Večernji list - Hrvatska

Šahovski klub Napredak iz Zenice prvak lige Herceg-Bosne

Uspjesi sportskih sekcija Hrvatskog kulturnog društva Napredak

-

Pretpostav­lja se da je šah nastao u Indiji, mada njegovo podrijetlo nikada nije do kraja razjašnjen­o. Pisani tragovi kazuju da se u literaturi prvi put spominje oko 600. godine iza Krista, najprije na sanskrtu pod nazivom Čaturanga. Već u 7. stoljeću Nove ere šah je vrlo popularna igra u Indiji, Egiptu i islamskom svijetu. Sa sigurnošću se zna da stari Grci i Rimljani nisu poznavali šahovsku igru, dok su svoje varijacije šaha imali Perzijanci, Arapi i Kinezi. Ali sve je to, naravno, bilo daleko od modernog šaha kakvog ga danas poznajemo. Moderni šah danas je globalno prepoznatl­jiv i globalno popularan. No šah je istovremen­o i zanimljiv lokalni fenomen koji se odigrava unutar pojedinih država ili pojedinih regija. Jedan takav lokalni šahovski fenomen je i Šahovski klub Napredak iz Zenice, iz Bosne i Hercegovin­e, koji je dio velike obitelji Hrvatskog kulturnog društva Napredak. Šahisti Napretka iz Zenice ostvarili su veliki uspjeh osvojivši prvo mjesto na 24. ekipnom natjecanju Prve lige Šahovskog saveza Herceg-Bosne. Ovo natjecanje održano je potkraj kolovoza u hotelu Zenit u Neumu, u organizaci­ji Šahovskog saveza Herceg-Bosne, a pod pokrovitel­jstvom hrvatskog člana Predsjedni­štva BiH dr. Dragana Čovića. Na ovogodišnj­oj ligi Herceg-Bosne nastupilo je 11 klubova. Igralo se po Švicarskom sustavu u 7 kola, s tempom igre 90 minuta po igraču za cijelu partiju, plus 30 sekundi za svaki odigran potez. Igralo se u mješovitom sastavu na 8 ploča (6 seniora, 1 žena i 1 junior). Prvim mjestom ekipa Šahovskog kluba Napredak iz Zenice osigurala je nastup u elitnom natjecanju Premijer lige Bosne i Hercegovin­e za 2019. godinu. Za Napredak su nastupili: međunarodn­i majstor (IM) Dejan Marjanović, međunarodn­i majstor (IM) Nikola Radovanovi­ć, FIDE majstor (FM) Harun Pašalić, Bojan Radić, Darko Popović, Davor Trogrančić, Bernardina Hadžiselim­ović, Ivan Rajić, Mladen Šain, Darko Jozić i Petra Popović. Direktor hotela Zenit Ivan Lakić uručio je pobjedničk­i pokal Napretkovi­m šahistima i poželio im sreću u Premijer ligi BiH.

Povijest i aktivnosti kluba

Šahovski klub Napredak osnovan je 1996. godine. Ideja o tome rodila se nakon trećeg uskrsnog turnira održanog 13. i 14. travnja 1996. godine u prostorija­ma Hrvatskog doma Kralj Tomislav u Zenici. Iz ovog uskrsnog turnira rodila se i ideja da klub djeluje kao šahovska sekcija pri podružnici HKD Napredak Zenica. Najveći pobornik te ideje bio je pokojni Mijo Šantić, a zaslužni za afirmaciju Kluba su don Josip Lubar, Anto Jozić, don Luka Tunjić, Pero Cvitanović, Željko Misilo, Emil Brnić, Hrvoje Pavičić, Zvonko Lukačević, Goran Trkulja i mnogi drugi. Jedna od najuspješn­ijih aktivnosti Kluba jesu šahovski uskrsni turniri. Do sada ih je održano 12. Otvarale su ih poznate osobe kao što su uzoriti kardinal Vinko Puljić, predsjedni­k HKD Napredak prof. Franjo Topić, Zdenko Vukić, don Josip Lubar i mnoge druge osobe iz društveno-političkog, kulturnog i sportskog života. Turniri su okupljali i do pedesetak šahista s cijelog prostora BiH i susjednih zemalja. Afirmirali su se kao tradiciona­lni međunarodn­i turniri, na koje šahisti veoma rado dolaze. Turniri se redovito održavaju u velikoj dvorani Napretkovo­g doma Kralj Tomislav u Zenici. U prostorija­ma Šahovskog kluba Napredak, u Hrvatskom domu Kralj Tomislav, Šahovski klub Napredak Zenica svake godine organizira i prvenstvo Kluba. Ovogodišnj­i prvak klupskog prvenstva je međunarodn­i majstor Goran Trkulja koji je titulu klupskog prvaka ponio i prošle godine. Rad i uspjesi Šahovskog kluba Napredak iz Zenice lijep su primjer kohezije i dobrog rada unutar Hrvatskog kulturnog društva Napredak.

 ??  ?? Prvim mjestom ekipa Šahovskog kluba Napredak iz Zenice osigurala je nastup u elitnom natjecanju Premijer lige Bosne i Hercegovin­e za 2019. godinu.
Prvim mjestom ekipa Šahovskog kluba Napredak iz Zenice osigurala je nastup u elitnom natjecanju Premijer lige Bosne i Hercegovin­e za 2019. godinu.
 ??  ?? Jedna od najuspješn­ijih aktivnosti Kluba jesu šahovski uskrsni turniri. Do sada ih je održano 12
Jedna od najuspješn­ijih aktivnosti Kluba jesu šahovski uskrsni turniri. Do sada ih je održano 12

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia