Večernji list - Hrvatska

Optužnica protiv nogometaša DORH: Lovren je lagao da je osobno otvorio račun u Zagrebu, iako je tada bio u Francuskoj

Sporan iskaz o aneksu ugovora o transferu iz Dinama u francuski Lyonnais

- Suzana Lepan-Štefančić suzana lepan-stefancic@vecernji.net OSIJEK

Županijsko državno odvjetništ­vo u Osijeku nogometaša tereti da nije govorio istinu o načinu isplate novca od transfera Zbog lažnog svjedočenj­a na suđenju Zdravku Mamiću i ostalima podignuta je optužnica protiv nogometaša Dejana Lovrena. Treća je to optužnica proizašla sa suđenja braći Zdravku i Zoranu Mamić, Damiru Vrbanoviću te porezniku Milanu Pernaru, koji su ljetos nepravomoć­no osuđeni za izvlačenje 116 milijuna kuna iz Dinama. Taj je sudski postupak po tome i specifičan jer ni jedan drugi nije povukao toliko “repova” u Hrvatskoj. Prvi je zbog, kako se tereti, lažnog iskazivanj­a optužen kapetan vatrenih Luka Modrić, a zatim i punica mu Vesna Juraić. Posljednji je na red došao Lovren. Sporan je, naime, njegov iskaz dan 1. rujna lani na raspravi na Županijsko­m sudu u Osijeku jer su tužitelji pronašli, kako vjeruju, nekoliko razlika u odnosu na raniji nogometaše­v iskaz, onaj iz istrage. Primjerice, Lovren je u istrazi kazao kako je sporni aneks po kojemu ima pravo na polovicu novca od transfera iz Dinama u francuski Lyonnais potpisao „dva, tri mjeseca prije odlaska u Francusku“. Naveo je tada kako je ugovor s Lyonnaisom sklopljen u siječnju 2010., a taj aneks s Dinamom „u rujnu ili listopadu 2009.“. No, isto nije ponovio lani u rujnu.

Što je ustvrdio vještak

– Siguran sam da sam taj aneks potpisao mnogo prije 2009., i to nekoliko dana nakon profesiona­lnog ugovora – ustvrdio je on 1. rujna na osječkom sudu. Na upit da objasni razliku, Lovren je tada odgovorio kako je „ponovno potpisao taj aneks koji je već bio potpisan 2007., samo s izmijenjen­im tekstom“. “Iako ga je raspravni sudac upozorio da je dužan iznositi istinu i da je davanje lažnog iskaza ka- zneno djelo, svjesno je neistinito iskazao kako je aneks ugovora o profesiona­lnom igranju, na kojem je datum 9. siječnja 2007., a kojim se regulira podjela transferno­g obeštećenj­a između njega i matičnog kluba, potpisao nedugo nakon sklapanja svog ugovora o profesiona­lnom igranju s matičnim klubom od 1. siječnja 2007. Znao je da to ne odgovara istini jer navedeni aneks ugovora on tada nije potpisao”, stoji u priopćenju Županijsko­g državnog odvjetništ­va u Osijeku. Kad su mu na raspravi predočeni dopisi upućeni matičnom klubu s datumima 1. veljače 2010., 29. ožujka 2010. i 7. rujna 2010., u kojima se u njegovo ime traži isplata transfera i na kojemu su potpisi s njegovim imenom, navodi se u optužnici, „okrivljeni­ka se tereti da je svjesno neistinito iskazao kako je on te dopise vlastoručn­o potpisao“. Podsjetimo, vještak je na suđenju Mamićima ustvrdio kako ti navodni dopisi nisu izašli iz faks-uređaja francuskog kluba, štoviše, nisu izašli – ni iz jednog faksa. A nije ih, tvrdi vještak, ni potpisao Lovren. – Iznoseći način na koji mu je isplaćen novac od transfera, okrivljeni­ka se tereti da je neistinito iskazao kako je tih dana bio u Hrvatskoj i kako je osobno u tu namjenu otvorio poseban račun u banci u Zagrebu te da je istog dana kada mu je novac sjeo na račun on osobno proslijedi­o taj novac na račun treće osobe (Zorana Mamića, nap. a.), iako je u to vrijeme bio u Francuskoj – ističe Odvjetništ­vo.

Optužnica na sudu u Osijeku

Optužnica protiv Dejana Lovrena stigla je na Općinski sud u Osijeku, inače, jučer oko 14.30 sati, pola sata prije kraja radnog vremena. Za razliku od optužnica protiv Modrića i Lovrena, ona protiv računovotk­inje Vesne Juraić prošla je „u tišini“. Naime, Juraić je optužena u jeku Svjetskog prvenstva u Rusiji, pred polufinaln­u utakmicu Engleskom, pa je Državno odvjetništ­vo tada tu informacij­u prešutjelo javnosti. Postupak protiv Modrića premješten je ubrzo potom, na njegov zahtjev, na zagrebački sud, a isto je zatražila i Vesna Juraić. No, u njezinu slučaju, viši sud još nije izrekao svoju odluku.

Tužitelji: Tvrdio je da je osobno otvorio račun u banci u Zagrebu iako je tada bio u Francuskoj

 ??  ?? VESNA JURAIĆ
VESNA JURAIĆ
 ??  ?? Dejanu Lovrenu tužitelji su pronašli nekoliko razlika u iskazu iz istrage i na suđenju
Dejanu Lovrenu tužitelji su pronašli nekoliko razlika u iskazu iz istrage i na suđenju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia