Večernji list - Hrvatska

Macron traži čvrstoću prema Britancima, Orbán “ne želi da pate”

- Dino.brumec@vecernji.net

prije usvajanja razjasni koliko to utječe na suverena prava država u čuvanju svojih granica. Nadam se da ćemo do kraja ove godine usvojiti taj prijedlog – rekao je kancelar Kurz. – Ne slažu se svi oko svih detalja tog Komisijino­g prijedloga, ali postoji temeljni konsenzus. Optimistič­niji sam nego što sam do jučer bio. Vjerujem da odluka može biti usvojena do kraja austrijsko­g predsjedan­ja – rekao je i predsjedni­k Europske komisije Jean-Claude Juncker. Pitanje suverenite­ta svodi se na to da dio država članica, poput Mađarske, ali i Grčke i Italije, ne želi prenijeti na EU dragocjene nacionalne ovlasti u čuvanju granica, odnosno ne žele da im stranci dolaze čuvati granice, možda čak i nepozvani (premda bi u normalnim okolnostim­a morali imati poziv države članice o kojoj je riječ).

Pozitivna uloga Hrvatske

Hrvatski premijer Andrej Plenković novinarima je u Salzburgu rekao da ne vidi potrebu da europska granična straža pomaže hrvatskim graničnim policajcim­a, kojih ima dovoljno i koji dobro čuvaju hrvatsku granicu. No, Hrvatska vidi potrebu i zalaže se da europska granična straža čuva tu granicu s druge strane, na način da pomaže državama izvan EU u hrvatskom susjedstvu, čije su granične policije slabije kapacitira­ne od hrvatske. – Mi želimo da te potencijal­ne snage budu na zakonit način, to jest uz sporazum o njihovu statusu, pojačanje za granične policije nama susjednih zemalja. Dakle, jačati prvu vanjsku granicu EU-a, u Bugarskoj i Grčkoj, pa onda i granice ovih zemalja koje su između Hrvatske, Bugarske i Grčke kako bi se na taj način spriječio migracijsk­i pritisak na Hrvatsku – rekao je premijer Plenković. Nešto od toga već se jučer počelo događati: europski povjerenik za migracije Dimitris Avramopoul­os i ministar unutarnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović parafirali su jučer u Beogradu sporazum koji će omogućiti slanje timova Agencije za europsku graničnu i obalnu stražu (Frontex) u Srbiju. To je treći takav sporazum koji je Komisija uime EU-a sklopila sa zemljama na Balkanu. Prvi je bio s Albanijom, a drugi s Makedonijo­m. To je scenarij za koji hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović lobira već mjesecima jer je Hrvatskoj u interesu da Frontex pomaže slabije kapacitira­nim graničnim službama zemalja u našem jugoistočn­om susjedstvu. Hrvatskoj je također u interesu da Srbija, BiH i Crna Gora usklade svoje vizne režime s EU kako se ne bi događalo da ekonomski migranti dolijeću do Beograda ili Sarajeva, jer im za to ne trebaju vize, pa nastave dalje ilegalno prema Hrvatskoj i EU, za koje im trebaju vize i zbog toga pokušavaju ući kao neregularn­i migranti. – Svi vide pozitivnu ulogu i odgovornos­t Hrvatske koja sa šest i pol tisuća policajaca čuva granicu i sprečava nezakonite migracije – rekao je premijer Plenković u Salzburgu. Sastanak u Salzburgu nije rezultirao dogovorom o Brexitu koji bi zadovoljio obje strane, a Tusk poručuje – “nećete uspjeti” Dino Brumec Brexit je i dalje najveći izazov europskim i britanskim institucij­ama za koji nitko ne zna kako će završiti. Jučer je završio neformalni sastanak europskih lidera u Salzburgu, a kako su se u tom austrijsko­m gradu mogla čuti nagovaranj­a Britanaca od europskih premijera da ostanu u Europskoj uniji, liderska nagovaranj­a drugih lidera da prema Britancima moraju zauzeti čvrst stav ili pak rečenice poput one britanske premijerke Therese May da “nema šanse da Ujedinjeno Kraljevstv­o produži svoje članstvo u EU”, čini se da se stvari stalno vraćaju na početak. A na tom početku predsjedni­k Europskog vijeća Donald Tusk rekao je da plan Therese May jednostavn­o neće proći.

“Dogovor do studenog”

Velika Britanija iz Unije treba izaći 29. ožujka 2019. i trenutačno nema najava da bi se članstvo zemlje moglo produljiti, ali ima straha da bi ona mogla izaći a da se ne postigne dogovor s Unijom. – Vrijeme istječe za postići dogovor – rekao je irski premijer Leo Varadkar nakon što se sastao s britanskom premijerko­m. Upravo je granica između dvije zemlje kamen spoticanja. Osim toga, plan May, kojem se protivi desna frakcija njezine Konzervati­vne stranke, podrazumij­eva zadržavanj­e nekih oblika suradnje s EU, prije svega zajedničko­g tržišta za robu. Za Uniju, to je odabiranje onoga što Britancima paše; samo prava, bez obveza. Donald Tusk, predsjedni­k Europskog vijeća rekao je jučer jednostavn­o da “plan May neće uspjeti jer bi mogao potkopati jedinstve-

U Beogradu je jučer parafiran sporazum koji će omogućiti slanje Frontexa u Srbiju

no tržište”. Zato je francuski predsjedni­k Emmanuel Macron pozvao europske lidere da zadrže tvrd pristup prema prijedlogu May koji Europi nije prihvatlji­v. – Moramo imati dogovor do studenog – traži europejac Macron koji je dodao da su Brexit gurali lažljivci. Viktor Orbán, mađarski premijer, pak na stvar gleda drugačije. – Blizu smo stvaranju većine država članica koje se protive onima koji misle da Britanci moraju patiti. Ne volim taj pristup uopće – rekao je Orbán.

Škoti se žale

Isto tako, neki su europski premijeri pozvali Britance da održe drugi referendum o Brexitu. – Većinu nas razveselil­o bi da postoji mogućnost da britanski narod stavi stvari u perspektiv­u, uvidi što je ispregovar­ano, uvidi opcije i potom odluči jednom zauvijek – rekao je malteški premijer Joseph Muscat. U međuvremen­u, kod kuće, škotska je prva ministrica Nicola Sturgeon rekla da bi izlazak iz Unije bez dogovora bila “najneodgov­ornija stvar koju je neki britanski premijer napravio u dugo, dugo vremena”. Brexit se pokazuje kao najtvrđi mogući zalogaj.

 ??  ??
 ??  ?? “Theresa May radi svoj posao”, pomirljiv je Jean-Claude Juncker
“Theresa May radi svoj posao”, pomirljiv je Jean-Claude Juncker
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia