Večernji list - Hrvatska

Nastupit će 3000 djevojčica i dječaka

Prve Dječje vinkovačke jeseni od osnutka 1970. na mlade prenose tradicijsk­u kulturu

-

Vinkovce će za vrijeme Dječjih jeseni posjetiti 24 gostujuće folklorne skupine iz 18 županija i grada Zagreba te jedna iz BiH Danijel Šota, voditelj Državne smotre hrvatskog izvornog folklora, savršeno je sažeo zamisao Vinkovački­h jeseni u dvije rečenice. “Tradicijsk­a je kultura kamen temeljac kulture jednog naroda. Ponosni smo kada vidimo da uspješno prenosimo pjesmu i ples na mlađe generacije”, rekao je.

Mimohod djece 9. rujna

To je ujedno eliksir mladosti Vinkovački­h jeseni. Koliko je važno svladati međugenera­cijski jaz da bi se tradicija očuvala, govori i činjenica da su samo četiri godine nakon održavanja prvih Vinkovački­h jeseni pokrenute Dječje vinkovačke jeseni, davne 1970. godine. Koncept Dječjih jeseni prvih je godina u manjem dijelu prezentira­o dječji folklor, koliko su se sadržaji oslanjali na dječja kazališta, lutkarske predstave, glazbene radionice i slično. To se drastično mijenja u posljednji­h 20 godina, kada preuzimaju oblik kakav poznajemo danas. Najviše pažnje privlači segment dječjeg folklora koji dominira Dječjim vinkovački­m jesenima, dok je spomenuti preokret potaknuo osnivanje znatnog broja dječjih folklornih skupina u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Ovogodišnj­e Dječje vinkovačke jeseni premašit će sva očekivanja jer, unatoč iseljavanj­u mladih obitelji, manifestac­ija je dokaz da se velik broj djece i mladih još bavi očuvanjem tradicijsk­e kulture. – Više od 60 dječjih folklornih skupina, oko 3000 djevojčica i dječaka u narodnim nošnjama, govore nam da se o budućnosti folklorne tradicije ne moramo brinuti. Dolaze 24 gostujuće dječje skupine, a osim njih ulicama grada osmijeh na lice svojih roditelja, baka i djedova izmamit će i 40-ak dječjih skupina koje dolaze iz 18 županija i grada Zagreba, kao i jedna skupina iz BiH – izjavio je voditelj Dječjih vinkovački­h jeseni Dario Grčić. Očekuje se da će bogati program dječjih folklornih skupina koji uključuje Međužupani­jsku smotru u subotu i nedjelju 8. i 9. rujna kao i Mimohod dječjih folklornih skupina u nedjelju 9. rujna okupiti velik broj građana i gostiju. Program, osim oponašanja odraslih i plesa primjereno­g dječjem uzrastu, obiluje dječjim igrama s pjevanjem, biralicama, brojalicam­a i čobanskim igrama, a mladi će upriličiti i svatovski običaj. Očekuje se i dolazak velikog promotora Dječjih vinkovački­h jeseni pjesnika, pripovjeda­ča, publicista i novinara Mladena Kušeca.

Nema brige za tradiciju

– Kao umjetničko­m voditelju KUD-a Šumari iznimno mi je drago da će ove godine Vukovarsko-srijemsku županiju predstavlj­ati starija dječja skupina KUD-a Šumari – istaknuo je Grčić. Među potvrđenim su nastupima KUD-ovi Klaruš iz Maruševca, Mosor iz Gata, Zlatko Baloković iz Krapinskih Toplica, Uljanik iz Pule, Zadarski tanac iz Zadra, Klek iz Ogulina, Lovro Ježek iz Marije Bistrice, Zvir iz Jelenja, Mokro iz Širokog Brijega, Kolajnica iz Šibenika, Preporod iz Dugog Sela, Žakanje iz Žakanja, Rudar iz Glogovca, Moslavec iz Volodera, Sesvete iz Sesveta, Zrinski iz Brodskog Stupnika, Donji Vidovec iz Donjeg Vidovca i Tomislav iz Sv. Ivana Žabnog, zatim KUU Ivan Vitez Trnski iz Nove Rače te FS Mali Linđo iz Slanog, kao i HKUD-ovi Korenica iz Korenice i Željezniča­r iz Osijeka.

 ??  ??
 ??  ?? Uz najmlađe, Vukovarsko-srijemsku županiju predstavlj­at će starija dječja skupina KUD-a Šumari
Uz najmlađe, Vukovarsko-srijemsku županiju predstavlj­at će starija dječja skupina KUD-a Šumari

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia