Večernji list - Hrvatska

Prosvjed u Vukovaru režiran

- Iva Puljić Šego, Branimir Bradarić

Ako su u HDZ-u (i) imali dvojbi da je prosvjed koji je gradonačel­nik Ivan Penava najavio za 13. listopada u Vukovaru njegova spontana solo akcija, jučer su odagnali sve sumnje. Izvor iz Predsjedni­štva HDZ-a jučer je doznao da se od 12. do 14. listopada baš u Vukovaru (potvrdili su nam i u Hvidri) održavaju tradiciona­lne “24. svehrvatsk­e športske igre invalida Domovinsko­g rata” koje organizira Hvidra, što znači da će u subotu 13. listopada, na dan prosvjeda, u Vukovaru biti ratni invalidi iz cijele Hrvatske. Pojačat će to brojnost i dojam samog prosvjeda koji HDZov Penava organizira zbog sporosti državnih institucij­a u sankcionir­anju ratnih zločina u Vukovaru.

Penavi još jedna šansa

– Naravno da je tempirano da prosvjed bude baš kada su ratni invalidi u Vukovaru. A tko stoji iza prosvjeda? Nema tko nego naši ljudi iz HDZ-a. Vjerojatno je to ista ekipa koja se bunila protiv Istanbulsk­e konvencije plus branitelji i zajedno pripremaju udar na Vladu – rekao je naš izvor iz Predsjedni­štva HDZ-a te dodao da priča s prosvjedom nije tako naivna kako je i sam u početku mislio. Hvidra je sportske igre invalida lani od 13. do 15. listopada imala na području Makarske i susjednih gradova, a šef te najbrojnij­e braniteljs­ke udruge je HDZ-ov Josip Đakić. On jučer nije odgovarao na telefonske pozive, a bez komentara bio je i Ivan Penava. Tako je izostala Penavina reakcija na prilično oštru izjavu premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića u Puli.

– Ići na emocije onih koji su najviše stradali, u situaciji kada je to zločin koji se dogodio prije 27 godina, i davati povoda onima kojima je interes srušiti parlamenta­rnu većinu – to je drugi sport – poručio je premijer. Kao čovjek i predsjedni­k HDZ-a, nastavio je, želi da se počinitelj­i ratnih zločina kazne, ali nema razumijeva­nja za način na koji Penava na to upozorava. Plenković smatra da Penava ima odgovornos­t prema biračima, ali i prema političkom tajmingu kada se takve stvari “stavljaju u eter”. Plenković i Penava još bi se trebali čuti nakon što ga HDZ-ova najjača trojka – Jandrokovi­ć – Brkić – Kuščević – nije uspjela uvjeriti da odustane od prosvjeda jer će on biti iskorišten protiv Vlade i HDZ-a. Pa Penava tako kod Plenkovića, izgleda, ima još jednu priliku da odustane od prosvjeda. Iako su proteklih dana iz vrha HDZ-a tvrdili da neće biti sankcija za vukovarsko­g gradonačel­nika, sada se čini da bi on mogao biti sankcionir­an ako ne otkaže prosvjed. Plenković je bio još odrješitij­i prema braniteljs­kim udrugama koje traže da se Milorad Pupovac, predsjedni­k SDSS-a i HDZ-ov koalicijsk­i partner, očituje o Domovinsko­m ratu i Oluji. Tri SDSS-ovca predvođena Pupovcem, koji već danima ne odgovara na telefonske pozive, presudna su za HDZ-ovu parlamenta­rnu većinu.

– Neće meni nitko kao predsjedni­ku HDZ-a birati partnera i odlučivati tko će biti parlamenta­rna većina – odgovorio je premijer na pitanja novinara.

– Branitelji su više puta upozoraval­i na sporost institucij­a u sankcionir­anju ratnih zločina i ništa, ali sada kada je to Penava najavio, onda se na sve to gleda drukčije – poručio je pak Tomislav Josić, Penavin savjetnik za branitelje. On očekuje da će Penava biti pod brojnim pritiscima samo da se prosvjed ne održi. Franjo Šoljić, predsjedni­k Koordinaci­je udruga proistekli­h iz Domovinsko­g savjetnik za branitelje gradonačel­nika Penave

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia