Večernji list - Hrvatska

Svađa ministrice i pjevača

- Renata Rašović renata.rasovic@vecernji.net ZAGREB

Žalac: On koristi žrtvu Vukovara; Thompson: Neću nastupati na prosvjedu

Predstavni­ci branitelja na sastanku na kojem je nazočio i ministar pravosuđa Bošnjakovi­ć nisu se izjasnili hoće li se odazvati prosvjedu jer žele čuti Dražena Jelenića

Drugi u nizu sastanaka ministra Tome Medveda s braniteljs­kim udrugama održan je jučer, gdje su se zainteresi­rane strane susrele, kao što je i obećano, u proširenom sastavu. Sastanku na temu prosvjeda u Vukovaru ovaj put odazvao se i gradonačel­nik Ivan Penava, ali i ministar pravosuđa Dražen Bošnjakovi­ć, kompletni policijski vrh predvođen ravnatelje­m Nikolom Milinom kao i Pavao Miljavac, predsjedni­k HGZ-a. No, ništa manje zanimljiv nije ni podatak tko se sastanku ovaj put nije odazvao.

“Nas zanimaju brojke”

Riječ je o Zboru gardijskih postrojbi – jednoj od dvije udruge koja je posljednji­h dana na noge i podigla državni vrh – odakle su uoči sastanka poručili da odlukom većine članica neće nazočiti sastanku jer ne žele da se njihova udruga “stavlja u politički kontekst”, kako stoji u priopćenju. Kako doznajemo iz izvora bliskih ovoj udruzi, sastanak su ignorirali jer nisu vidjeli smisao da ministru Medvedu i vlastima polažu račune hoće li ili neće sudjelovat­i na prosvjedu u Vukovaru. Dakako, od podrške Penavi ne odustaju te potvrđuju svoj dolazak na prosvjed.

Nakon sastanka koji je potrajao više od tri sata, zaključak je da će se održati – još jedan sastanak. Prema tvrdnjama sudionika, udrugama nisu predočene egzaktne brojke, a o istragama ratnih zločina govorilo se načelno. Sastanku nije, kao što im je prethodno obećano, nazočio glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić, koji je navodno bio spriječen, ali ondje nije poslao ni svog zamjenika. Iz spomenutih razloga, braniteljs­ke i stradalnič­ke udruge ni ovoga se puta nisu izjasnile hoće li podržati vukovarski prosvjed, što će učiniti ovisno o tome bude li idućem sastanku nazočio glavni državni odvjetnik.

Za komentar smo zamolili i Zorana Marasa, predsjedni­ka Udruge Specijalne policije. – Mi i dalje podupiremo mirni skup vapaja žrtve u Vukovaru i nećemo nikome dozvoliti prepucavan­ja

Zbor gardijskih brigada odbio doći na sastanak “jer ne žele podnositi račune vlasti”

s Domovinski­m ratom jer to je izvanstran­ačko pitanje i zajednički interes. Na sastanku se govorilo općenito, a nas zanimaju brojke. Zanima nas tko će odgovarati za oko 8000 poginulih civila i oko 7500 poginulih branitelja u Domovinsko­m ratu. Sve su to pitanja za glavnog državnog odvjetnika kojeg očekujemo na idućem sastanku – kazao je Zoran Maras.

Penava ne odustaje

Nakon sastanka, Ivan Penava potvrdio je da od prosvjeda ne odustaje, odajući dojam da nije impresioni­ran premijerov­om porukom “da će svatko snositi posljedice svojih političkih odabira”.

– Hoće li biti reakcije na ovu temu toliko je minorno u odnosu na sve ostalo – naglasio je Penava. Pavao Miljavac poručio je pak da problem procesuira­nja ratnih zločina u Vukovaru treba gledati u sklopu procesa mirne reintegrac­ije Hrvatskog Podunavlja. “Bilo je – ili ćete smanjiti broj optužnica ili neće biti mirne reintegrac­ije, pa je onda ostalo tih 90-ak optužnica”, kazao je Miljavac pa dodao kako ratni zločini ne zastarijev­aju pa se optužnice mogu i sada pokrenuti, uz dokaze.

 ??  ?? U PROŠIRENOM SASTAVU Na sastanku i cijeli policijski vrh predvođen ravnatelje­m Nikolom Milinom MATIJA HABLJAK/PIXSELL
U PROŠIRENOM SASTAVU Na sastanku i cijeli policijski vrh predvođen ravnatelje­m Nikolom Milinom MATIJA HABLJAK/PIXSELL

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia