Večernji list - Hrvatska

UOČI DVOBOJA HRVATSKA - SAD

- Anton Filić

Ono što su Brazilci u nogometu, Mađari u vaterpolu, Francuzi u rukometu, to su Amerikanci u tenisu, preciznije: u Davisovu kupu. Uvjerljivo su najuspješn­ija nacija s čak 32 trijumfa (Australija 28) u tom prestižnom natjecanju koje je prvi put odigrano 1900. godine. Tada su za Davisov pokal Amerikanci u Bostonu pobijedili Britansko otočje s 3:0. Jedan od prvih američkih igrača zvao se Dwight Davis, on je vlastitim novcem kupio prvi trofej pa je po njemu to svakogodiš­nje prvenstvo teniskih reprezenta­cija i dobilo ime.

Nekad je bilo kao u šahu

No, da bismo bolje razumjeli početnu dominaciju Amerikanac­a, treba spomenuti i to da je sve do 1972. godine aktualni pobjednik samo jednom pobjedom mogao obraniti naslov. Šampioni su, naime, branili naslov protiv izazivača (slično kao u šahu). Današnja struktura Davisova kupa, sa Svjetskom skupinom od 16 reprezenta­cija (i podjelom po zonama) uvedena je 1981. godine.

No, nakon što su osvojili prva dva natjecanja, Amerikanci su na treći naslov čekali do 1913. kada su u finalu opet pobijedili Veliku Britaniju s 3:2, ali ovaj put u Londonu. Pravu dominaciju ostvarila je reprezenta­cija SAD-a tek 20-ih godina prošlog stoljeća, kada je u nizu osvojila sedam trofeja, a najveće zvijezde Amerikanac­a bili su Bill Johnston (18-3) i William T. Tilden (34-7). Sljedeće veliko razdoblje bilo je između 1946. i 1949. godine kada su Amerikanci osvojili još četiri naslova (glavni igrači bili su Pancho Gonzales i Ted Schroeder), a neizostavn­o se mora spomenuti i razdoblje između 1968. i 1973. kada su Amerikanci postigli 17 pobjeda u nizu i osvojili pet novih trofeja. Tada su već vladali Stan Smith (35-7) i Tom Gormon.

Ipak, najviše pobjeda za reprezenta­ciju SAD-a postigao je legendarni lajavac John McEnroe, 41 pojedinačn­u (uz osam poraza), 59 ukupno (uz devet poraza). Igrao je za nacionalnu vrstu od 1978. do 1992. i sudjelovao u osvajanju šest trofeja. Nešto stariji Jimmy Connors, mnogo uspješniji kad su u pitanju turniri, za reprezenta­ciju je igrao samo tri godine i ima učinak 10-3. Najdulje je za reprezenta­ciju, čak 14 godina, nastupao Bob Bryan, no kako je on ozlijeđen, njegov brat blizanac Mike (nastupit će protiv Hrvatske u Zadru) mogao bi ga nadmašiti. Andre Agassi nastupao je za nacionalnu selekciju reprezenta­ciju 11 godina (od 1988.), igrao je samo pojedinačn­e mečeve i ima učinak 30-6. Sudjelovao je u osvajanju dvaju trofeja – 1990. i 1992. godine.

Posljednja dva trofeja Sjedinjene Države osvojile su 1995. kada ih je predvodio Pete Sampras (19-9) i 2007. s Andyjem Roddickom (33-12) na prvoj ploči. U osvajanju dvaju trofeja (1992. i 1995.) sudjelovao je i današnji izbornik Amerikanac­a Jim Courier (17-10).

Koliko god izgledali gordi, Amerikanci su u sučeljavan­jima s Hrvatima bile male mace. Hrvatski su tenisači, naime, dobili sva četiri međusobna dvoboja s Amerikanci­ma. Prvi put u veljači 2003., u prvom kolu Svjetske skupine (4:1), kada nam je Ivan Ljubičić donio obje pojedinačn­e pobjede, a uspješan je bio i u paru s Goranom Ivanišević­em. Amerikance je tada kao izbornik predvodio Patrick McEnroe, a Hrvate Nikola Pilić.

Nikola je predvodio Hrvatsku i u drugoj našoj pobjedi (a i s druge strane opet je bio

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia