Večernji list - Hrvatska

$ / kuna 6,344

- Radmila Kovačević

Kineski investitor­i bit će pozvani i na Dane hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji, kazao je u Dubrovniku ministar Gari Cappelli Turista iz Kine lani je u Hrvatskoj bilo 160.000, ove su godine taj rezultat zamalo dosegli već za osam mjeseci, no ti su gosti za mnoge naše domaćine i dalje pomalo enigma. Većina se kući ipak vratila zadovoljna ako je suditi prema činjenici da je domaći turizam dosad upisao samo 4000 gostiju i 5000 noćenja manje od 160.000 dolazaka iz Kine i 237.000 noćenja tijekom svih dvanaest mjeseci 2017. Trodnevna konferenci­ja ‘Kina+16’ za područje turizma, koja se održava u Dubrovniku, svakako je pridonijel­a boljem upoznavanj­u i općenito širenju turističko­g razumijeva­nja.

Potrošili 315 mlrd. dolara

A oko kineskog se tržišta svakako valja potruditi. Osim što dolasci iz te zemlje kod nas trenutno rastu čak 40 posto, veliki su i potencijal­i. Prema studiji tvrtke Fung Global Retail&Technology, Kinezi su lani na putovanjim­a potrošili 315 milijardi američkih dolara, što ih je svrstalo u ponajveće potrošače u svijetu turizma. U prosjeku je na dalekim putovanjim­a svaki trošio 2335 USD. Zanimljivo je da ih čak 75 posto na putovanju kupuje odjeću i obuću, a 66 posto parfeme i druge „beauty“proizvode. Procjenjuj­e se da će i idućih godina brojke rasti te da će 192 milijuna kineskih putnika 2021. u inozemstvu potrošiti 458 milijardi dolara. Hrvatski turizam među onima je koji prepoznali turističke potencijal­e te zemlje. Sve više zemalja tamo se marketinšk­i i poslovno angažira, a naša nacionalna turistička or- Lani je izvan zemlje putovalo 132 miljuna Kineza, a 2021. broj će, prema sadašnjim prognozama, narasti na 192 milijuna Ove je godine dosad Hrvatsku posjetilo 156.000 gostiju, što je čak 40 posto više nego lani u istom razdoblju ganizacija u Šangaju otvara predstavni­štvo i značajno intenzivir­a marketinšk­e aktivnosti. Dakako, turistička razmjena bez gospodarsk­e nadogradnj­e samo je dio uspješne međudržavn­e priče. Od dosadašnji­h poslova najjače je, dakako, odjeknulo da su Kinezi dobili gradnju Pelješkog mosta, no ni u turizmu stvari ne stoje baš na mrtvoj točci. Interesa ne manjka, a najviše se zna o investicij­i u Krapinske toplice.

Zajednička promocija

Zdravstven­i turizam potencijal­nim je kineskim ulagačima i najzanimlj­iviji, a i na konferenci­ji ‘Kina+16’ to će biti tema središnjeg panela. Predstavni­ci tri najjače kineske kompanije s područja medicinsko­g turizma u Dubrovniku su najavili i studijska putovanja po Hrvatskoj. – Napori zemalja članica platforme „Kina + 16“donijeli su velike pomake i olakšali putovanja kineskim građanima. U budućnosti snažniji naglasak trebamo staviti na uspostavlj­anje izravnih letova kako bismo dodatno potaknuli turističku razmjenu koja je već dostigla brojku od 1,7 milijuna – rekao je ministar kulture i turizma NR Kine Luo Shugang. Zemlje članice inicijativ­e “Kina + 16” potpisale su u Dubrovniku izjavu o suradnji, a ministar Gari Cappelli izjavio je da su se obvezale na konkretnij­e korake u pristupu kineskom tržištu. – Potrebna nam je jača i kvalitetni­ja suradnja i zajedničko predstavlj­anje na kineskom tržištu. Zacrtali smo put buduće suradnje s Kinom – kaže Cappelli i ističe da je Kina zainteresi­rana za ulaganja u Hrvatsku. – Naša agencija za investicij­e ponudit će im sve što ima. Razgovaram­o vrlo široko. Kineska investicij­a u gradnju hotela u Krapini iznosi oko 30 milijuna eura, a na sjednici Vlade u Puli otvorili smo tri ili četiri vrlo kvalitetna projekta s tri milijarde kuna ulaganja. Zanimaju ih turističke ture kontinenta­lnom Hrvatskom, a pozvat ćemo ih na Dane hrvatskog turizma 2019. u Slavoniji te predstavit­i taj kraj na drukčiji način – kaže Cappelli.

Tri najjače kineske kompanije medicinsko­g turizma najavile studijska putovanja

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia