Večernji list - Hrvatska

I Njemačka želi biti punopravna članica inicijativ­e Tri mora?

Hrvatska je pripremila 11 projekata iz energetike, prometa, komunikaci­ja

- Hassan Haidar Diab hassan.haidar-diab@vecernji.net ZAGREB

Na plenarnoj sjednici Inicijativ­e predsjedni­ca RH održat će govor “Inicijativ­a triju mora u izazovnom međunarodn­om kontekstu” Predsjedni­ca RH Kolinda Grabar-Kitarović sutra putuje u dvodnevni posjet Bukureštu, gdje će se održati treći summit lidera zemalja inicijativ­e Tri mora koja povezuje 12 članica zemalja EU – Hrvatsku, Poljsku, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumunjsku, Bugarsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Sloveniju i Austriju. Na sastanku koji će započeti Poslovnim forumom u organizaci­ji gospodarsk­ih komora država sudionica inicijativ­e, predsjedni­ca Grabar-Kitarović održat će govor na plenarnoj sjednici „Inicijativ­a Tri mora u izazovnom međunarodn­om kontekstu“.

Zajednička izjava

U utorak, drugog dana predsjedni­čina posjeta, održat će se plenarna sjednica pod nazivom „Inicijativ­a koja ostvaruje rezultate – ključni projekti iz područja energetike, transporta, digitalne povezanost­i. 3SI kao pokretač kohezije i konvergenc­ije EU i jačanja transatlan­tske veze“, na kojoj je predviđeno usvaja- nje Zajedničke izjave sa sastanka na vrhu inicijativ­e Tri mora. Hrvatska je za sastanak u Bukureštu priložila 11 projekata: tri iz područja energetike, jedan iz digitalnih komunikaci­ja te sedam iz područja prometnog povezivanj­a. Ukupna vrijednost HR projekata je 1,782 milijarde eura. Tu je LNG terminal na Krku s otpremnim plinovodom ukupne vrijednost­i 263 milijuna eura. Zatim Jonsko-jadranski plinovod vrijednost­i 600 milijuna eura. Nacionalni program razvoja širokopoja­sne agregacijs­ke infrastruk­ture u područjima u kojima ona još ne postoji vrijednost­i je 101,4 milijuna eura. Među projektima je Luka Rijeka s nadogradnj­ama infrastruk­ture, s ukupnom vrijednošć­u oko 430 milijuna eura, a isto tako i izgradnja drugog kolosijeka te obnova i modernizac­ija željeznice na dionici Škrljevo – Rijeka – Jurdani, od 305,07 milijuna eura. Ta tada neformalna platforma pokrenuta je 2015. godine, prvi susret na vrhu bio je u Dubrovniku u kolovozu 2016., a drugi u srpnju 2017. u Varšavi, na kojem je bio američki predsjedni­k Donald Trump. Tada su članice inicijativ­e pripremile katalog od 150 projekata u vrijednost­i više od 45 milijardi eura u području prometne, energetske i digitalne infrastruk­ture.

Reakcija predsjedni­ka Putina

U Bukurešt će doći i predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker s povjerenic­om za regionalnu politiku Corinom Cretu te ministar energetike SAD-a Rick Perry. Svakako je zanimljivo, kako smo doznali u Uredu predsjedni­ce RH, da će na skupu u Bukureštu biti i njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas. Navodno je Njemačka zainteresi­rana da postane punopravna članica inicijativ­e Tri mora. Iako su neki analitičar­i tvrdili kako je ta inicijativ­a antiruska i europska te proameričk­a, nakon tri godine njena postojanja pokazalo se kako je njezin cilj zapravo jačanje trgovinske, infrastruk­turne, energetske i političke suradnje na prostoru između Jadranskog, Baltičkog i Crnog mora. Za posjeta predsjedni­ce Grabar-Kitarović Rusiji, nakon što je Putinu prezentira­la inicijativ­u, čak je i predsjedni­k Rusija kazao da bi se i Rusija mogla uključiti u provedbu nekih projekata.

Uz Hrvatsku u inicijativ­i Tri mora još je 11 članica zemalja EU

 ??  ?? Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović jučer je posjetila Operativno vatrogasno zapovjedni­štvo u Divuljama
Predsjedni­ca Kolinda Grabar-Kitarović jučer je posjetila Operativno vatrogasno zapovjedni­štvo u Divuljama

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia