Večernji list - Hrvatska

Horvat: Vlada više ne može davati novac za plaće radnika Uljanika

- (tr)

Došlo je i mišljenje Europske komisije koja dvoji u financijsk­u sposobnost strateškog partnera i u restruktur­iranju vidi prevelik doprinos države

Ministar gospodarst­va Darko Horvat poručio je jučer da država više ne može davati novac za plaće radnika Uljanika, kao i da je u utorak došlo mišljenje Europske komisije koja dvoji u financijsk­u sposobnost strateškog partnera i u programu restruktur­iranja vidi preveliki doprinos države.

– Jedina banka koja je zasad aktivirala državno jamstvo jest OTP banka, ili Splitska banka, u iznosu od 48 milijuna eura, prema mojim zadnjim informacij­ama, to je plaćeno.

HPB se zasad nije odlučio na takav korak, što će nas dočekati glede narudžbi koje su u ovom trenutku otkazane, a teške su 70-ak milijuna eura, vidjet ćemo sljedeći tjedan. Pokušavam uvjeriti sve one koje su naručili brodove u Uljaniku i 3. maju, a pri kraju su, da ih i završe. Uspije li nam to, pritisak na proračun će biti manji, dakle, bit će na razini možda milijarde kuna.

Ako se uspješno dogovorimo sa svim naručitelj­ima koji su brodove krenuli graditi, a postoji perspektiv­a da im osiguramo financiran­je, i te brodove završimo, prepolovit ćemo taj pritisak na proračun – objasnio je Horvat.

Plaće za rujan nisu osigurane, a Horvat kaže da to više i nije pitanje za Vladu, nego upravu Uljanika.

– Volio bih da se upravu pita o plaćama, ona je ta koja mora osigurati plaće za radnike, ja ponavljam da smo legitimne modalitete koji su nam bili na raspolagan­ju ispucali, poseg iz državnog proračuna za isplatu plaća je nemoguć, ne da ga Europska komisija, a kakvim ćemo modali- tetom dalje ići i doći u priliku da isplatimo, ako ne nikakve druge plaće, onda bar tri minimalca, to ćemo znati sljedećeg tjedna – kazao je Horvat, a neslužbeno se iz izvora bliskih Vladi moglo čuti baš kako je sudbina radnika da će im se isplatiti tri minimalca.

Jučer su, kazao je, stigli prvi komentari Europske komisije koji su poslani u Pulu.

– Ti su komentari identični onima koje su u protekla tri-četiri mjeseca, analiziraj­ući prvi prijedlog, dale stručne službe i Ministarst­va gospodarst­va i Ministarst­va financija – zaključio je Horvat.

 ??  ?? Plaće za rujan nisu osigurane Poručio je to ministar gospodarst­va, no to više, kaže, nije pitanje za Vladu nego za upravu Uljanika
Plaće za rujan nisu osigurane Poručio je to ministar gospodarst­va, no to više, kaže, nije pitanje za Vladu nego za upravu Uljanika

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia