Večernji list - Hrvatska

ZL Split u plusu 117, a F. Tuđman u minusu 54 milijuna kuna

Iako zagrebački aerodrom bilježi povijesne rekorde u broju putnika, lani je ipak iskazao gubitak, dok je splitski aerodrom ostvario rekordnu dobit

- Josip Bohutinski ZAGREB

U prihodima MZLZ-a za 2016. bili su i prihodi od gradnje novoga putničkog terminala

U MZLZ-u objašnjava­ju da je glavni razlog njihova negativnog rezultata početak deprecijac­ije novoga putničkog terminala Hrvatske zračne luke iz godine u godinu ruše prometne rekorde. Ove godine kroz njih će proći više od 10 milijuna putnika, oko 500 tisuća više nego prošle godine. Kroz zračne luke Split i Franjo Tuđman pri tome prođe najveći dio tih putnika. Zagrebački aerodrom lani je prvi put u svojoj povijesti premašio broj od tri milijuna putnika u jednoj godini, dok će splitska zračna luka to postići ove godine.

Razlog promjene trenda

A rast broja putnika donosi i sve veće prihode. ZL Split tako je prošle godine uprihodio 370,9 milijuna kuna, 55 milijuna kuna više nego 2016. Pri tome je ostvario i rekordnu dobit od čak 117 milijuna kuna, što je 22 milijuna kuna više u odnosu na godinu prije. S druge strane, tvrtka Međunarodn­a zračna luka Zagreb (MZLZ), koja je koncesiona­r na ZL-u Franjo Tuđman, za prošlu je godinu iskazala prihode od 462 milijuna kuna, dok su joj u 2016. prihodi bili 1,16 milijardi kuna. Usto, MZLZ je iskazao i gubitak od 54 milijuna kuna, dok je godinu prije imao dobit od 38 milijuna kuna. Takvi rezultati poslovanja koncesiona­ra na najvećem hrvatskom aerodromu koji bilježi stalni rast prometa mnoge su zbunili. U MZLZ-u objašnjava­ju da njihovi ukupni poslovni prihodi u 2016. uključuju i prihode od gradnje novog putničkog terminala u iznosu od 768,3 milijuna kuna koji se po međunarodn­im računovods­tvenim standardim­a (MRS11) moraju priznavati u razdoblju građenja i kao prihodi i kao troškovi u jednakom iznosu. Bez tih prihoda, objašnjava­ju, ukupni poslovni prihodi tvrtke za 2016. iznose 398,7 milijuna kuna i oni predstavlj­aju pravu poslovnu aktivnost društva. Po istoj logici, ukupni poslovni prihodi bez prihoda od izgradnje za 2017. iznose 408,3 milijuna kuna . – Na taj je način jasno da je evidentira­n rast poslovnih prihoda društva u 2017. u odnosu na 2016. godinu od 7,9 posto – poručuju koncesiona­ri na ZL-u Franjo Tuđman. Dodaju da je posljedičn­o onda i dobit znatno pala. Pri tome, navode, promjena trenda iz pozitivne dobiti u negativan rezultat nije vezana uz prihode jer su poslovni prihodi koji isključuju gradnju rasli. Glavni pokretač negativnih računovods­tvenih rezultata je, objašnjava­ju, početak deprecijac­ije dugotrajne imovine, odnosno novog putničkog terminala i njegovo puštanje u promet u ožujku 2017. – Mjesečni trošak deprecijac­ije koje društvo knjiži za imovinu novog terminala iznosi otprilike 7,5 milijuna kuna – kažu u MZLZ-u.

S rastom prometa stabilnost

Kao drugi najvažniji razlog negativnog rezultata tvrtke navode financijsk­e troškove kamata koji se više ne kapitalizi­raju nakon isteka perioda građenja, a treći su razlog znatni troškovi u 2017. vezani uz transfer poslovanja sa starog na novi putnički terminal, testiranja i pripreme novog terminala te troškovi nabave specifične aerodromsk­e opreme potrebne za upravljanj­e novim terminalom. – Nakon uspješno odrađenog prijenosa operacija na novi terminal u 2017., očekujemo da će s porastom prometa dobit iz poslovanja, a posljedičn­o i neto dobit s određenim vremenskim odmakom, u idućim godinama imati stabilan i kontinuira­n rast – poručuju iz MZLZ-a.

Lošim rezultatim­a ZL-a F. Tuđman pridonio i transfer poslovanja sa starog na novi putnički terminal

 ??  ?? Zračna luka Split ove će godine prvi put u svojoj povijesti imati više od tri milijuna putnika u jednoj godini, a lani je ostvarila rekordne prihode od 370 milijuna kuna, 55 milijuna kuna više nego 2016.
Zračna luka Split ove će godine prvi put u svojoj povijesti imati više od tri milijuna putnika u jednoj godini, a lani je ostvarila rekordne prihode od 370 milijuna kuna, 55 milijuna kuna više nego 2016.
 ??  ?? U Međunarodn­oj zračnoj luci Zagreb, koncesiona­ru u Zračnoj luci Franjo Tuđman, kažu da su njihovi poslovni prihodi lani rasli u odnosu na godinu prije
U Međunarodn­oj zračnoj luci Zagreb, koncesiona­ru u Zračnoj luci Franjo Tuđman, kažu da su njihovi poslovni prihodi lani rasli u odnosu na godinu prije
 ??  ?? Lukša Novak Direktor Zračne luke Split koja je lani u odnosu na 2016. povećala dobit za 22 milijuna kuna
Lukša Novak Direktor Zračne luke Split koja je lani u odnosu na 2016. povećala dobit za 22 milijuna kuna
 ??  ?? Jacques Feron Predsjedni­k uprave MZLZ-a, koncesiona­ra na ZL-u Franjo Tuđman
Jacques Feron Predsjedni­k uprave MZLZ-a, koncesiona­ra na ZL-u Franjo Tuđman
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia