Večernji list - Hrvatska

U Italiji do daljnjeg suspendira­na Serie B

-

ušao i jedan trener iz – Hrvatske. Što je senzaciona­lan uspjeh! Od hrvatskih trenera najveće međunarodn­o priznanje do sada dobio je Miroslav Blažević, kojemu je Uefa 1998. godine dodijelila nagradu ‘Word Cup Coaches’ Coach’, ili Trener svih trenera, kao stručnjaku čiji se utjecaj na momčad na Svjetskom prvenstvu najviše osjetio. Objektivno, Didier Deschamps u ovom trenutku figurira kao favorit za trenera godine, zbog igračkog background­a, imena, naravno i titule svjetskog prvaka. Slavni trener Marcello Lippi, koji je u Juventusu vodio obojicu kandidata za trenera godine, Zidanea i Deschampsa, u svojim reminiscen­cijama slavnih dana u Staroj dami, tvrdi kako se Didier već kao igrač ponašao kao – trener. – Bio je vođa na terenu i moja desna ruka. S njim sam se znao konzultira­ti i o taktici – kazao je Lippi. Za Zidanea pak tvrdi kako je srušio tezu da veliki nogometaši ne postaju i veliki treneri. – Skromnost ide ruku pod ruku s izraženom inteligenc­ijom, a Zizoua su te vrline pratile kroz cijelu karijeru – dodao je Lippi. Deschamps pak priznaje kako je kao igrač bio svjestan svojih limita i u igru uvijek težio najjednost­avnijim rješenjima. Jednom je Lippiju kazao kako se njegova taktika na travnjaku uvijek svodila na isto: “Čim dobijem loptu, odmah je proslijedi­m Zidaneu; nakon toga se mogu opustiti.” I Zlatko Dalić u Varteksu je imao slično taktičko opredjelje­nje: on je svoga Zidanea imao u – Mumleku.

Šuker nadmašio Ronalda

Luka Modrić prvi je hrvatski nogometaš u najužemu izboru za Fifinu nagradu The Best, ali ne i prvi naš kandidat za Zlatnu loptu France Footballa, koja će biti dodijeljen­a u prosincu u Parizu. Tadašnja Zlatna kopačka SP-a Davor Šuker bio je 1998. drugoplasi­rani u ovome poretku, iza Zidanea, nadmašivši za dva glasa Brazilca Ronalda. Talijanski nogomet živi teške dane. Odlučeno je da se Serie B privremeno suspendira. Sve je krenulo nakon što su tri drugoligaš­a bankrotira­la (Cesena, Bari i Avellino) i tako ispala iz prvenstva koje je ostalo na manjem broju klubova nego što je dopušteno - 19.

Niko Kovač: U Bayernu mi pomaže to što imam hrvatske korijene i mentalitet. Što se najboljih igrača tiče Modrić je odličan, ali Messi je za mene broj 1!

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia