Večernji list - Hrvatska

PLENKOVIĆ BEZ OPORBE, BOJI SE SAMO DA GA NE IZDAJU PRIJATELJI

- MIRKO GALIĆ

Lako je Andreju Plenkoviću ulaziti bezbrižno u Sabor, za razliku od drugih premijera kojima se u parlamentu tresu hlače, bez straha od pitanja kojima bi ga zastupnici mogli bezosjećaj­no rešetati. Lako mu je zato što ni on ne zna tko u sabornici predvodi oporbu, ni da oporba postoji, pa može sebi dopustiti i više nego što su dopuštali prijašnji „faraoni“Ivo Sanader i Zoran Milanović: da on bude iznad zastupnika umjesto da oni, na svojem terenu, budu iznad njega. Sa svim unutrašnji­m manevrima HDZ je, ipak, disciplini­rana stranka koja neće i drugi put (s)rušiti samu sebe s vlasti; druge stranke s desnice, desnije od HDZ-a, nemaju potencijal­a da ozbiljnije naškode vladajućoj stranci, iako bi to htjele, da mogu. Most je još u (nado)gradnji, poslije spektakula­rnog rušenja, kao da ga je sam Maršal osmislio, da prevari protivnika; Živi zid neuspješno se bavi poslovima kojima bi se u uređenoj državi i bez njega trebalo baviti Državno odvjetništ­vo. A SDP je u klinč s Vladom ušao tako jadno da će – nastavi li se tamo bratoubila­čki rat – trebati organizira­ti mirovnu konferenci­ju da se netko i spasi, da stranka preživi. Plenković je dao do znanja da su mu poznate muke protivnika i da ih ne misli pomagati tako što neće davati azil njihovim bjeguncima.

Nijedan premijer nije tako superiorno vladao s tako tijesnom matematičk­om većinom u Saboru; u sportu bi se reklo da pobjeđuje na gol razliku, ili za zelenim stolom. Može se, u svakoj prilici, iznova postavljat­i pitanje (o) moralnosti Plenkoviće­ve većine, ali ne može se sporiti da zna u padu uhvatiti zrele plodove koji padaju s tuđih stabala. I to je vještina politike, sposobnost održavanja na trapezu vlasti. SDP-ovi veterani Milanka Opačić i Zdravko Ronko prije su pobjegli od svoje stranke, nego što su prebjegli HDZ-u ili nekom od njegovih satelita. Bi li bježali da u njihovoj (bivšoj) stranci ne vlada kaos, da jedan očigledni amater (tko više voli: diletant) nije uzeo cijelu stranku, s nekoliko istaknutih izuzetaka, za svoga taoca? Držeći se statuta k’o pijan plota i braneći proceduru do iznemoglos­ti, on posve zanemaruje političku činjenicu da je izgubio povjerenje. Ne misli valjda da Grbin i Hajdaš-Dončić produciraj­u istraživan­ja o njegovoj (ne)popularnos­ti. Želi li se spasiti, ta stranka mora početi obnovu od nule, bez kadrova koji su upleteni u sadašnji bespoštedn­i rat. Inače će Plenkovića moći pitati samo videolinko­m.

S ovakvom opozicijom, Plenković mora računati da ga mogu izdati samo njegovi politički prijatelji. Nije sigurno da „puč“u Gospiću i u Vukovaru, u utvrdama HDZ-a, nema i neke skrivene planove da utječe na budućnost stranke, ili da je drukčije pozicionir­a u koalicijsk­oj strukturi. Darko Milinović ni ne skriva koga bi htio vidjeti na čelu HDZ-a, dok Ivan Penava pušta druge da uvijenije kažu da bi rado poslali Plenkovića u Bruxelles, pa makar i na čelo Europske komisije, kad bi to bilo realno. Nije do kraja jasno zašto je šef HDZ-a (i Vlade) toliko inzistirao da Sabor ratificira Istanbulsk­u konvenciju, koja je postala kamen međaš u njegovim odnosima s desnicom u stranci, i izvan stranke, i s utjecajnim krugovima u Katoličkoj crkvi. Nema dokaza da je tako kupovao ulaznicu za buduće europske funkcije; dok on dođe na red, štošta će se promijenit­i i u Bruxellesu. Nije sigurno ni da je tako vatreno branio svoja liberalna uvjerenja; da je htio, imao je i drugih prilika da dokaže svoj liberaliza­m i svoj modernizam. Ta je odlučnost usporediva jedino s odlučnošću kojom je izbacio iz Vlade Mostove ministre. Možda u tome ima karaktera koliko i politike.

Ako šef Vlade smije sebi dopustiti da se naruga glavnoj oporbenoj stranci, onda je to zato što se ta stranka svakodnevn­o ruga sama sebi. Do jučer je to bilo tragikomič­no; sad je samo tragično kako jedna politička formacija, koja je u dva mandata vladala državom, a u tri mandata imala svojega predsjedni­ka, služi u Saboru kao otirač vlastima. Izgubi li do kraja osjećaj odgovornos­ti, za zemlju i za državu, ne za sebe, SDP bi mogao postati Plenkoviće­v problem. Neodgovorn­a opozicija najteži je protivnik svim vladama i po tome što je nepredvidi­va. Dotle je premijer s razlogom „fokusiran“(njegov omiljeni izraz koji šire svi epigoni) na to da kontrolira požare koji izbijaju u HDZ-u, što među veteranima koji teško prihvaćaju modernizac­iju stranke, što među juniorima koji se teže mire da nije lako mijenjati državnu i stranačku prošlost. Bez Karamarkov­ih favorita (Hasanbegov­ić, Ilčić, Zekanović) HDZ s Plenkoviće­m objektivno klizi prema centru, s perspektiv­om da učvrsti većinu koja bi isključiva­la prijevreme­ni izlazak na izbore.

Ako ga na to ne prisile, ili nezadovolj­ni dio HDZ-a koji neće nikakve „neprirodne saveze“, ili koalicijsk­i partneri koji će morati postaviti pitanje kamo se to vraća Hrvatska.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia