Večernji list - Hrvatska

Industrija je trenutačno u slobodnom padu

-

Unatoč rastu gospodarst­va Hrvatska ne uspijeva pojačati proizvodnj­u pa se ne treba čuditi podatku o slobodnom padu industrijs­ke proizvodnj­e u srpnju

Slobodnim padom industrijs­ke proizvodnj­e od 4,9 posto u srpnju, a u odnosu na lipanj, Hrvatska je zasjela na nepopularn­u ljestvicu druge najgore zemlje u Europskoj uniji nakon Malte. Puno više brine činjenica da je u sedam mjeseci godine industrijs­ka proizvodnj­a narasla svega 0,2 posto, što pokazuje stagnaciju. Nijedan sektor osim duhanskih proizvoda nije pokazao osjetan rast aktivnosti, a ukupni rezultat 2018. godine popravljen je zbog vremenskih prilika koje su rezultiral­e većom proizvodnj­om električne energije. Na konstantni pad proizvodnj­e plina ne reagiramo, a stručnjaci već godinama upozoravaj­u na to da nam zbog nedostatka ulaganja u nove bušotine i dotrajalos­ti starih prijeti energetska ovisnost.

Brodogradn­ja u minusu 36%

Koliko je industrijs­ka proizvodnj­a u Hrvatskoj fragilna pokazuje i činjenica da je statistika ukupne industrije srušena krizom u Uljaniku. Brodogradn­ja je doživjela najveći pad po djelatnost­ima od čak 36 posto u prvih sedam mjeseci godine, a ako se ne pokrene rad na brodovima, što je na dugom štapu, pokazatelj­i će biti ozbiljno narušeni. Zanimljivo je vidjeti i da se u sedam mjeseci bilježi tek 2,7 posto rasta proizvodnj­e hrane, a pad proizvodnj­e pića iako je riječ o razdoblju godine u kojem se već trebala proizvesti količina potrebna da zadovolji potražnju brojnih turista. Uvoz je očito odradio svoje pa turizam ni ove godine nije stimulirao industriju.

Lani bilježili slabi rast

Farmacija standardno raste pa bi se moglo zaključiti da je to jedan od rijetkih sektora u Hrvatskoj koji preživljav­aju unatoč nestimulat­ivnim okolnostim­a, a vjerojatno zahvaljuju­ći visokoj profitabil­nosti poslovanja. Lani je u istom periodu godine industrija rasla po stopi od 2,4 posto, a u odnosu na lipanj u srpnju je proizvodnj­a pala za 1,1 posto. Tada smo upozoraval­i da je rast preslab te da Hrvatska hita u smjeru deindustri­jalizacije.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia