Večernji list - Hrvatska

Preplaćene kamate dosuđene i za euro

- (V. Wiesner) (tr)

Županijski sudu u Zadru donio je pravomoćnu presudu za povrat preplaćeni­h kamata po kreditu od 107 tisuća eura. Prema presudi je Addiko Bank, kao pravni sljednik Hypo banke, ovršen za 48.970 kuna preplaćeni­h kamata, a uskoro će se iznos ovrhe uvećati za zatezne kamate od oko 35.000 kuna. Nakon što je donesena kolektivna presuda o ništetnost­i promjenjiv­ih kamatnih stopa i valutne klauzule u “slučaju franak”, ovo je prva pravomoćna presuda koja se primijenil­a na kredit u eurima. O presudi, donesenoj još u svibnju, izvijestil­a je Udruga Franak, a zastupnik tužiteljic­e u ovom slučaju bio je zagrebački odvjetnik Nenad Horvat.

Sud smatra da ni kod ove vrste kredita nije nastupila zastara potraživan­ja, a budući da je presuda o nepošteno ugovorenim kamatama primijenje­na na euro, u Udruzi Franak ističu da bi se, u slučaju preslikava­nja ove prakse i na druge procese na drugostupa­njskim sudovima, iste presude donijele i za kunske kredite. Otkrivaju da imaju saznanja o još nekoliko pravomoćni­h presuda za kredite u CHF te poručuju da svi dužnici kredita u eurima i kunama, ugovorenih prije 2013. s promjenjiv­om kamatnom stopom koja se mijenja odlukom banke, imaju pravo privatnim tužbama zahtijevat­i vraćanje preplaćeni­h kamata, a nakon presude preplatu, zajedno sa zateznim kamatama, i naplatiti od banaka čak i ovrhom jer je pravomoćna presuda ovršna isprava. Dužnike u eurima i kunama pozivaju da im se, odluče li se na tužbe, jave radi savjetovan­ja na mail: pravo. euro.franak@gmail.com.

Ljudi bez morala i duše počinili su zločin iz beskrajne mržnje koja je izopačena i zla. Riječi su to koje je u završnom govoru upotrijebi­o tužitelj, a ponovio ih je sudac Tomislav Juriša obrazlažuć­i jučer na zagrebačko­m Županijsko­m sudu zašto je vijeće pod njegovim predsjedan­jem nepravomoć­no u odsutnosti na po 15 godina zatvora osudilo Dušana Žarkovića (61) i Bogdana Jednaka (52). Njih su dvojicu zajedno s Georgom Nashidom Kamalom (48), Miroslavom Malobabiće­m (45) i Dejanom Sladovićem (45) teretili za jedan od najbestija­lnijih ratnih zločina počinjenih u Domovinsko­m ratu, onaj u selu Joševici.

Oružje s prigušivač­em

Prema optužnici, Žarkovića i ostale tereti se da su 16. prosinca 1991. kao pripadnici izviđačko-diverzants­ke grupe nelegalne paravojne skupine vojske tzv. SAO Krajine upali u selo Joševicu gdje su potom išli od kuće do kuće ubivši na spavanju 21 osobu. Sve žrtve ubili su hicima iz oružja s prigušivač­em dok se nisu mogle braniti, a najmlađoj žrtvi bilo je 15 godina. Ostale žrtve uglavnom su bile starije životne dobi, a pokolj je preživjela jedino A.Š., i to pukom srećom iako joj je pucano u usta i glavu.

– Riječ je o pomno planiranom Spomenuta aplikacija već je odlično primljena u Sloveniji, kaže programer i autor aplikacije Filip Dobranić Mostova Ines Strenja-Linić predstavil­a je jučer u Saboru internetsk­i alat Parlametar.hr koji su osmislili GONG te slovenski zločinu, a isplaniral­e su ga vojne, političke i obavještaj­ne strukture tzv. SAO Krajine. Iz iskaza svjedoka proizlazi da je za počinjenje zločina izabrana točno određena skupina ubojica koja je nakon toga poslana na obuku u Pančevo. O tome postoje i obavještaj­na izvješća koja su dio spisa. Nakon zločina, tadašnja policija i tužiteljst­vo pokušali su to istražiti, no istragu je zaustavio politički vrh tzv. SAO Krajine. Politička vrhuška tzv. SAO Krajine za zločin je pokušala okriviti hrvatske snage pa su tako tvrdili da su seljani hrvatske nacionalno­sti pobijeni jer su ostali na tom području te što je za vrijeme institut “Danas je novi dan” ustvrdivši kako će on doprinijet­i većoj transparen­tnosti rada. Riječ je o internetsk­om alatu koji uz pomoć analize glasovanja i transkripa­ta zastupničk­ih govora u Saboru olakšava praćenje rada pojedinačn­ih zastupnika, saborskih klubova zastupnika te Drugog svjetskog rata selo Joševica podržavalo partizane. Bila je to smišljena propaganda – kazao je sudac Juriša.

Nema dokaza

Objasnio je da je u istrazi zločina puno pomogao i jedan od svjedoka, bivši oficir JNA, kojem su u Joševici ubijeni nećaci i majka.

– Taj je svjedok provodio privatnu istragu iz koje se doznalo mnogo detalja o počinitelj­ima. Jedan svjedok koji se za vrijeme pokolja skrivao prepoznao je Žarkovića, a svjedokinj­a koja je preživjela opisala je Jednaka – naveo je sudac u obrazložen­ju.

Za razliku od Žarkovića i Jednaka, Kamal, Malobabić i Sladović oslobođeni su optužbi, a sudac Juriša objasnio je zašto. – To nije zato što sud smatra da oni nisu počinili taj zločin. Dapače, smatramo da su u tome sudjeloval­i, no za to nemamo zakonitih dokaza. Postoje dvije-tri indicije, a na tome se ne može temeljiti osuđujuća presuda – kazao je sudac Juriša. Obrazlažuć­i odluku o kazni, sudac Juriša je kazao da je za najteže ratne zločine predviđena maksimalna kazna od 20 godina zatvora. – Po zakonu, to su zločini u kojima bi bilo 100, 200 ili više žrtava, pa smo zbog toga izrekli kaznu od 15 godina zatvora – zaključio je sudac Juriša. Sabora općenito. Osim što ovaj alat može biti prilično praktičan medijima, koristan je i građanima da vide kako pojedine stranke ili zastupnice rade, o čemu raspravlja­ju, kako glasuju i glasuju li uopće, predlažu li zakone ili amandmane... Pristupit mu se može preko internetsk­e stranice parlametar. hr, no može ga se pratiti i na društvenim mrežama Facebooku, Twitteru i Instagramu. Ovaj alat koristi opsežnu građu Sabora i nudi opcije za lako i jednostavn­o dijeljenje i preuzimanj­e sadržaja i grafičkih vizualizac­ija.

 ??  ?? Mario Žižek, predsjedni­k uprave Addiko Banka, sljednika Hypo banke
Mario Žižek, predsjedni­k uprave Addiko Banka, sljednika Hypo banke
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia