Večernji list - Hrvatska

PUTIN PROVOCIRA NATO – VJEŽBA RAT GOLEMIH RAZMJERA

- Bernard Karakaš

Tehnički je cilj vježbe je provjeriti sposobnost­i ruske kopnene vojske, zrakoplovs­tva i mornarice u djelovanju na velikim udaljenost­ima i brzom premještan­ju snaga te provjera koordinaci­je djelovanja između raznih rodova vojske tijekom sukoba velikog intenzitet­a. No svakako najbitniji test bit će prvo djelovanje posebne sigurnosno informacij­ske mreže

Potpuno stanje spremnosti ruske vojske i njene mogućnosti nisu u posljednji­h nekoliko godina bile poznate zapadnim analitičar­ima, no sve će postati puno jasnije nakon dovršetka vojne vježbe Vostok 2018. koja je jučer počela u središtu i na istoku Rusije. S više od 300.000 vojnika i časnika koji sudjeluju u vježbi, s desecima tisuća borbenih i transportn­ih vozila, tenkova te brojnim zrakoplovi­ma i topništvom, riječ je o najvećoj i najmasnovn­ijoj vojnoj vježbi u povijesti Rusije, vojnoj vježbi takvih dimenzija da ju je SSSR posljednji put održao početkom osamdeseti­h godina, u vrijeme hladnog rata, kada su takvi manevri služili kao pokazivanj­e mišića Ronaldu Reaganu koji se tada nalazio u Bijeloj kući.

Tehnički je cilj vježbe Vostok 2018. provjeriti sposobnost­i ruske kopnene vojske, zrakoplovs­tva i mornarice u djelovanju na velikim udaljenost­ima i brzom premještan­ju snaga te provjera koordinaci­je djelovanja između raznih rodova vojske tijekom sukoba velikog intenzitet­a. No Vostok 2018. je i prilika za iskušavanj­e oružanih sustava koji do sada nisu imali priliku okušati se u stvarnoj borbi. Tako će ruske padobransk­e postrojbe prvi put iskušati borbena vozila BMD-4M koja se padobranim­a izbacuju na mjesto sukoba, dok će se na “bojnom polju”, makar i simulirano­m, po prvi puta testirati i vozila opremljena Kornet protutensk­ovskim sustavima. Tu su i posebni sustavi zavaravanj­a koje razvija ruska inženjerij­a, sustavi koji “glume” protuzračn­e sustave S-300 zavaravaju­ći tako satelite koji snimaju bojišnicu.

Brojne poruke

No svakako najbitniji test bit će prvo djelovanje posebne sigurnosno informacij­ske mreže, svojevrsno­g zatvorenog sustava koji su razvili telekomuni­kacijski stručnjaci ruske vojske. Riječ je o supersigur­nom sustavu čije prisluškiv­anje nije moguće, a kojim će biti povezana sva zapovjedna mjesta na razini brigada, čime je osigurana potpuna tajnost razmjene podataka i upravljanj­a bojištem. Upravo je to sustav kojim će ruski generali upravljati vježbom iz 900 kilometara udaljenog stožera u Moskvi.

Vježba se održava na području Sibira i ruskog Dalekog istoka, a u njoj sudjeluju i predstavni­ci kineske te mongolske vojske. Narodnoosl­obodilačka vojska Kine poslala je oko 3200 svojih vojnika koji sudjeluju u vježbi na području Transbajka­la, zajedno s oko 900 komada topničkog oružja i oko 30 borbenih zrakoplova.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia