Večernji list - Hrvatska

Kako se premijer obračunao s oporbom

Aktualno

- Tea Romić, Iva Boban Valečić

Prvi dan zasjedanja Sabora nakon dvomjesečn­e stanke donio je podebljanj­e Plenkoviće­ve većine za čak dva glasa, i to s ljevice. Uz bivšeg SDP-ovca Zdravka Ronka, koji je i formalno pristupio većinskom Klubu Milana Bandića, Plenković će vjerojatno moći računati i na glas Milanke Opačić, koja je jučer napustila SDP i poručila da će i dalje glasati za „one prijedloge koji će pomoći građanima“. Na izravno pitanje hoće li podržati Vladu, Opačić je uzvratila da o tome sada ne želi govoriti. Iako njezin odgovor nije bio „ni da, ni ne“, zastupnici koji se ne žele očitovati o ulasku u većinu na kraju u pravilu podržavaju Vladu u svim situacijam­a kada je „gusto“, odnosno kad većini „usfali“glas. Opačić se još prošle godine našla na meti kritika svojih kolega jer je pokušala izbjeći glasovanje o opozivu ministra financija Zdravka Marića kada se ozbiljno tresla većina HDZ-a i Mosta. Tada je tvrdila da ne želi prijevreme­ne izbore, no pod pritiskom se ipak pojavila u Saboru i glasala po naputku stranke.

‘Budite muško, pripremite padobran’

To što se SDP polako, ali sigurno raspada, premijer je debelo iskoristio za obračun sa zastupnici­ma na aktualnom prijepodne­vu. Počeo je s prvim SDP-ovcem Davorom Bernardiće­m, koji ga je upitao za reforme u prve dvije godine njegova mandata.

– Jeste li išta napravili za građane, umirovljen­ike, radnike, za ljude koji čekaju zdravstven­e preglede mjesecima i godinama, osim što ste štitili „grupu Borg“kojoj ste na čelu – upitao je Bernardić premijera.

– Gospodine Bernardiću, gledam malo iza vas da vam ne bi neki krupniji kapital ili uvozni lobi nešto naudio, ali vidim samo sitni SDP i grintavi grilon ljudi koji vas napuštaju – uzvratio mu je Plenković. Jednako je „spuštao“i drugim SDP-ovcima, no stvari su se usijale kada je istu taktiku primijenio na Brunu Esih (NH). Upitala ga je kada će Vlada prebrojiti potpise i raspisati referendum.

– Koliko nas dugo još mislite držati taocima vaše romanse sa SDSS-om? – pitala je Esih optužujući premijera da pokušava „spasiti strateškog koalicijsk­og partnera, odnosno SDSS, Milorada Pupovca, Vojislava Stanimirov­ića i Đorđa Ćurčića“. Plenković joj je uzvratio „čestitkom za prvo zastupničk­o pitanje koje je postavila u dvije godine mandata“i nastavio s primjedbam­a na račun njezina stranačkog kolege Zlatka Hasanbegov­ića, kojega je dan prije optužio da stoji iza prosvjeda u Vukovaru. Pogriješio je, kaže, kada je Esih stavio na HDZ-ovu izbornu listu dodavši da to ne bi učinio da ju je poznavao. Ponovio je da se referendum­ski potpisi broje u skladu s Vladinim zaključkom i odbacio da je u tom poslu išta „mutno“. Na premijerov­e opservacij­e o njezinu radu u Saboru Esih je uzvratila da je njegovo mišljenje ne zanima, jer bi u protivnom ostala u Klubu HDZ-a.

– Ako mislite da je ovo smjer koji će vas odvesti prema novome mandatu, samo izvolite, raspišite izbore, budite muško – pozvala je Esih premijera i poručila mu da pritom „pripremi padobran“.

Udar na HDZ s desnice bio je glavna tema i na saborskim hodnicima, posebno nakon što je u Ured predsjedni­ka Sabora stigao zahtjev Zbora udruga veterana hrvatskih gardijskih postrojbi i Udruga specijalne policije iz Domovinsko­g da se organizira sjednica na temu javnog djelovanja Milorada Pupovca.

Da takva rasprava ne dolazi u obzir, jasno

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia