Večernji list - Hrvatska

Dumbović predstavio svoj projekt brze ceste

- (dp)

U Hrvatskoj, dodaje, ne postoji registar osoba s Downovim sindromom, a u udruzi je trenutačno 32 djece iz Međimurske, Varaždinsk­e i Koprivničk­o-križevačke županije.

Želja regionalni centar

Djeca imaju logopeda, rehabilita­tora, idu na fizikalnu terapiju, terapijsko jahanje, plivanje, gimnastiku... Udruga se bori za to da svako dijete izbori invalidnin­u, a poseban problem su brojna vještačenj­a. – Naše dijete ima Down, i to je stanje koje se ne može izliječiti. No, mi svake dvije godine moramo ići na vještačenj­e. Meni je to ludo – kaže. Na vještačenj­e se mora i radi ostvarivan­ja prava za pola radnog vremena, pa za dječji doplatak, za znak pristupačn­osti, pa još ako dijete ide u školu... Iako postoji jedinstven­i zavod za vještačenj­a, svejedno se i po pet puta godišnje mora na vještačenj­a! Želja članova udruge je regionalni centar za djecu s teškoćama u razvoju, u koji bi se uključila sva djeca, ne samo s Downovim sindromom. Tri Vlade su se izmijenile, ali od centra ništa.

Petrinjski gradonačel­nik i saborski zastupnik Reformista Darinko Dumbović predstavio je svoj projekt brze ceste Zagreb – Sisak – Petrinja. – Planirana autocesta Zagreb – Sisak trebala je imati poveznicu i prema Petrinji, što je izuzetno važno za nas. Trebala je stati kod čvora Mošćenica, biti gotova još 2009., no i nakon deset godina nismo se nimalo pomaknuli. Stoga tražimo da se to nastavi, kao brzom cestom koja će od čvora Mošćenica imati izlaze prema Novoj Drenčini i Novom Pračnu – rekao je Dumbović objasnivši da bi ona zatim išla pokraj bivše tvornice „Finel“i jednim krakom povezala Sisak preko Komareva i Klobučaka, a drugim prema Petrinji, odnosno Taborištu. Za svoj prijedlog Dumbović očekuje potporu i od kolega u Saboru.

 ??  ?? Najveselij­i kalendar Četverogod­išnji Marin jedva je dočekao Dinu Rađu, dok su izbornika Dalića djeca dočekala u dresovima reprezenta­cije s napisima Subašić, Lovren, Rakitić
Najveselij­i kalendar Četverogod­išnji Marin jedva je dočekao Dinu Rađu, dok su izbornika Dalića djeca dočekala u dresovima reprezenta­cije s napisima Subašić, Lovren, Rakitić

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia