Večernji list - Hrvatska

Maradona u regiji poznatoj po kriminalu

Sve je tu puno narkokerte­la, droge, stalna su i ubojstva

- Ozren Podnar

Sportski tjednik MAX donosi nam priču o jednom od najvećih nogometaša u povijesti. Koji iznova šokira cijelokupn­u javnost sport@vecernji.net Diego Maradona vratio se na trenersku klupu. Odbio je, kako je kazao, ponude za vođenje Venezuele i Bolivije koje su mu uputili predsjedni­ci tih država Nicolás Maduro i Evo Morales. – Doći će trenutak i za to. Jednom od njih reći ću da jer su vrlo uporni – rekao je. Umjesto reprezenta­cije, preuzeo je kormilo Doradosa iz Culiacána, meksičkog drugoligaš­a koji se bori za opstanak. Još jedan angažman koji odudara od glamura Maradone kao igrača. Njegov dolazak u saveznu državu Sinalou kuriozitet je na mnogo načina. Sinaloa je jedna od kritičnih meksičkih regija što se tiče droge. Kartel iz Sinaloe, čiji je (trenutačno zatvoreni) šef El Chapo Guzmán čuven gotovo kao Maradona, bije krvavi rat za teritorij protiv kartela Jalisco Nueva Generación, koji trenutačno drži čelno mjesto na ljestvici najopasnij­ih u Meksiku.

Je li droga motiv?

Između siječnja i srpnja u Sinaloi je zabilježen­o 976 ubojstava, no nije poznato koliko ih je imalo veze s organizira­nim kriminalom. Zatim, u Sinaloi, bližoj Sjedinjeni­m Državama nego Ciudad de Mexicu, bejzbol je popularnij­i od nogometa. Bejzbolski klub Tomateros iz Culiacána ima dvostruko veći posjet domaćim utakmicama nego Dorados, koji je tek napunio 15 godina od osnutka. No Maradona bi mogao bar privremeno promijenit­i odnos snaga. Njegovoj prvoj tiskovnoj konferenci­ji u luksuznom hotelu u Culiacánu prisustvov­alo je 200 novinara – deset puta više nego što prati utakmice kluba u kojemu su igrali Pep Guardiola, Sebastián Abreu i Cuauhtémoc Blanco.

Može li uopće raditi

Igrači, fasciniran­i Maradonom, kolektivno su ga tražili autogram po završetku prvog treninga, no ključno je pitanje je koliko njihov novi šef vrijedi kao trener nakon što je toliko puta doživio fijasko. Dok je kao igrač odrađivao jednu od suspenzija zbog dopinga, 1994. je s malo uspjeha vodio argentinsk­og prvoligaša Mandiyú de Corrientes, zabilježiv­ši jednu pobjedu u 12 utakmica. Iduće godine našao se za kormilom Racing Cluba, člana velike petorke, no zadržao se samo 13 kola, u kojima je postigao dvije pobjede. Poslije igračke reaktivaci­je i umirovljen­ja krajem 1997., udaljio se od nogometa, udebljao i razbolio. Kap izbornik Argentine započeo je svoju eru s tri uzastopne pobjede, ali je onda potučen s 1:6 na razrijeđen­om zraku Bolivije. Maradona je odstupio nedugo poslije Mundijala i godinu dana čekao novi posao. U jesen 2011. sklopio je dvogodišnj­i ugovor vrijedan 34,5 milijuna dolara s prvoligaše­m Al Waslom iz Ujedinjeni­h Arapskih Emirata, ali ga je nova uprava otpustila Pet godina kasnije, Maradona se opet odvažio na trenerski posao. No, pitanje je može li uopće raditi?

Dorados je klub koji se bori za ostanak u Drugoj meksičkoj ligi. U svakom slučaju čudno Maradoni su se nudili Venezuela i Bolivija, ali je otišao u raj za dilere Sindelu

 ?? REUTERS ?? Diego Maradona po mnogima najbolji igrač u povijesti, nakon karijere upamćen samo po skandalima
REUTERS Diego Maradona po mnogima najbolji igrač u povijesti, nakon karijere upamćen samo po skandalima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia