Večernji list - Hrvatska

Kamate kredita su visoke i nema fiksnih, kune imaju samo Erste i Zaba

Krediti koji se u bankama nude u ovu svrhu ne svrstavaju se baš u najpovoljn­ije. Traže se i police životnog osiguranja, a dok traje poček, moraju se plaćati kamate

-

Kod nas ipak još nije česta američka praksa otplate duga godinama nakon završetka studija Većina banaka studentima i dalje naplaćuje naknadu za obradu kredita

Studenti ili njihovi roditelji često su prisiljeni ući u dug dok školovanje traje, a najskuplja je stavka školarina, ako ona postoji Valentina Wiesner Obrazovanj­e bi, uz zdravstven­u i mirovinsku skrb, pitku vodu i hranu, u socijalnoj državi kakvom i naš Ustav definira Hrvatsku, trebalo biti besplatno, a u najmanju ruku dostupno. Iako se velikim dijelom “regularno” obrazovanj­e ne plaća, a u nekim su gradovima knjige za osnovnu, pa i srednju školu besplatne, ondje gdje se plaćaju priličan su financijsk­i izdatak. Trošak su i bilježnice i sva ostala oprema, kompjutori i laptopi, školarine za poslijedip­lomske i doktorske studije, ako ih ne upisuju znanstveni novaci... Sve u svemu, obrazovanj­e je ipak “skup sport”. Toliko da su roditelji ili studenti prisiljeni ući u dug još dok školovanje traje. Nije to baš američka otplata studentsko­g duga još godinama nakon što se počne raditi, ali više ni to nije rijetkost.

Nema fiksnih kamata

Krediti koji se u bankama nude u ovu svrhu ne svrstavaju se baš u najpovoljn­ije: kamate su relativno visoke, nijedna banka ne odobrava fiksnu, a ponudu u kunama imaju samo Erste i Zaba. Većina banaka još uvijek naplaćuje naknadu za obradu kredita, a ako odobravaju poček, dok on traje, plaća se kamata. HPB-ov je kredit za školarinu, namijenjen plaćanju troškova upisa u privatnu srednju školu ili gimnaziju, na preddiplom­ski, diplomski ili poslijedip­lomski studij u zemlji ili inozemstvu te troškove dodatnog obrazovanj­a, u eurima; odobravaju ga u iznosu do 20.000 eura uz rok otplate do 8 godina te mogućnost počeka od 6 mjeseci, uključenog u rok otplate. Kamatna stopa iznosi 4,65 posto (efektivna kamatna stopa je 5,07 posto), a može se umanjiti 0,50 posto za korisnike paketa njihovih uslu- ga, kao i naknada. Erste kunske kredite namjenski odobrava za podmirivan­je troškova školovanja i školarina u Hrvatskoj i inozemstvu: smještaja, prehrane, studijskih putovanja, udžbenika i opreme, stručnih edukacija i tečajeva te privatnih škola i vrtića. Ako se kreditom financiraj­u troškovi školarine, do 50 posto iznosa može se koristiti nenamjensk­i. Maksimalan je iznos kredita 220 tisuća kuna uz rok otplate do 10 godina te uz promjenjiv­u kamatu u rasponu od 4,80 do 5 posto. Naknada za obradu kredita je jedan posto, maksimalno 600 kuna. Za zahtjeve predane online ne naplaćuju naknadu. Studenti ih mogu dobiti uz kreditno sposobnog sudužnika, najčešće roditelja. Sberbank ima u ponudi gotovinski kredit za studente u eurima, do maksimalno­g iznosa od 10 tisuća eura, na rok otplate do 7 godina i uz kamatnu stopu od 3,72 posto uvećanu za 6-mjesečnu referentnu kamatnu stopu za eure. Ne naplaćuju naknadu. Obvezna je polica životnog osiguranja ako je klijent već zadužen u banci za iznos veći od 10 tisuća eura koji nije osiguran policom životnog osiguranja. PBZ-ov kredit za plaćanje školarine privatne srednje škole ili studija, kao i za troškove studiranja u zemlji i inozemstvu može iznositi najviše 40 tisuća eura, na rok otplate do 10 godina. I kod njih je naknada za obradu kreditnog zahtjeva jedan posto, a maksimalan iznos 400 kuna. U trenutačno­j akciji koja traje do kraja rujna ne obračunava­ju naknadu. Glavnicu je moguće početi otplaćivat­i tek po završetku studija, ako razdoblje trajanja studija odgovara razdoblju korištenja kredita, a poček je najviše 12 mjeseci. Za iznose veće od 15 tisuća eura ugovara se polica životnog osiguranja. Kamatna stopa je 3,93 posto godišnje, EKS od 4 posto.

Otplata nakon studija

Zabin kredit za školarinu i školovanje iznosi najviše 20 tisuća eura ili 150 tisuća kuna, uz otplatu na najviše 10 godina, dok kredit za financiran­je troškova života odobravaju do 700 eura ili 5000 kuna. Kamatna stopa kredita za školovanje i školarinu je 4,05 posto godišnje, promjenjiv­a, kredita za financiran­je troškova života od 4,25 posto. Naknada je jedan posto, najviše 400 kuna. Kredite je moguće otplaćivat­i i tek po završetku studija, odobravaju i dodatni poček do 12 mjeseci.

 ??  ?? Iako većinpaa“rmegtuitla­irdnoulojb­erazovanje” ne plaća, kada se sve izračuna, obrazovanj­e u Hrvatskoj ipak je “skup sport”
Iako većinpaa“rmegtuitla­irdnoulojb­erazovanje” ne plaća, kada se sve izračuna, obrazovanj­e u Hrvatskoj ipak je “skup sport”

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia