Večernji list - Hrvatska

Obilazak počinje i završava uz čuveni apsint

U jednom od skrivenih barova iz doba prohibicij­e vrijeme stoji

- Marijana Marinović panorama@vecernji.net NEW YORK

Po cijeloj je zgradi nekadašnji vlasnik Walter Scheib postavio eksploziv da u slučaju racije uništi dokaze, i danas o tome svjedoče žice Howarda Otwaya, koji je početkom šezdesetih kupio Theatre 80 (kino poznato po prikazivan­ju filmskih klasika) u kultnoj njujorškoj ulici St. Marks u East Villageu, najveće iznenađenj­e čekalo je u podrumu. U kući ispreplete­noj podrumskim tunelima pronašao je dva sefa. U jednom je bilo čak dva milijuna dolara zamotano u novinama iz 1945. godine, no njihova je valjanost nažalost bila istekla. Naknadno je saznao da je kuća koju je kupio bila skriveni bar, takozvani spe- akeasy, u vlasništvu gangstera Waltera Scheiba. Kao i kod svih sličnih ugostitelj­skih objekata u doba prohibicij­e, ulaz u tajni bar bio je iz mesnice na uglu Prve avenije i St.Marksa (sadašnji afganistan­ski restoran), odakle je vodio tunel između zgrada u backstage kina. Zgradu je naslijedio Howardov sin Lorcan Otway koji je dvije sobe na gornjem katu pretvorio u simpatičan mali muzej posvećen bivšem vlasniku, slavnom gangsteru, i njegovim ilegalnim djelatnost­ima (reket, ucjenjivan­je i najviše krijumčare­nje alkohola), sve dok se šezdesetih nije prebacio na zakonito poslovanje i kupio hotel na Floridi.

Meci iz masakra

Među eksponatim­a tako se može vidjeti orobljeni sef, meci iz masakra na dan svetog Valentina (kada je 1929. ubijeno sedmero članova bande iz Chicaga), dvije maske Johna Dillingera, oružje i medicinski propisan viski. Posjetitel­ji muzeja potom se tunelima spuštaju u podrum, gdje se još uvijek nalazi izvorni telefon korišten za komunikaci­ju između bara i skladišta s ilegalnim alkoholom. Gotovo se svuda mogu vidjeti žice, koje je Walter Scheib postavio po cijeloj zgradi da u slučaju racije može detonirati eksploziv i uništiti sve dokaze. Do toga ipak nikada nije došlo jer su među njegovim gostima bili većinom političari, čelnici New Yorka, među njima i visoki policijski dužnosnici, te ‘opasni dečki’ poput Al Caponea. Svi su oni uživali u zabranjeno­j kapljici, zgodnim plesačicam­a i zvucima jazz orkestra.

Old fashion kokteli

I danas, kada je alkohol legalan u Americi za sve iznad 21 godine, u sklopu zgrade nalazi se i bar The William Barnacle Tavern u kojem svi posjetitel­ji Muzeja američkih gangstera mogu dovršiti ili započeti svoju turu. I počastiti se nekim old fashion koktelom ili odabrati jednu od desetak vrsta čuvenog apsinta. Naime, to je jedan od rijetkih skrivenih barova iz vremena prohibicij­e, a bilo ih je preko 30.000 u New Yorku, koji je zadržao svoj izvoran izgled i stil iz tridesetih godina prošlog stoljeća.

U podrumu je izvorni telefon kojim su iz bara zvali u skladište s ilegalnim alkoholom

 ?? W. Scheibu ?? Muzej u kinu Dvije sobe u zgradi pretvorene su u mali muzej posvećen bivšem vlasniku, gangsteru
W. Scheibu Muzej u kinu Dvije sobe u zgradi pretvorene su u mali muzej posvećen bivšem vlasniku, gangsteru
 ?? ARHIV, M. MARINOVIĆ ?? U jednom od sefova pronađeno je dva milijuna dolara
ARHIV, M. MARINOVIĆ U jednom od sefova pronađeno je dva milijuna dolara
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia