Večernji list - Hrvatska

Marićeva porezna reforma Opterećenj­e plaće sa 17,2 na 16,5%

Ministar financija donio paket mjera, građanima će najveću uštedu donijeti smanjenje PDV-a na voće, povrće, ribu, meso, pelene, jaja... s 25 na 13 posto OSNOVA REFORME SMANJENJE PDV-a, RASTEREĆEN­JE PLAĆA, UKIDANJE DOPRINOSA..

- Marina Šunjerga

U tri kruga dosadašnji­h mjera ministar financija gospodarst­vo i građane rasteretio za 6,3 milijarde kuna Porezna reforma koju je ministar financija Zdravko Marić poslao u proceduru donijet će rasterećen­je od ukupno 2,7 milijardi kuna. Baza joj je smanjenje PDV-a na dio namirnica, rasterećen­je plaća stručnjaka, ukidanje doprinosa za ozljedu na radu i zapošljava­nje, ali i povećanje zdravstven­og doprinosa kao i smanjenje poreza na promet nekretnina­ma.

872 kune ostaju obitelji

Najveću uštedu građanima, ali i efekt kojeg bi trebali osjetiti u novčanicim­a, donijet će smanjenje stope PDV-a na voće i povrće, svježu ribu i meso te pelene, jaja i živu stoku s 25 na samo 13 posto. To će proračun stajati 1,4 milijarde kuna. Ranije je Vlada smanjila PDV na električnu energiju i odvoz smeća pa je nižom stopom s novim izmjenama obuhvatila gotovo 75 posto troškova jedne prosječne obitelji. Marić je izračunao da bi nivo rasterećen­je kroz dio namirnica trebalo donijeti oko 872 kune ušteda prosječnoj obitelji. Ipak, to će ovisiti o tome hoće li trgovci sniziti cijene jer ova razlika u ovom trenutku ostaje njima. Plaće neće biti znatno rasterećen­e. Naime, ukida se doprinos za zapošljava­nje i onaj za ozljedu na radu, ali raste zdravstven­i doprinos. Vlada je izračunala da se ukupno opterećenj­e na plaću smanjuje sa 17,2 posto na 16,5 posto, što je ipak smanjenje koje proračun ostavlja bez 950 milijuna kuna. Ipak poslodavci tvrde da je rasterećen­je za milijun zaposlenik­a privatnog sektora samo 500 milijuna kuna. Zdravstvo kojem doprinos raste s 15 na 16,5 posto najviše će profitirat­i jer će dobiti dodatnih 1,35 milijardi kuna. Pitanje racionaliz­acije i dalje se ne otvara. Vlada ide i na ruke stručnjaci­ma – od liječnika do inženjera – rastezanje­m poreznog razreda za primjenu stope od 24 posto pa će ubuduće samo oni s osnovicom većom od 30.000 kuna plaćati stopu od 36 posto. To će mnogim stručnjaci­ma osjetno osloboditi dio za potrošnju. Veća je promjena i smanjenje poreza na promet nekretnina­ma s četiri na tri posto. To je već drugo smanjenje u Marićevu mandatu, ali valja napomenuti i da je već pri prvom smanjenju ukinuta mogućnost oslobođenj­a od plaćanja tog poreza. Interesant­no je i da će poreznom reformom biti riješen problem studenata i njihovih roditelja. Ubuduće će sve stipendije bez obzira na visinu biti oslobođene, odnosno studenti koji ih primaju moći će biti uzdržavani članovi obitelji i njihovi će roditelji moći koristiti olakšice pri porezu na dohodak. HUP je poručio da su izmjene tako male i neučinkovi­te da neće riješiti pitanje troška poslovanja gospodarst­va. Poslodavci od Vlade, među ostalim, traže i da se isplata 13. plaće oslobodi oporezivan­ja, kao i da se kao trošak priznaju topli obrok i prijevoz. U Ministarst­vu financija kažu da se taj problem može riješiti pravilnici­ma, odnosno podzakonsk­im aktima, te da postoji mogućnost da se prijedlozi uvaže.

Ukinuti namete

Poslodavci isto tako pozivaju ministra gospodarst­va Darka Horvata da aktivira ukidanje parafiskal­nih nameta od milijardu i pol kuna za početak godine jer su mjere već spremne. Novost za poduzetnik­e, naročito one najmanje, jest i da će porezni obveznici ući u sustav PDV-a čim tijekom godine ispune uvjete za ulazak, odnosno ostvare 300 tisuća kuna prihoda, a ne početkom iduće kalendarsk­e godine. Poduzetnic­i će imati i mogućnost odbitka 50 posto pretporeza za nabavu ili najam osobnih automobila i drugih sredstava za osobni prijevoz. Naime, Vlada je za tu mjeru tražila i dobila suglasnost Europske komisije, koja pak nije prihvatila Vladin prijedlog da ograniči odbitak na vrijednost automobila od 400 tisuća kuna pa olakšica vrijedi bez limita. Marić ovom reformom već treći put mijenja uvjete poslovanja nabolje pa je u tri kruga mjera gospodarst­vo i građane rasteretio za ukupno 6,3 milijardi kuna.

UKIDA SE DOPRINOS ZA ZAPOŠLJAVA­NJE I ZA OZLJEDU NA RADU, ALI RASTE ZDRAVSTVEN­I DOPRINOS

 ??  ?? Na Vladi iznesen prijedlog poreznih promjena
Na Vladi iznesen prijedlog poreznih promjena
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia