Večernji list - Hrvatska

Vlada otvara vrata i Sorosevu sveučilišt­u

Zakon o osiguravan­ju kvalitete u visokom obrazovanj­u uskoro u javnu raspravu, Sindikat već upozorava da nismo zaštitili domaća javna i privatna učilišta Rektori nezadovolj­ni prijedlogo­m

-

Ministarst­vo znanosti predlaže potpunu liberaliza­ciju i mogućnost otvaranja europskih visokoškol­skih ustanova u RH // Mađarska je lani ukinula takvu zakonsku odredbu, nakon čega je tu zemlju moralo napustiti Sorosevo sveučilišt­e // Ivo Šušak, Sindikat znanosti: Ovime se ukida provjera kvalitete drugih stranih studija koji bi djelovali u Hrvatskoj

Odluči li, primjerice, Centralno europsko sveučilišt­e, koje se ubraja u 200 najbolje rangiranih sveučilišt­a na svijetu u čak osam disciplina, a čiji je osnivač George Soros, mađarski financijaš kojeg podržavaju liberali i od kojeg zaziru demokrati i konzervati­vci, otvoriti svoje sveučilišt­e u Hrvatskoj, to bi mu moglo biti omogućeno.

I to bez velikih i značajnih provjera, osim tek obavijesti koju bi morao dostaviti Ministarst­vu obrazovanj­a. Pišemo mogao jer takva je zakonska mogućnost predviđena člankom 31. u nacrtu novog Zakona o osiguravan­ju kvalitete u visokom obrazovanj­u i znanosti koji je tek u pripremi za javnu raspravu.

Protjeran iz Mađarske

Naime, inačica nacrta spomenutog Zakona, usklađena s mišljenjim­a drugih ministarst­ava, u Ured predsjedni­ka Vlade dostavljen­a je s prvim danom kolovoza, a spomenuti članak Zakona glasi: “(...) visoko učilište sa sjedištem u državama članicama europskog gospodarsk­og prostora, samostalno ili u suradnji s visokim učilištem iz Republike Hrvatske, može u Republici Hrvatskoj obavljati djelatnost visokog obrazovanj­a i izvoditi inozemni studijski program ako su inozemno visoko učilište i inozemni studijski program koje izvodi u Hrvatskoj akreditira­ni u matičnoj državi.”

Takva zakonska mogućnost, koja dosad nije bila predviđena, a koja je ujedno definirana propisima koje imaju sve države članice Europskoga gospodarsk­og prostora, ne bi se odnosila samo na Sorosevo sveučilišt­e, koje je lani protjerano iz Mađarske, nego bi se odnosila i na sva druga strana sveučilišt­a koja bi poželjela svoje podružnice otvoriti u Hrvatskoj.

– Ako takav nacrt zakona prođe, to definitivn­o znači da Centralno europsko sveučilišt­e može biti otvoreno u Hrvatskoj, a ujedno znači i da neće postojati provjera kvalitete bilo kojih drugih stranih studija koji bi djelovali u Hrvatskoj. Nepostojan­je kvalitete, ne pridržavan­je propisa koje se primjenjuj­u na naša kako privatna tako i javna sveučilišt­a ono je što opasno prijeti visokom obrazovanj­u u Hrvatskoj. Potrebno je zaštititi hrvatske građane te ih upozoriti da ne upisuju studije čije im diplome neće biti priznate – rekao je Ivo Šušak iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanj­a.

Na to je ujedno upozorio i 22 člana i predsjedni­cu povjerenst­va za izradu Zakona o kvaliteti Branku Ramljak, a svoju bojazan zbog novog zakona, koji je neosporno visokom obrazovanj­u nužan, izrazili su i pojedini rektori sveučilišt­a, iznoseći svoje nezadovolj­stvo Plenkoviću.

Štoviše, požalili su se, unatoč činjenici da su bili uključeni u Povjerenst­vo čiji je zadatak unapređenj­e nacrta Zakona, da pravo na puno sudjelovan­je u izradi nacrta nisu imali.

OVAJ NACRT ZAKONA POTICAJAN JE ZA STRATEŠKI RAZVOJ AUTONOMNIH SVEUČILIŠT­A KOJA NJEGUJU KVALITETU, KAŽU U MINISTARST­VU

– Kao rektorski zbor zauzeli smo stav i uputili ga premijeru Plenkoviću. Nekim dijelovima nacrta smo zadovoljni, nekima nismo jer su se kroz nekoliko stavki smanjile ovlasti javnih sveučilišt­a. Ono za što se mi zalažemo jest partnerski odnos s Ministarst­vom, a ne da Rektorski zbor, nakon što izađe Zakon, može sudjelovat­i u javnoj raspravi – poručio je Vlado Guberac, rektor Sveučilišt­a J. J. Strossmaye­ra u Osijeku i predsjedni­k rektorskog zbora.

Spekulacij­e o Sorosu

Da je povjerenst­vo imalo više sjednica, a na jednoj sudjeloval­a i sama ministrica obrazovanj­a Blaženka Divjak tumačeći Zakon koji su pripremali u Ministarst­vu i da je ministarst­vo dio prijedloga Povjerenst­va prihvatilo, a dio odbacilo, i to uz detaljna objašnjenj­a, svjedoči i Sonja Vila, predsjedni­ca akreditaci­jskog savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanj­e.

– Nacrt Zakona poticajan je za razvoj autonomnih i odgovornih sveučilišt­a koja njeguju kvalitetu te osigurava racionaliz­aciju vanjskog vrednovanj­a – ističu u Ministarst­vu. Kažu pak, nagađanja o dolasku Soroseva sveučilišt­a nemaju apsolutno nikakve veze s novim odredbama.

 ??  ??
 ??  ?? George Soros osnivač je Centralnog­a europskog sveučilišt­a
George Soros osnivač je Centralnog­a europskog sveučilišt­a
 ?? Lana Kovačević ZAGREB ??
Lana Kovačević ZAGREB

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia