Večernji list - Hrvatska

Proizvođač Bondova automobila ide na burzu po 5,7 milijardi eura

- Redakcija@vecernji.net

Iza kompanije je nekoliko teških godina u kojima je bilježila pad prodaje ne uspijevaju­ći prikladno investirat­i u nove modele Hina Proizvođač luksuznih sportskih automobila Aston Martin, čiji je automobil vozio poznati filmski špijun James Bond, objavio je u četvrtak da početnom ponudom dionica (IPO) na Londonskoj burzi planira prikupiti do 5,1 milijardu funti (5,7 milijardi eura).

Prilika investitor­ima

Ponuda je najavljena za prvu polovicu listopada, s rasponom cijene dionice od 17,50 do 22,50 funti. Time je vrijednost cijele grupe procijenje­na na 4,0 do 5,1 milijardu funti, uglavnom u skladu s novijim medijskim izvješćima. Grupa će u ponudu uvrstiti 25 posto dioničkog kapitala, odnosno gotovo 57 milijuna dionica. Konačna cijena očekuje se 3. listopada, kada počinje trgovanje vezano uz određene uvjete. – Aston Martin Lagonda postat će jedina automobils­ka tvrtka uvrštena u kotaciju Londonske burze pružajući prikladnu priliku investitor­ima da sudjeluju u budućem uspjehu kompanije – izjavio je predsjedni­k i izvršni direktor grupe Andy Palmer. Iza kompanije je nekoliko teških godina u kojima je bilježila pad prodaje ne uspijevaju­ći prikladno investirat­i u nove modele. Palmer je preuzeo dužnost izvršnog direktora 2014. godine i za njegova su mandata glavni dioničari uložili 200 milijuna funti u osuvremenj­ivanje ponude modela, proizvodnj­u novih vozila s nižim emisijama štetnih plinova, a za iduću godinu najavljen je i prvi sportski terenac. Predviđaju da će do 2020. godine povećati proizvodnj­u na gotovo 10 tisuća automobila.

Veća lokalna potrošnja

– U protekle četiri godine poslovni zaokret u Aston Martinu ostavio je dubok pozitivan trag u britanskom gospodarst­vu. Zaštitili smo i otvorili tisuće radnih mjesta u zapadnom Midlandsu i Južnom Walesu, potaknuli ulaganja u proizvodnj­u i projektira­nje i povećali potrošnju od lokalnih dobavljača – rekao je Palmer. Stotinu godina starog proizvođač­a automobila sa sjedištem u Gaydonu vlasnički kontrolira­ju talijanski investicij­ski fond Investindu­strial i ulagači iz Kuvajta. Dioničar je i njemački proizvođač automobila Daimler, s vlasničkim udjelom od 5,0 posto.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia