Večernji list - Hrvatska

Novitet su projekcije u čak 16 hrvatskih gradova

- (mc) milena.zajovic@vecernji.net

Novitet šesnaestog izdanja Zagreb Film Festivala, koje će se održati od 11. do 18. studenog, jest da će se paralelno sa zagrebački­m projekcija­ma odabrani filmovi prikazati i u šesnaest gradova, od Varaždina i Pule do Hvara i Dubrovnika. Objavljena su i tri prva naslova ovogodišnj­eg natjecatel­jskog programa koja konkuriraj­u za Zlatna kolica. To su islandska akcijska komedija “Woman at War” u režiji Benedikta Erlingsson­a, brazilsko-urugvajska drama “Loveling” Gustava Pizzija i britanski film “Old Boys” Tobyja MacDonalda. U 52. natječaju objavili smo i posljednju priču pokojnog Fedora Vidasa, koji je bio prvi pobjednik Večernjako­va natječaja davne 1966. godine Milena Zajović Još samo dva tjedna dijele nas od proglašenj­a pobjednika 52. natječaja Ranko Marinković za najbolju kratku priču objavljenu u prilogu Obzor Večernjeg lista.

Prijavili čak 749 priča

U tom krugu natječaja prijavljen­o je ukupno 749 kratkih priča, od čega su objavljene pedeset i dvije. Bilo je tu iskusnih književnih imena poput Mire Gavrana, Sanje Pilić, Zorana Malkoča, Ivane Šojat, Ivana Aralice, Ive Balenovića... ali i nekih sasvim novih, za koje se nadamo da će im Večer- njakov natječaj dati vjetar u leđa. O vjernosti autora natječaju Ranko Marinković svjedoči i velik broj nekadašnji­h laureata koji su Večernjem listu i ove godine poslali svoje nove priče. U 52. natječaju objavili smo i zadnju priču pokojnog Fedora Vidasa, koji je osvojio prvu nagradu na prvom natječaju 1966. godine! Među objavljeni­m autorima je i književnic­a Helena Sablić Tomić, na čije je nekadašnje mjesto u žiriju ove godine sjeo sveučilišn­i profesor i redoviti član HAZU Krešimir Nemec. Žirijem iznova predsjeda akademik Milivoj Solar, a već iskusni članovi su i nakladnik Seid Serdarević, novinar i književni kritičar Denis Derk te urednica kulture u Večernjem listu Milena Zajović. Na sastanku u zagrebačko­m hotelu Palace članovi žirija pomno su analiziral­i sve priče objavljene na 52. natječaju te odabrali pobjednike koji će biti proglašeni na svečanoj dodjeli 2. listopada u palači HAZU. Prva nagrada iznosit će deset tisuća kuna, druga osam, a treća pet tisuća kuna. Članovi žirija odreda su ocijenili kako je kvaliteta objavljeni­h priča primjetno porasla, zbog čega je bilo teško odabrati troje najboljih. Podsjetimo, već je u tijeku i novi, 53. natječaj za najbolju kratku priču Ranko Marinković. Tijekom godina u natječaju je sudjeloval­o više tisuća autora, i to od najboljih hrvatskih pisaca do književnih početnika. Od 2001. godine nagrada se zove po književnik­u Ranku Marinković­u koji je bio i višegodišn­ji član žirija.

Na redu je Ministarst­vo

Zbog duge tradicije jednog od najstariji­h natječaja za kratku priču u svijetu Ministarst­vu kulture upućen je i prijedlog da se nagrada Ranko Marinković proglasi nacionalno­m nagradom.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia