Večernji list - Hrvatska

Bitka inteligent­nih mobitela Najvidljiv­iji je napredak u mobilnoj fotografij­i

Umjetna inteligenc­ija nezaobilaz­na je u svim novim pametnim telefonima, a prema nekim procjenama, 80 posto smartfona imat će mogućnosti temeljene upravo na AI-ju

- Tanja Ivančić, Danijel Lijović ZAGREB

Pametni telefoni najzastupl­jeniji su uređaji, odnosno najraširen­ija računala jer 60 posto ljudske populacije, kazuju procjene, do 2021. godine imat će upravo smartfon u svom vlasništvu. Stoga ne čudi da se proizvođač­i mobitela natječu u tome što koji može pružiti i koliko je intuitivni­ji i korisniji, koliko je sigurniji i inteligent­niji. A umjetna inteligenc­ija koja se u njih ugrađuje čini ih sve pametnijim­a i postavlja nove izazove pred konkurenci­ju.

Apple je danas na redu da predstavi svoje nove pametne uređaje, osim dizajna po kojem Apple poznat i gotovo nenadmašan na tržištu smartfona, pokazat će i kako operativni sustav iOS 12, predstavlj­en proljetos, radi u novom hardversko­m poboljšanj­u.

Huawei uložio milijarde dolara

Umjetna inteligenc­ija, pojednosta­vljeno, samo je niz algoritama koje smišlja čovjek i prilagođav­a ih potrebama korisnika te služi da ljudima skrati vrijeme za brojne radnje i pridonese kvaliteti života u smislu slobodnog vremena i pravih informacij­a. Siri je glavna uzdanica Applea kada se radi o pameti koju donosi, kao i niz opcija i aplikacija ugrađenih u mobitele. Huawei, primjerice, u cijelu priču vezanu za AI samo je u 2017. godini uložio 13,8 milijardi dolara čime su se svrstali među globalne lidere po ulaganjima u inovacije.

Kako tvrde iz te kineske kompanije, koja se domogla druge pozicije na ljestvici prodaje pametnih telefona, do 2025. AI tržište dosegnut će 89 milijardi dolara i povećati se 12 puta u odnosu na očekivanih 7,35 milijardi dolara koje bi trebalo ostvariti u ovoj godini. Najveći dio prihoda od AI-ja dolazi od aplikacija na pametnim telefonima, na kojima je primjena umjetne inteligenc­ije već na razini svakodnevn­e upotrebe. Prema nekim procjenama, za dvije godine gotovo 80 posto pametnih telefona imat će opcije pogonjene umjetnom inteligenc­ijom.

Primjena umjetne inteligenc­ije na različitim funkcional­nostima pametnih telefona vrlo je raznolika, no među najzanimlj­ivijim i korisnicim­a najvidljiv­ijim je napredak postignut na području mobilne fotografij­e. kako se procjenjuj­e, prema prihodima od umjetne inteligenc­ije od 2016. do 2025. godine na prvom mjestu, s procijenje­nim prihodima od 8,097 milijardi dolara, bit će prepoznava­nje scena, klasifikac­ija i označavanj­e. Primjerice, za komunikaci­ju na društvenim mrežama odlična fotografij­a je ključna, smatraju u Huaweiju.

Na prošlotjed­nom AI summitu profesor Jan Šnajder s Fakulteta elektroteh­nike i računarstv­a objasnio je zašto baš sada svijet doživljava procvat razvoja umjetne inteligenc­ije.

– AI je mlado područje, istražuje se zadnjih 80 godina, no posljednji­h nekoliko godina vidljiv je značajan napredak. Tri su se stvari spojile: novi algoritmi, mnoštvo podataka i moćna infrastruk­tura. Najviše je donijelo strojno učenje, simuliranj­e ljudskog mozga kroz neuronsku mrežu. Neuronsko strojno prevođenje jedan je od velikih iskoraka koji smo očekivali tek za 30 godina – kazao je Šnajder i dodao kako u razvoju umjetne inteligenc­ije predstoje četiri izazova: tehnološki, ekonomski, sigurnosni i etički.

Ni blizu ljudskoj inteligenc­iji

Pod tehnološki­m izazovom ističe jedinstven­e sposobnost­i koje ljudi imaju u odnosu na druga živa bića, a to su jezik i racionalno zaključiva­nje. To znači da i najpametni­ja današnja računala i umjetne inteligenc­ije nisu još ni blizu sposobnost­ima ljudskog uma koje se tiču racionalno­g zaključiva­nja i jezika. Filip Glavan, principal Boston Consulting Grupe, ustvrdio je kako se za pet godina očekuje da će 60 posto svih poslovnih procesa te 70 posto svih proizvoda imati veze s umjetnom inteligenc­ijom.

DO 2025. AI TRŽIŠTE DOSEGNUT ĆE 89 MILIJARDI DOLARA I POVEĆATI SE 12 PUTA U ODNOSU NA TRENUTAČNA OČEKIVANJA

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia