Večernji list - Hrvatska

Zbirka pionira elitnih putovanja procijenje­na na 300 milijuna dolara

- Maja Car maja.car@vecernji.net ZAGREB

Barneya A. Ebsworth bio je jedan od 200 najvećih kolekciona­ra svijeta, a preminuo je u travnju ove godine u 83. godini U svojoj povijesti aukcijska kuća Christie’s bilježi prodajne rekorde poput onog iz 2009. kada je umjetničke kolekcije Yvesa Saint-Laurenta i Pierrea Bergéa “udomila” za 484 milijuna dolara. Vodili su i ovogodišnj­u aukciju prodaje zbirke Peggy i Davida Rockefelle­ra koja je zaradila 835 milijuna dolara, a lani su pak oborili rekord najskuplje ikada prodane pojedinačn­e slike – Da Vincijeva “Spasitelja svijeta” koji je na newyorškoj dražbi postigao vrtoglavih 450 milijuna dolara.

Samouki vizionar

Ljestvica je postavljen­a visoko pa ne čudi da im je pripala čast da u studenome vode aukciju zbirke milijarder­a Barneya A. Ebswortha, jednog od 200 najvećih kolekciona­ra svijeta koji je u 83. godini preminuo u travnju ove godine. U pitanju je najveća zbirka američkih modernista, od oko 85 umjetnina. Naslovljen­a je “An American Place: The Barney A. Ebsworth Collection”, po imenu koje nosi i Ebsworthov­a vila u Seattleu dizajniran­a u kolaboraci­ji s arhitektom Jimom Olsonom kako bi u svakom segmentu osim kao dom služila i kao galerija, a procijenje­na je na 300 milijuna dolara. Glavni njezin dragulj je slika “Chop Suey”, ulje na platnu iz 1929., procijenje­no na 70 milijuna dolara i jedno od najvažniji­h djela ostalih iza slavnog američkog realista Edwarda Hoppera. Po izdašnosti procijenje­ne svote slijede slika ekspresion­ista Willema de Kooninga “Woman as landscape” iz 1955. procijenje­na na 60 milijuna dolara i “Compositio­n with Red Strokes” slavnog Jacksona Pollocka iz 1950. čija je početna cijena 50 milijuna dolara. U kolekciji su i djela Joan Mitchell, Franza Klinea, Georgije O’Keeffe... a prije prodaje kolekcija ide na svjetsku izložbenu turneju koja starta u Parizu za trajanja pariškog Biennalea koje sutra otvara svoja vrata. Slijede New York, Hong Kong, London, San Francisco i Los Angeles.

Oko i nos za izvrsnost

Koliko i njegova zbirka, zanimljiv je bio i sam Ebswort. Vizionar budućnosti luksuznih putovanja bogatstvo je ostvario prvi organizira­vši putovanja oko svijeta kruzerima. U umjetnost se zaljubio za vojnog službovanj­a u Parizu u Drugom svjetskom ratu posjetivši Louvre. Naivno je počeo kao kolekciona­r starih nizozemski­h majstora iz 17.st., no 1971. za posjeta Rotterdamu, shvativši da na tom tržištu ne može konkurirat­i lukavo mijenja smjer prema američkom modernizmu od 1920. do 1960. Iako na području umjetnosti samouk, pod geslom “samo najbolje” doista je uspio.

 ??  ??
 ??  ?? Rad Jacksona Pollocka “Compositio­n With Red Strokes” iz 1950. starta s 50 mil. dolara
Rad Jacksona Pollocka “Compositio­n With Red Strokes” iz 1950. starta s 50 mil. dolara
 ??  ?? Barney A. Ebsworth Prikupio je najznačajn­iju kolekciju djela američkih modernista
Barney A. Ebsworth Prikupio je najznačajn­iju kolekciju djela američkih modernista

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia