Večernji list - Hrvatska

Sjeverna i Južna Koreja bliže nego ikada

Kim najavio nešto, do jučer, nezamisliv­o – obećao je da uskoro stiže u Seul

- Bernard.karakas@vecernji.net

Nastavlja se proizvodnj­a u gospodarsk­oj zoni Kaesong, a uskoro počinje i ponovna uspostava željezničk­og prometa između dvije zemlje Bernard Karakaš Počet će jačanje trgovinski­h, prometnih i gospodarsk­ih veza Sjeverne i Južne Koreje, a obje će zemlje raditi na uklanjanu nuklearnog naoružanja. Rečeno je to na zajedničko­j tiskovnoj konferenci­ji južnokorej­skog predsjedni­ka Moona i sjevernoko­rejskog lidera Kima, održanoj u Pyongyangu neposredno nakon što su njih dvojica potpisali mirovni sporazum između dviju zemalja.

Zajednički olimpijski tim

Tijekom međukorejs­kog summita dogovoren je niz projekata, poput ponovnog otvaranja željezničk­e pruge između dviju zemalja, nastavljan­ja proizvodnj­e u gospodarsk­oj zoni Kaesong, olakšavanj­a ponovnog spajanja obitelji razdvojeni­h ratom... No Kim je najavio i trajno zatvaranje nuklearnih postroje- nja u Yongbyonu, glavnom testnom poligonu Sjeverne Koreje. Doduše, nije nigdje navedeno kada će se to dogoditi, a provlači se i uvjet reciprocit­eta sa SADom, što je potpuno nerealno i predstavlj­a samo dodatni adut Kim Jong-una za pregovore sa Zapadom. No zato su dvojica predsjedni­ka najavila i kako će na sljedećoj Olimpijadi Koreju predstavlj­ati zajednički tim, sastavljen od sportaša s obje strane granice. Baš kao i na Zimskim olimpijski­m igrama koje su ove godine održane u Južnoj Koreji.

Promjena stava

Uz to, Kim Jong-un na kraju je objavio i jednu prilično bitnu stvar. – Obećao sam predsjedni­ku Moonu da ću u skoroj budućnosti posjetiti Seul, ustvrdio je Kim Jong-un. Ovo je više od kurtoazne izjave budući da posjet sjevernoko­rejskog lidera gradu Seulu do sada nije dolazio u obzir jer Sjeverna Koreja već desetljeći­ma smatra kako postoji samo jedan glavni grad na poluotoku – Pyongyang. Promjena stava Sjeverne Koreje možda je najbolji pokazatelj da se vremena mijenjaju, a odnosi dolaze u normalu.

Posjet Seulu do sada nije dolazio u obzir jer za S. Koreju samo je jedan glavni grad, Pyongyang Stvarno pitanje kraja sjevernoko­rejskog nuklearnog programa ipak je neizvjesno

 ??  ??
 ?? REUTERS ?? Kima i Moona u stopu prate prve dame – Ri Sol-ju i Kim Jung-sook
REUTERS Kima i Moona u stopu prate prve dame – Ri Sol-ju i Kim Jung-sook

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia