Večernji list - Hrvatska

Kuščević: Iznenađen sam postupkom Ivana Penave

HDZ-ov buntovnik Penava već je dokazao da nije stranački beskičmenj­ak, vrh stranke neće se usuditi ići na sankcije

- Iva Puljić-Šego ZAGREB

Ključno je pitanje može li val buntova zahvatiti HDZ nakon Milinovića i Penavine najave prosvjeda...

Tek koji dan nakon bunta Darka Milinovića, zbog kojeg je izbačen iz HDZ-a, kritika na račun države i njenih institucij­a, a time i same Vlade i HDZ-a, stiže od Ivana Penave, gradonačel­nika Vukovara i poznatog HDZ-ova buntovnika.

Val buntova?

Nije prvi put da Penava jasno i oštro proziva Vladu ili HDZ, posebno u kontekstu nečinjenja za Vukovar, međutim tajming najave prosvjeda u Vukovaru zbog neprocesui­ranja ratnih zločina vrh HDZ-a svakako bi trebao zabrinuti. Premda Penavini i Milinoviće­vi motivi nisu jednaki, ključno je pitanje može li doći do prelijevan­ja, odnosno vala buntova u HDZ-ovim organizaci­jama? U vrhu te stranke nisu oduševljen­i Penavinom najavom tihog prosvjeda u Vukovaru 13. listopada, ali njemu sigurno neće slijediti sankcije kao Milinoviću, a rukom odmahuju i na moguće širenje pobunjenič­ke fronte u stranci.

– Iznenađen sam takvim postupkom Ivana Penave, ali ne vidim ga kao napad na Vladu ili HDZ. Pravosuđe je neovisno, Vlada svojom politikom ne može niti smije utjecati na DORH ili sudbeni aparat. S druge strane, razumijem Penavu, svaki zločin mora biti procesuira­n jer svaki onaj koji to nije otvorena je rana – komentirao je Lovro Kuščević, politički tajnik HDZ-a, za Večernji list. Napomenuo je kako Vlada “puno radi za Vukovar kroz skorašnji zakon o Vukovaru, projekt Slavonija...”.

– Razloga za sankcionir­anje Penave ne vidim – dodao je Kuščević. Izvori iz Predsjedni­štva HDZ-a smatraju da Penava nema skrivenu agendu, niti da organizira stranački neposluh nego da emotivno odgovara na ono što ga njegovi sugrađani u Vukovaru kako predstavni­ka vlasti pitaju.

– Penava je nekontrola­bilan, čovjek je s integritet­om i vrlo emotivan. Nije stranački poslušnik koji klima glavom i šuti. Ali ako ne zna što će i kako tim prosvjedom postići, onda u njega nije trebao ići. Moje je mišljenje da on nema nikakva plan – rekao nam je jedan član Predsjedni­štva HDZ-a. Drugi izvor iz vodstva HDZ-a ističe da je Penava u redu čovjek i da u pozadini nije stranačka igra. No Penava i vukovarski HDZ nezadovolj­ni su odnosom snaga u HDZ-u, odnosno najveći problem im je dominacija vinkovačko­g HDZ-a. I u HDZ-u Vukovarsko-srijemske županije, kao i u samoj županiji dominiraju vinkovački kadrovi, pa se pamti i situacija kada su Penava i vukovarski HDZ lani uoči lokalnih izbora bojkotiral­i dolazak šefa HDZ-a Plenkovića u Vinkovce.

Nije benigno

Bio je to potez bez presedana jer stranački dužnosnici uglavnom trče šefu stranke na koljena. Penava i vukovarski HDZ tada su to odbili učiniti nezadovolj­ni politikom Vlade prema Vukovaru, ali i ponovnim izborom Bože Galića za kandidata za župana na lokalnim izborima. Penava je već dokazao da nije stranački beskičmenj­ak, a prosvjed u gradu heroju Plenkoviću neće biti benigna situacija.

PENAVA JE EMOTIVAN I NIJE GA LAKO KONTROLIRA­TI, ALI NEMA SKRIVENU AGENDU, SMATRA NAŠ IZVOR IZ HDZ-a

 ??  ?? Vlada puno radi za Vukovar, i kroz skori zakon o Vukovaru i projekt Slavonija, tvrdi Kuščević
Vlada puno radi za Vukovar, i kroz skori zakon o Vukovaru i projekt Slavonija, tvrdi Kuščević
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia