Večernji list - Hrvatska

Estiarte savjetuje Guardiolu

Nekoć najbolji vaterpolis­t svijeta već deset godina savjetnik je ponajbolje­g svjetskog nogometnog trenera. Voli Pep reći da je Estiarte glas razuma

- Ozren Podnar sport@vecernji.net ZAGREB

Španjolci su zajedno radili u Barceloni, Bayernu i Manchester Cityju. Gdje god bi se pojavili, bili su tandem koji je osvajao trofeje edugo prije završetka utakmice Manchester City – Crystal Palace (5:0) krajem prošle sezone Manel Estiarte, pomoćnik Josepa Guardiole, uputio se prema tunelu da bi po običaju pozdravio igrače. Rezultat je bio 4:0 za nove prvake, no Nicolás Otamendi u tom je trenutku zabio i peti. Svi su suigrači pohrlili čestitati strijelcu, no Fernandinh­o je uočio Estiartea i otrčao do aut-linije podijeliti radost s njim. – Igrači ga vole. Izuzetno ga poštuju i znaju da mu se mogu obratiti u vezi s bilo čim – rekao je ESPN-u izvor blizak Cityjevu stručnom stožeru. Legendarni vaterpolis­t Guardiolin je najbliži suradnik zadnjih deset godina, a prijatelj više od četvrt stoljeća. Zajedno su radili u Barceloni, Bayernu i sada u Cityju, osvojivši dvije Lige prvaka i sedam državnih prvenstava u trima prvorazred­nim ligama. Prošle su sezone pod njihovim vodstvom “građani” skupili rekordnih sto bodova i stekli prednost od 19 bodova nad najbližim pratitelje­m Manchester Unitedom. Osim stručnog pomaganja prvom treneru, Estiarte je zadužen za održavanje sklada i visokog raspoložen­ja u svlačionic­i. Njegova titula “direktor za potporu igračima i protokol” podrazumij­eva posredovan­je između uprave, stručnog stožera i igrača s ciljem glatkog funkcionir­anja svega u vezi s momčadi. Primjerice, kad klub dobije zahtjev za fotografir­anje, intervjue i promidžben­e aktivnosti, Estiarte odabire igrače koji će sudjelovat­i. On odlučuje tko će se pojaviti u miks-zonama poslije utakmice i filtrira molbe za intervjue Guardioli, što je možda razlog zašto ih ovaj daje tako rijetko.

Estiarteov­a riznica trofeja

– Kad prolazim kroz teško razdoblje i borim se sa sumnjom u sebe, mogu se osloniti na njega – citiran je Guardiola u knjizi “Pep povjerljiv­o” izdanoj 2014. Estiarte (56) pridobio je svlačionic­u u Cityju, Bayernu i Barceloni svojom osobnošću, ali i fantastičn­om sportskom karijerom koja je trajala 23 godine i obuhvatila šest Olimpijski­h igara. Zvan “Maradonom bazena”, slovi kao najveći vaterpolis­t svih vremena. Najbolji strijelac u povijesti olimpijsko­g vaterpola sa 127 golova nije se isticao korpulenci­jom (176 cm i 62 kg), nego brzinom plivanja i razmišljan­ja. Uvijek je vidio nekoliko poteza dalje od protivnika. Sagledavao je svaku situaciju u trima dimenzijam­a, sa svih četiriju strana. Njegova raskošna zbirka trofeja i priznanja obuhvaća sedam nagrada za najboljeg svjetskog igrača godine i 30 seniorskih trofeja, od čega po jedno olimpijsko i svjetsko zlato, dvije Lige prvaka i devet državnih prvenstava podijeljen­ih između Španjolske i Italije. Za reprezenta­ciju, čiji je kapetan bio 20 godina, zabilježio je 580 nastupa i 1557 golova! Potkraj karijere, blizu 39. rođendana, dobio je čast ponijeti španjolsku zastavu na otvaranju Olimpijski­h igara 2000. u Sydneyu. Nakon umirovljen­ja navodno nije više nijednom smočio noge u bazenu, kamoli igrao vaterpolo, ali je ostao u sportu. Na nagovor sunarodnja­ka Juana Antonija Samarancha, ušao je u Međunarodn­i olimpijski odbor, u kojemu je služio do 2006. Živio je sa suprugom Silvijom i njihove dvije kćeri, Nicole i Rebeccom, u Pescari, u čijem je istoimenom klubu proveo većinu karijere. Svakog mu je ljeta u goste dolazio Guardiola, rodom iz Santpedora, dva kilometra od Estiarteov­e rodne kuće u Manresi.

Pepov anđeo

U srpnju 2008. Pep ga je nazvao i pohvalio mu se da je upravo imenovan za Barcina trenera i da mu nudi mjesto direktora za odnose s javnošću u novoj klupskoj kadrovskoj križaljci. Estiarte je poslušao svoj nagon, ali i ženin savjet, “idi!” – Bila je to fantastičn­a situacija i povlastica: biti u klubu koji oduvijek volim, uz jednog od najboljih prijatelja i sportaše kojima se divim. Estiarte i Guardiola počeli su prijateljs­tvo slavnog 7. lipnja 1992. na Nou Campu, kad je Barcelona osvojila svoju prvu dvostruku krunu. Tijekom dugog prijatelje­vanja Pep je naučio cijeniti pogled koji na nogomet ima veliki as i genij iz drugog sporta, u kojemu je Katalonija tradiciona­lna velesila. Također, otkrio je da Estiarte izvanredno procjenjuj­e i razumije ljude, a ponajviše sportaše. – Manel mi je pomagao kad sam bio na korak do donošenja radikalnih odluka vezanih za igrače vrlo visokog nivoa. On bi mi rekao: “Ne, stani, nemoj tako” – kazao je Pep. – Puno mi je pomogao svojim pogledom na nogomet odozgo. Ja imam njuh, ali on mi pomaže vidjeti stvari iz drukčije perspektiv­e. Ne znam postoje li anđeli i pomažu li, ali ako postoje, mislim da je on jedan od njih.

 ?? REUTERS ?? Suradnja Pepa Guardiole i Manuela Estiartea već je desetljeće plodonosna
REUTERS Suradnja Pepa Guardiole i Manuela Estiartea već je desetljeće plodonosna
 ??  ?? Manuel Estiarte kao vaterpolis­t osvojio je više od trideset medalja
Manuel Estiarte kao vaterpolis­t osvojio je više od trideset medalja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia