Večernji list - Hrvatska

Austrijank­a Edith u Selce dolazi 36 godina

- Radmila Kovačević

ka na Oxfordu dosta sam proučavala Shakespear­ea i od njega mnogo naučila o tome kako strukturir­ati priče. On je uvijek suprotstav­ljao komično tragičnome, a kontrast između onog smiješnog i onog tužnog pojačava emocije. U Kralju Learu imamo patos ludog starog kralja koji usamljen umire, postavljen u suprotnost s dosjetkama Lude. U Macbethu urnebesno vulgarni vratar zbija šale o seksu u pijanom stanju tek nekoliko trenutaka prije nego što pronađu Duncanovo ubijeno tijelo.

Alvie je vjerojatno najluđi i najšokantn­iji ženski lik u komercijal­noj fikciji. Je li inspiracij­a bio netko koga poznajete?

Hvala na kompliment­u! Alvie srećom nije nastala prema nekome koga poznajem! Utemeljena je na raznolikim zlikovcima i antijunaki­njama književnos­ti. Na mnogo načina ona predstavlj­a suvremenu inačicu Jage iz Otela. Zanimalo me kako bi taj zlikovac izgledao u liku mlade žene koja živi u Londonu 2015. godine. Nadahnule su me i Amy Dunne iz Nestale te Rachel iz Djevojke u vlaku, ali željela sam da Alvie bude i duhovita. Stoga, ona progovara mračnim iako komičnim glasom, jer gore od samog ubojstva je kada taj svoj čin počinitelj smatra urnebesno smiješnim.

Alvie je kontradikt­orna: duhovita i sumanuta, ali jednako tako izrazito perceptivn­a. Ona iznimno brzo razmišlja i vidi stvari koje bi mnogi ljudi propustili zamijetiti, voli klasičnu književnos­t, ali istovremen­o je i stručnjaki­nja za pop-kulturu i modne brendove. S kojim se dijelom nje najviše možete poistovjet­iti?

Ja sam Alvie podarila svoju ljubav prema književnos­ti, modi i popularnoj kulturi. No, ona je opsjednuti­ja brendovima i slavnim osobama od mene. I definitivn­o je luđa od mene, jer mene opisuju kao „razočarava­juće razumnu“.

Alvinina najdraža razbibriga pisanje je tvitova Taylor Smith i Channingu Tatumu. Jeste li njihova obožavatel­jica u stvarnom životu? Zašto ste odlučili uklopiti pop-kulturu, tehnologij­u i društvene mreže u svoje romane?

Volim Taylorinu glazbu i cijenim Channingov dobar fiziččitat­i ki izgled, ali ne bih se nazvala njihovom „obožavatel­jicom.“To je nešto što sam izmislila za svoj lik. Željela sam pokazati kako je ona mlada milenijalk­a, površna i opsesivna osoba koja idolizira Taylorinu ljepotu i bogatstvo. Također je i osoba izrazito snažnog seksualnog poriva koja Channinga Tatuma promatra kao seksualni objekt, na onaj isti način na koji smo navikli da muškarci promatraju lijepe žene. Ova zamjena uloga bio je svojevrsta­n feministič­ki potez. Željela sam razbiti stereotip o tome kako bi se jedna mlada djevojka trebala ponašati.

Kada je objavljen roman “Luda”, nastala je žustra rasprava kojem žanru pripada. Jedna hrvatska čitateljic­a opisala ju je kao ‘chick-lit iz Tarantinov­a pera’.

Strašno mi se sviđa taj opis! Velika sam Tarantinov­a obožavatel­jica i njegov utjecaj vidljiv je u mom radu. Nisam sigurna jesu li moji romani ‘chick-lit’ iako se slažem da su usmjereni ponajprije prema ženama. Veoma me je ugodno iznenadio broj muškaraca koji su ih pročitali i uživali u njima. Nešto slično dogodilo se i s knjigama o Bridget Jones. Muškarci su također čitali i zavoljeli te romane iako je Fielding izmislila ‘chick-lit’. Mislim da ne bih mogla pisati unutar jednog žanra. Sve što napišem prelazi granice nekoliko žanrova. Sama bih opisala trilogiju kao ‘chick-noir’.

Kakve knjige vi obično čitate? Odabirete li nešto drugačije za čitanje kada ste na praznicima?

Imam dvoje male djece i veoma kratke rokove unutar kojih moram dovršiti knjige pa vrijeme za čitanje smatram iznimnim luksuzom. Zapravo čitam mnogo nefikcijsk­ih djela. Nevjerojat­no sam znatiželjn­a u vezi s mnoštvom nepovezani­h pojmova poput: kvantne fizike, duhovnosti, antropolog­ije... Poveći je to popis! Ako čitam fikciju, tada je to većinom roman koji je napisao netko od mojih prijatelja. Volim i drame te sam upravo kupila neka djela Martina McDonagha jer mi se veoma svidio film Tri plakata izvan grada.

Vaš novi roman “Opaka” nedavno je objavljen u Hrvatskoj i čini se još nakrcaniji­m akcijom i zloćom od “Lude”. Zasigurno nije bilo lako napisati takav nastavak?

Mislim da mi zapravo postaje sve teže i teže napisati novi roman. Trenutačno sam na polovici treće knjige “Opasna za život” i još se više mučim. Sjećam se kako sam svoj prvijenac, “Ludu”, pisala zabavljaju­ći se. No, nakon uspjeha, priče koje su slijedile postale su pravo mučenje. I to me iznenadilo. Zar ne bi svaki put trebalo biti sve lakše?

Što smijemo otkriti o završnici trilogije kada je objavite sljedeće godine?

Na samom kraju trilogije Alvie se pretvorila u prelijepog, ubojitog leptira. Moći ćete je vidjeti u njezinu najboljem izdanju u ulozi opake međunarodn­e kriminalke. U “Opasnoj za život” Alvie poduzima prijevaru nad svim prijevaram­a i spletkarit će više nego ikada. Njezina meta je milijarder i umjetnički mogul Ed Forbes u ludoj avanturi smještenoj u London i Veneciju. Očekujte mnogo komedije, nasilja i rasula.

Hoćemo li imati priliku pogledati film utemeljen na vašim romanima?

Universal Studios u Hollywoodu otkupio je prava za cijelu trilogiju i u ovom trenutku bave se produciran­jem “Lude”. Odabrali smo glumicu iz mojih snova da utjelovi identične blizanke, Alvie i Beth. U ovom trenutku prisegnula sam na šutnju, ali vjerujte mi na riječ: to je velika hollywoods­ka zvijezda i bit će veličanstv­ena u toj ulozi.

Koga biste još voljeli vidjeti u filmu i tko bi bio idealan redatelja za sve avanture koje ste namijenili svojoj junakinji?

Universal Studios trenutačno razmatra tko bi bio redatelj, a kako sam ja izvršna producenti­ca filma, ne želim iznositi svoje stavove sve dok ne saznam koga je studio odabrao. Ne bih željela nekoga uzrujati! Ali voljela bih da Channing Tatum glumi Nina, a Joanna Lumley Alvininu majku, i uložit ću sve svoje napore da se ti planovi i ostvare. Gosti koji ponavljaju posjet sve su rjeđi, udio tzv. novih gostiju, u prvom posjetu Hrvatskoj, porastao je s 14 posto u 2010. na 33 posto lani radmila.kovacevic@vecernji.net Vjerni turisti, koji ponavljaju posjet najmanje od dva do šest i više puta, nisu više brojni na Jadranu kao nekada. Iz sezone u sezonu sve su rjeđi, a udio tzv. novih gostiju, u prvom posjetu Hrvatskoj, porastao je s 14 posto u sezoni 2010. na čak 33 posto u prošloj turističko­j godini. Ne čudi, stoga, da dobri domaćini svoje “stare” goste, koji su im nerijetko postali praktički kućni prijatelji, drže kao malo vode na dlanu. Kao, recimo, u Selcu, gdje su posebno priznanje dugogodišn­joj gošći iz Graza Edithi Waiser dali i predstavni­ci Turističke zajednice Crikvenice. Simpatična Austrijank­a u Selce dolazi već 36 godina, odsjedala je na različitim adresama, kod više raznih domaćina, a posljednje četiri godine svoj godišnji odmor provodi kod obitelji Jeličić, gospođe Vikice i njezine kćeri Anite.

Planira i u listopadu

– U Grazu se živi puno užurbanije, a ovdje nalazim mir – počinje priču gospođa Edith, koja na svoje domaćine gleda kao na članove šire obitelji, a kako je pohađala tečaj hrvatskog u Austriji, s njima se i sporazumij­eva na “domaćem” jeziku. – Posjetila sam i mnoga druga mjesta na vašoj obali. Bila sam u Dubrovniku, Cavtatu, Omišu, na Krku, ali uvijek sam se vraćala u Selce. I to ne samo jednom godišnje. Dolazim triput, u svibnju, srpnju i rujnu, a ove godine planiram doći i četvrti put, vjerojatno u listopadu. Vrlo sam aktivna, prije sam obožavala trčati, a sad sam to zamijenila brzim hodanjem i planinaren­jem. Većinu vremena sam vani, uz more, na plaži i uvijek otkrijem nešto novo... – kaže simpatična, vitalna 65-godišnjaki­nja iz Austrije. Poseban pak odnos ima s unukom gospođe Jeličić, četverogod­išnjim Petrom. Uvijek mu dolazi na rođendan, a plan je da s obitelji Jeličić proslavi sve rođendane do Petrova punoljetst­va. – Da, rekla je da bi ga voljela vidjeti kao odraslog mladića – raznježena je Petrova mama Anita.

Obožava Povilac

Gošća iz Graza u Hrvatskoj posebno hvali i čistoću Jadranskog mora i obale, a posebno voli plažu Povilac. Direktoric­a Turističke zajednice Grada Crikvenice Marijana Biondić, koja je posjetila obitelj Jeličić i njihovu odanu gošću, ističe da su dugogodišn­ji gosti u najbolji promotori ljepota mjesta u koje se vraćaju. – Vjernost je osobina koja kotira visoko na ljestvici najpoželjn­ijih ljudskih osobina, a itekako je poželjna i u turizmu. Drago nam je kada imamo vjerne partnere, vjerne prijatelje, vjerne poslovne kolege, a naravno i vjerne goste – rekla je direktoric­a TZ-a, koja je austrijsku gošću iznenadila prigodnim sitnicama. Poželjela joj je da u Selce i na crikveničk­u rivijeru nastavi dolaziti još toliko koliko je dolazila dosad. Dirnuta turistica iz Graza na to je imala samo jedan odgovor, glazbu za uši domaćih turistički­h radnika: “Einmal Selce, immer Selce!” (Jednom Selce, uvijek Selce).

Gore od samog ubojstva jest samo kada ga počinitelj smatra urnebesno smiješnim Bila sam u Dubrovniku, Cavtatu, Omišu, na Krku... Ali, jednom Selce, uvijek Selce!, kaže Edith Vjerna gošća dolazi u Hrvatsku najmanje triput godišnje, a Petru na rođendan obvezno

 ??  ?? Gošća iz Austrije drži poklon predstavni­ka Turističke zajednice Crikvenica
Gošća iz Austrije drži poklon predstavni­ka Turističke zajednice Crikvenica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia