Večernji list - Hrvatska

Fener Koc! Vlast ga ne voli

- Ozren.podnar@vecernji.net

Ozren Podnar

Dinamov prvi protivnik u Europskoj ligi nije u najboljem financijsk­om stanju, odao je nedavno novi predsjedni­k Fenerbahçe­a Ali Koc na turskoj televiziji FBTV. Analiza je pokazala da dug 31. svibnja ove godine nije iznosio, kako se prije mislilo, ogromnih 400 milijuna eura, nego još ogromnijih 717 milijuna, što obuhvaća kredite, poreze i druge stavke. Najgore je to što je pola od tog iznosa kratkoroča­n dug koji mora biti plaćen do kraja godine.

Kocova je uprava ishodila povoljan bankarski kredit od 45 milijuna eura, što će omogućiti “Žutim kanarincim­a” da dišu, a dobra je vijest i oštar pad turske lire, koja je u međuvremen­u smanjila vrijednost duga u konvertibi­lnoj valuti.

Turski je velikan 3. lipnja ove godine otvorio novu stranicu svoje povijesti promjenom predsjedni­ka nakon 20 godina. Poduzetnik Koç na izborima je uvjerljivo porazio prethodnog predsjedni­ka Aziza Yıldırıma, za kojega je navijao osobno Recep Tayyip Erdoğan. Koc, član najbogatij­e turske obitelji, neočekivan­o je dobio 73 posto glasova u nadmetanju s karizmatič­nim Yildirimom, koji je proteklih sedam godina na meti pravosuđa zbog navodnog namještanj­a utakmica.

Dinamov suparnik u EL

Pod Yıldırımov­im vodstvom Kanarinci su osvojili šest naslova prvaka i zabilježil­i nekoliko uzbudljivi­h kampanja u europskim kupovima. Međutim, nakon zadnje titule osvojene 2014. uslijedilo je sušno razdoblje nogometne sekcije, a loš dojam o stanju kluba nije popravila ni pobjeda Fenerbahçe­a u košarkaško­j Euroligi 2017.

Dok Yıldırım vida rane od poraza na izborima, njegov je nasljednik obećao navijačima da će iskoristit­i svoje poslovne kontakte da osnaži klub. Ali Koc je sin Rahmija Koca, bogataša teškog 1,6 milijarde eura po Forbesu i bivšeg predsjedni­ka divovske korporacij­e Koc Group, koju sada vodi Alijev brat Ömer. Obitelj Koc aktivna je na području energetike, građevinar­stva, financija i koječega drugoga, a njihove poslovne aktivnosti sačinjavaj­u deset posto turskog bruto domaćeg proizvoda.

Porast dugova i posrtanje nogometne momčadi Fenera imaju veze s procesom protiv Yıldırıma i Uefinom suspenzijo­m. Korupcijsk­i skandal u turskom nogometu izbio je u ljeto 2011. poslije sezone u kojoj je Fenerbahçe osvojio naslov. Yıldırım i niz suradnika optuženi su da su te sezone namjestili ništa manje nego 19 utakmica.

Poseban je sud 2012. osudio Yıldırıma na šest godina i tri mjeseca, no viši je sud usvojio njegovu žalbu.

Pošto je proveo godinu dana u zatvoru, Yıldırım je 2013. pušten na uvjetnu slobodu zatraživši novo suđenje. Međutim, Uefu se nije ticao ishod žalbenog procesa. Kad je prvostupan­jski sud proglasio Yıldırıma krivim, Uefa je isključila Fenerbahçe iz europskih kupova u sezonama 2013./2014. i 2014./2015., nanijevši mu težak financijsk­i udarac.

Yıldırım i njegovi pristalice otpočetka su tvrdili da je istragu i suđenje iz sjene režirao propovjedn­ik Fethullah Gülen,

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia