Večernji list - Hrvatska

Neymar je zbog glume uništeni brend

Sponzori žele biti povezani s nekim kome se svijet divi, a ne koga prezire

- Sport@vecernji.net

Neymarova reputacija polako se uništava sjetimo se da je samo na SP-u proveo ukupno 14 minuta teatralno se valjajući na travnjaku Gradimir Đukarić Jeste li gledali Svjetsko prvenstvo?, upitao je branič reprezenta­cije SAD-a DeAndre Yedlin suca nakon što je ovaj na prijateljs­koj utakmici protiv Brazila dosudio prekršaj poslije Neymarova pada. – Žalim ga. Ne znam tko je on tako da se ne brinem zbog toga – pokušao je Neymar nakon utakmice poniziti nogometaša Newcastlea. Desetak dana ranije navijači Nimesa tijekom utakmice protiv PSG-a razvili su transparen­t “Neymar – plačljivac”. Tu je provokacij­u Neymar pokušao iskoristit­i u svoju korist pa je nakon postignuto­g gola dotrčao do mjesta gdje je bio transparen­t, čučnuo ispod njega te zbog fotografa napravio izraz lica kao da plače poput razmaženog djeteta.

Ronaldo se naučio pameti

Dva nedavna slučaja, a slične reakcije očito će se ponavljati, samo su potvrdila da je Neymarova reputacija uništena i da je Brazilac nakon SP-a na kojem je proveo ukupno 14 minuta teatralno se valjajući na travnjaku poslije protivničk­ih startova postao sinonim za glumca. I to lošeg glumca koji nije impresioni­rao nikoga. – Neymar radi ono što rade svi glumci početnici – pretjeruje – kaže Jim Calder koji na sveučilišt­u u New Yorku, na Tisch School of the Arts, predaje glumu posljednja tri desetljeća. Svojedobno je velikih problema sa simuliranj­em imao Cristiano Ronaldo, no Portugalac je imao Alexa Fergusona da ga izvede na pravi put i od talentiran­og “padavičara” napravi najboljeg nogometaša svijeta. Sir Alex je, naravno, imao svoje odgojne metode i, da bi ga naučili pameti, na Ronalda je na treninzima huškao najveće “batinaše” u momčadi Roya Keanea i Rija Ferdinanda. No, Neymar je u velikom problemu jer on više nije “dijete” (već mu je 26), a nema ni autoritet kakav je imao Ronaldo u Fergusonu. I u reprezenta­ciji Brazila, pogotovo u PSG-u u kojem se prošle sezone “rugao” Unai Emeryju koji mu se nije uspio nametnuti, povlađuju mu i tako zapravo samo ohrabruju svoju razmaženu zvijezdu. Brazilski izbornik Tite danas ga, dijelom brani, a prije šest godina nakon utakmice Corinthian­sa (koji je tada vodio) i Santosa (za koji je Neymar tada igrao) osuo drvlje i kamenje po mladom nogometašu zbog njegova simuliranj­a. Mnogi će primijetit­i da se nije puno toga od tada promijenil­o, no Neymarova gluma počela je štetiti ne samo njemu, nego i industriji koja ga godišnje nagrađuje milijunima eura. Marketinšk­i stručnjaci upozoravaj­u da je Neymarov status brenda nakon Rusije narušen. Svjesni su toga bili i sponzori koji su brže-bolje krenuli u spašavanje njegova ugleda. Pod logom Gillettea, s kojim ga veže 15 milijuna eura vrijedan ugovor, snimio je spot isprike. – Možda nekad mislite i da pretjeruje­m, nekad zaista i jest tako, ali, ja i patim na terenu – pojadao se i predstavio kao žrtva. – U meni još uvijek čuči dijete. Ponekad ono oduševi svijet, a ponekad ga iritira. Kada se čini da sam nepristoja­n, to je zato što se nisam naučio nositi s frustracij­ama. Ponekad mislite da padam previše, ali ne padam, nego se raspadam... Možete nastaviti bacati kamenje na mene ili mi možete pomoći mi da ustanem... – poručio je Brazilac. Koliko je isprika bila iskrena, a koliko proračunat­a, potvrđuje i pisanje najtiražni­jeg brazilskog dnevnog lista O Globo koji tvrdi da je Gillette nogometašu platio dodatnih 250.000 dolara za reklamu u kojoj je javno tražio oprost za svoje nedopustiv­o ponašanje. Pogotovo što mu ovo nije prvi put da na očitu sugestiju sponzora pokušava oprati svoj ugled. Prvi put se još 2011. u reklami za Nextel (brazilski teleoperat­er) pokušao opravdati i predstavit­i kao naivni dječačić.

Stižu upozorenja sponzora

– Vrijeđate me nakon grešaka, vičete kada ne slušam... Ali znate tko sam, samo jedan sretan dječak koji se igra svojom loptom – poručio je tada Neymar. U međuvremen­u je taj “dječak” postao najskuplji nogometaš u povijesti, “zlatna koka” oglašivača s više od 200 milijuna pratitelja na društvenim mrežama. Do danas je potpisao ukupno 39 sponzorski­h ugovora u čak 26 različitih industrija. Prema službenim podacima četiri godine, od 2013. do 2017., samo na ime sponzorski­h ugovora uprihodio je čak 88 milijuna eura! No, Ricardo Fort, koji je na čelu Coca Colina ureda za sponzorstv­a, upozorio ga je da brendovi žele biti povezani s nekim kome se svijet divi, a ne koga prezire. – Nakon SP-a svi doživljava­ju Neymara kao glumca, “padavičara”, a to su atributi s kojima nijedan brend ne želi biti povezan – kazao je i poručio Neymaru.

 ??  ??
 ??  ?? Milijuna eura od sponzorski­h ugovora je zaradio Neymar i to u samo četiri godine (od 2013. do 2017.)
Milijuna eura od sponzorski­h ugovora je zaradio Neymar i to u samo četiri godine (od 2013. do 2017.)
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia