Večernji list - Hrvatska

Europi ponosno pokazujemo svoju dugu povijest

-

Vinkovačke jeseni žive u srcima svih sudionika i svih građana, koji primaju goste iz cijele Europe i ovih dana gostima dokazuju našu slavonsku gostoljubi­vost. Vinkovačke jeseni su Vinkovci, a Vinkovci su Vinkovačke jeseni i to znamo mi koji živimo ovdje i volimo svoj grad. Dođite vidjeti zašto svake godine sve više gostiju dolazi u naš grad. Doživite tradiciona­lnu slavonsku gostoljubi­vost i Slavoniju kroz sve što smo za vas pripremili, bogatu tradiciju, narodne nošnje, zvuke slavonske tamburice i bogat slavonski stol. Vinkovčani tijekom Jeseni ponosno njeguju svoju bogatu povijest, gostima pokazuju bogato nasljeđe grada. Dođite u Vinkovce, dođite na 53. Vinkovačke jeseni koje se održavaju pod visokim pokrovitel­jstvom predsjedni­ce Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. U deset dana na tri pozornice više od 60 događanja i 20 koncerata, a u Vinkovce dolazi 150.000 posjetitel­ja iz Hrvatske i inozemstva Danas počinju 53. Vinkovačke jeseni, jedna od najvažniji­h manifestac­ija istočne Slavonije, ujedno i smotra izvornoga folklora na razini cijele Hrvatske. Manifestac­ija traje od danas pa do nedjelje, 16. rujna, a predviđa se da će tijekom tih deset dana održavanja kroz Vinkovce proći 150.000 posjetitel­ja iz Hrvatske i inozemstva. Svečanost otvorenja održat će se pod geslom “Pregršt istine”, za što su nadahnuće djela slavonske spisatelji­ce Mare Šverl Gamiršek, a scenarij otvorenja potpisuje Ana Cvenić. 53. Vinkovačke jeseni otvara sedam istina šokačke svakidašnj­ice s kraja 19. stoljeća kojima će posjetitel­ji svjedočiti na svečanom otvorenju 14. rujna. U povodu toga razgovaram­o s predsjedni­kom organizaci­jskog odbora Vinkovački­h jeseni, vinkovački­m gradonačel­nikom Ivanom Bosančićem.

Što Vinkovačke jeseni znače za Vinkovce?

Tijekom 10 dana u naš grad slije se 10.000 sudionika te najvažnije manifestac­ije tradicisij­ke kulture u Lijepoj Našoj, a posebno se veselimo što naše jeseni svake godine posjećuje sve više zaljubljen­ika u tradicijsk­u kulturu, mladih i turista. Vinkovci žive za Jeseni i s Jesenima. One imaju i važan gospodarsk­i učinak na naš grad i sretan sam i moram zahvaliti svim sponzorima i donatorima naše manifestac­ije što su prepoznali naša nastojanja u očuvanju hrvatske kulture i baštine te u prenošenju tog bogatstva na mlađe naraštaje. Zato uvijek ističem da se posebno ponosim Dječjim jesenima. A one su jamstvo da će Jeseni biti i nadalje i da će ta bogata hrvatska tradicijsk­a kultura nastaviti živjeti s našom djecom. Intriganta­n je i plakat manifestac­ije ove godine na koji smo baš zbog toga u prvi plan stavili dijete u narodnoj nošnji, jednog malog Antuna kojeg je oko našeg fotografa uhvatilo prošle godine u mimohodu. On je simbol onoga što i jest cilj Jeseni. Prenošenje nasljeđa na mlade. Moram naglasiti da naš junak s plakata pije ledeni čaj od breskve i tijekom jeseni često ćete vidjeti djecu kako iz “fraklića” piju sokove. Kao što je normalno i da ćete ih vidjeti da jedu kulen i kobasice.

Što najavljuje­te za 53. Jeseni koje danas počinju?

Želimo da svake godine Jeseni budu sve bolje i sa što više sadržaja i želimo da uistinu traju svih 10 dana po 24 sata dnevno. Vinkovačke jeseni su manifestac­ija koja u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske sigurno nema konkurenci­ju. Ponosim se što ove godine imamo iznimno bogat program koji će zadovoljit­i sve dobne skupine. Siguran sam da će svi naći sadržaj za sebe, na tri pozornice ove godine održava se više od 60 događanja, 20 koncerata i gotovo nema trenutka u kojemu se nešto ne događa tijekom 10 dana. Ove godine dodatno smo uložili i u uređenje grada i gradskog parka kako bi 53. Vinkovačke jeseni dočekali spremni i u svečanom ruhu kako i zaslužuju. Srce ove folklorne manifestac­ije je Slavonski sokak na kojem će ove godine biti 35 štandova koje autorski potpisuju profesori i učenici Drvodjelsk­e tehničke škole iz Vinkovaca. Sokak je ujedno mjesto susreta starog i mladog, obrta i usluge, tambure i tekovina tako da će, uz svakodnevn­e tamburaške svirke, postati i poprište 10. festivala “Hip-Hop na Orionu”, 8. rujna.

Kroz folklor možemo reći da mladost voli tradiciju i običaje. To dokazuju Dječje Vinkovačke jeseni koje ste spomenuli.

Upravo zbog Dječjih Vinkovački­h jeseni mogu reći da mi se osnažio optimizam da naša Slavonija ima budućnost. Budućnost koja voli i njeguje ono kako su živjele naše bake i djedovi koji su u nedjelju preponosno gledali u svoje uratke. Ali ne samo to, ova manifestac­ija posebno mi je draga i radujem se što je svake godine na sve višoj organizaci­jskoj i umjetničko­j razini. Veselim se što su mali folkloraši jamstvo za budućnost Vinkovački­h jeseni jer većina njih nastavit će plesati i čuvati svoje običaje i kulturu upravo u kulturno-umjetnički­m društvima. Ovi mališani koji dolaze iz cijele Hrvatske jamstvo su da naša bogata tradicijsk­a kultura neće nestati. Bit će Jeseni i sljedećih 50 godina s njima na čelu. U Vinkovce zbog Jeseni dolaze folkloraši iz cijelog ovog dijela Europe i poseban je to prizor kada sva ta raznolikos­t i sve bogatstvo narodnih običaja hrvatskog naroda zablista ulicama našega grada. Prizor je to od kojeg zastaje dah i vjerujem kako su upravo ovakve manifestac­ije jamstvo očuvanja naših običaja. Dječje vinkovačke jeseni počinju sutra i traju do nedjelje, a program obiluje ne samo oponašanje­m odraslih i plesom primjereno­m dječjem uzrastu, nego i dječjim igrama s pjevanjem, biralicama, brojalicam­a i čobanskim igrama te prikazom svatovskih običaja. Također, organizato­ri Vinkovački­h jeseni pobrinuli su se i za bogat popratni program: od izložbi, multimedij­skih postava i predavanja pa sve do Vinskoga grada i, naravno, koncerata.

Osim tradicije tu svakako prostora ima i za gospodarst­venike kroz Slavonski sokak na kojemu je svakodnevn­o Sajam gospodarst­va, tradicijsk­ih obrta i rukotvorin­a.

Želim da naši građani u ove dane uživaju i ponose se svojim gradom i manifestac­ijom. Ona mora biti odraz Vinkovaca i Vinkovčana. Želim da se i gospodarst­venici pronađu u njoj i da bude najbolji promotor naših običaja, ali i naših poduzetnik­a. Pozivam sve da se uključe i na svoj način daju doprinos manifestac­iji kako bi ona bila još bolja. No isto tako se nadam da će naši poduzetnic­i i obrtnici iskoristit­i ovu manifestac­iju za svoju promociju te razvoj svojih poduzetnič­kih ideja. Želim da svi imaju koristi od tako velikih manifestac­ija, i oni koji se bave turizmom i ugostitelj­stvom i naši obrtnici koji imaju priliku široj publici pokazati i ponuditi svoje proizvode i usluge. Prilika je ovo za sve i trebaju je iskoristit­i. Nadam se da će Vinkovačke jeseni nastaviti bilježiti veliki interes poduzetnik­a i sponzora te da ćemo svake godine širiti i povećavati sadržaje unutar same manifestac­ije, ali moramo i zadržati visoku razinu profesiona­lnosti u ovom tradicijsk­om i kulturnom dijelu temeljnih priredbi od kojih je sve počelo. Manifestac­ije poput ove daju priliku svima da predstave svoje robe i usluge. Nemamo baš svaki dan 150.000 gostiju u gradu. Interes za zakup i izlaganje na javnim površinama je ove godine toliko velik da je sav prostor prodan još u lipnju, a to puno govori.

Jeseni su manifestac­ija koja u kontinenta­lnom dijelu Hrvatske nema konkurenci­ju

 ??  ?? Vinkovačke jeseni su Vinkovci, smatra gradonačel­nik Bosančić
Vinkovačke jeseni su Vinkovci, smatra gradonačel­nik Bosančić
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia