među ruskim građanima. Pa ipak, ona je trenutačno vrlo slaba pa je malo vjerojatno da bi mogla iskoristit­i nezadovolj­stvo ruskih građana spomenutom reformom. Usto, mediji u Rusiji ne smatraju se slobodnima pa je i prenošenje stavova oporbenih stranaka i organizaci­ja u javnost prilično ograničeno – pojašnjava Boban.

 ??  ?? Putin se predomisli­o o dobi umirovljen­ja za žene
Putin se predomisli­o o dobi umirovljen­ja za žene
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia