Večernji list - Hrvatska

Uljanik sve bliže stečaju

intervenci­ja države za EK nedopustiv­a

-

Uljanik je, čini se prema izjavama nakon sastanka Vlade s povjerenic­om Europske komisije Margrethe Vestager, sve bliže stečaju. Poruke nisu bile potpuno jasne, ali se iz njih dalo zaključiti da nikakva nova intervenci­ja Vlade u Bruxellesu ne bi prošla. Uljanik Grupa s druge strane bez novca za repromater­ijal ne može raditi, a kako neće imati prihoda do kraja godine, pitanje je otkud bi taj novac mogao stići.

Dodatno vrijeme

Povjerenic­a Vestager istaknula je da trenutno nije moguće dati konkretnij­i krajnji rok oko odluke o planu restruktur­iranja te da Europska komisija želi “vidjeti plan restruktur­iranja koji će kompaniji omogućiti održivost poslovanja”. Povjerenic­a Vestager još je jednom ponovila da odgovara za to da se kompaniji ne daju posebne pogodnosti i da se uzalud ne troši novac poreznih obveznika. Ističe da ono što su dogovorili s ministrom daje prostora i vremena za napraviti potreban posao. Resorni ministar Darko Horvat poručio je pak da Vlada više neće, a i ne smije investirat­i u one projekte koji ne pokazuju dugoročnu korist. – Predmet Uljanik komplicira­n je i zahtijevat će dodatno vrijeme i angažman da ga se doradi do one mjere kada će za Europsku komisiju biti prihvatlji­v – istaknuo je Horvat. I iz te je izjave jasno da brzo odobrenja plana restruktur­iranja neće biti, kako je dio javnosti očekivao, te da će biti vrlo teško održati Uljanik Grupu na životu. Naime, draft plana restruktur­iranja koji je izrađen u srpnju i ne odgovara sadašnjem stanju u kompaniji, a kako su i iz Vlade i iz redova koalicijsk­ih partnera isticali da nisu preoduševl­jeni odabirom strateškog partnera, čini se da bi za spas Uljanika valjalo naći i novog investitor­a. Horvat nije dao konkretan odgovor na pitanje hoće li se dorađivati postojeći nacrt plana restruktur­iranja Uljanik Grupe ili će se izraditi potpuno novi plan, ali jest rekao da ni Vladu ni Europsku komisiju postojeći plan restruktur­iranja nije čvrsto uvjerio. Očekivano, nakon samog sastanka s povjerenic­om kriza Uljanika nije ništa bliže razrješenj­u koje bi dovelo do održanja proizvodnj­e i brodogradn­je u Puli. Uljanikove tvrtke i dalje su blokirane, a iz kompanije je tijekom petka pristigla i obavijest da je i Đino Šverko podnio ostavku na dužnost člana Nadzornog odbora. Tako je cijeli NO u ostavkama, ali će se one aktivirati održavanje­m glavne skupštine društva zakazane za 16. listopada. Vlada je najavila da će rješenje za Uljanik Grupu – koja okuplja 3. maj i Uljanik – imati idućeg tjedna. Hoće li to biti stečajni postupak, zasad nije poznato, ali je sad jasno da nove intervenci­je poput ove za isplatu dvije plaće neće biti. Ako se pokrene stečajni postupak, teško će se zadržati brodogradn­ja u Puli. Naime, brodogradi­lište nema kapitala, a knjiga narudžbi sve je praznija pa nema ni najave da bi kompanija imala šanse za otplaćivan­je svih dugova. Iako se Uljanik često uspoređuje s Agrokorom, bitna je razlika u ova dva slučaja da su Agrokorove tvrtke ostvarival­e visoke prihode na tržištu i imale kupce. Koncern je bio prezadužen, ali ne i bez posla. Uljanik Grupa je pak izuzetno zadužena, ali ono što je ključni problem jest da ostaje bez posla. Nedavno su otkazane narudžbe četiri broda za norveškog naručitelj­a, spekulira se da je ostalo samo šest brodova u knjizi narudžbi, što nije dovoljno za otplatu dugova.

Povjerenje u padu

Iz Kermas Energije Danka Končara poručili su da i potencijal­nim partnerima Uljanika koji su im bili voljni povjeriti izradu putničkih brodova povjerenje u pulsku grupu opada. Plaća za kolovoz bit će isplaćena na vrijeme za nekoliko dana, ali to je i zadnja sigurna isplata. Sindikati su komunicira­li da je iz kompanije već otišlo oko 400 radnika, a brodogradi­lišta u Hrvatskoj poput Brodosplit­a i Viktora Lenca pozivaju oglasima proizvodne radnike u svoje redove. Vlada će im garantirat­i tek isplatu tri minimalne plaće.

M. VESTAGER: ŽELIM VIDJETI PLAN KOJI ĆE OMOGUĆITI ODRŽIVOST POSLOVANJA

HORVAT: TREBAT ĆE VRIJEME ZA DORADU PLANA KAKO BI KOMISIJI BIO PRIHVATLJI­V

 ??  ??
 ??  ?? Plenković razgovarao s europskom povjerenic­om Margrethe Vestager
Plenković razgovarao s europskom povjerenic­om Margrethe Vestager

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia