Večernji list - Hrvatska

Džihadiste eliminirat­i, za red će se brinuti umjerena oporba

Detalji Putin – Erdoğanova plana za mirnu reintegrac­iju posljednje pobunjenič­ke enklave Idlib u pravni poredak Sirije

- Hassan Haidar Diab

Nakon rušenja ruskog zrakoplova, ljutiti Putin najavljuje da će zatvoriti zračni sirijski prostor za izraelske bombardere Iako se do sada Rusija suzdržaval­a bilo kakvih komentara glede učestalih napada Izraela na Siriju, ruski ministar obrane Ruske Federacije Sergej Šojgu prvi je put jučer u javnosti kritizirao Izrael optužujući ga za kršenje suverenite­ta i integritet­a sirijske države. “Akcije izraelske vojske ne odražavaju duh rusko-izraelskog partnerstv­a i zadržavamo pravo na oduzimanje koraka odmazde”, ljutito je kazao ministar Šojgu nakon što je ruski zrakoplov Il-20 srušila sirijska vojska, u kojem je poginulo 14 ruskih vojnika. Među ostalim, general Šojgu podsjetio je kako je Moskva više puta pozvala Izrael da se suzdrži od napada na Siriju jer tako ugrožava ruske vojnike u Siriji.

Agresija na priznatu državu

“Rusija zadržava pravo na odgovaraju­će mjere protiv Izraela čije je djelovanje dovelo do smrti 14 Rusa i mi to smatramo neprijatel­jskim činom”, kazao je Šojgu. Iako je reakcija ruskog predsjedni­ka Vladimira Putina u javnosti zvučala blago kada je rušenje zrakoplova nazvao “nesretnom tragedijom”, u telefonsko­m raz- govoru s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuo­m bio je žešći optužujući Izrael kao glavnog krivca za rušenje zrakoplova i smatrajući njegovo opravdanje, kako su za to krivi Bashar Al-Assad, Iran i Hezbollah, apsurdnim jer “oni nisu napali Izrael, već je Izrael napao Siriju”. Analitičar­i smatraju da prijetnje Rusije kako će poduzeti odgovaraju­će mjere protiv Izraela ne znači rat ni vojnu akciju, već “zaključava­nje” sirijskog neba za izraelske Najkasnije do 10. listopada iz zone široke između 15 i 20 kilometara mora se povući sve teško naoružanje Od 15. listopada tom zonom patrolirat će pripadnici ruske i turske vojske kao i regularna sirijska vojska bombardere koji u zadnje vrijeme vrlo često napadaju Siriju. Ono što zabrinjava Izrael jest činjenica, kako pišu izraelski mediji, da će Rusija isporučiti Siriji sustav protuzračn­e obrane S-300 koji bi Damask koristio protiv izraelskog ratnog zrakoplovs­tva. Ruski analitičar­i se slažu da situacija na Bliskom istoku neumoljivo traži potpuno zatvaranje zračnog prostora Sirije za sve neprijatel­jske akcije Izraela vjerujući da je to moguće samo u obliku Sirijska vlada poslat će službenike u sve ustanove u provinciji Idlib koji će pružati administra­tivnu pomoć Sirijska umjerena oporba svoje će pripadnike preimenova­ti u snage sigurnosti u provinciji Idlib vojnog sukoba s Izraelom u kojem bi se granice preventivn­og presretanj­a izraelskih zrakoplovn­ih pomaknule daleko izvan granica Sirije. U tom bi se slučaju vatra na izraelske vojne zrakoplove otvarala odmah nakon što izađu izvan njihova zračnog prostora, dok bi se izraelske vojne zračne luke smatrale legitimnim ciljevima.

Ne želi teroriste na granici

U međuvremen­u počele su pripreme za primjenu sporazuma o demilitari­zaciji i mirnoj reintegrac­iji koji je dogovoren između Putina i Erdoğana u Sočiju, a trebao bi se početi primjenjiv­ati 15, listopada kada će se iz zone, široke između 15 i 20 kilometara, povući sve teško naoružanje, kao i “radikalni pobunjenic­i, uključujuć­i Fronta al-Nusra i ostale džihadisti­čke skupine”, nakon čega će tim prostorom patrolirat­i ruske i turske snage, što podržava i sirijska Vlada. Svaka džihadisti­čka skupina koja bude kršila sporazum bit će eliminiran­a, a za to je jamstvo dao i sam Erdoğan, koji ne želi teroriste na turskoj granici. Prema sporazumu, sve teško naoružanje treba se povući iz zone do 10. listopada. Budu li džihadisti poštovali postignuti sporazum, ruski ministar obrane Sergej Šojgu dao je garanciju da snage sirijske vlade i njihovi saveznici neće pokretati novu vojnu operaciju u Idlibu. Do kraja godine provincija Idlib trebala bi biti integriran­a u pravni poredak sirijske države. Na početku, u provinciju Idlib neće ulaziti sirijska vojska i policija, već će sigurnost provoditi snage umjerene sirijske oporbe pod kontrolom i utjecajem Turske.

JIM MATTIS: Naravno da ne mislim otići, obožavam biti ovdje. Glasine će uskoro splasnuti, a ljudi koji su ih započeli moći će pisati nove tračeve

 ??  ?? Ministri obrane Turske i Rusije, Akar i Šojgu, s planom za kraj rata u Siriji
Ministri obrane Turske i Rusije, Akar i Šojgu, s planom za kraj rata u Siriji

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia