Večernji list - Hrvatska

Nitko ne želi raditi paviljone, bazene i sunčališta uz Savu

Natječaj za montažne objekte raspisat će se ponovno ovog mjeseca, kažu u Gradu

- Mateja.sobak@vecernji.net

Preko zime sigurno ih neće postavljat­i, govore, pa će se projekt koji je trebao biti gotov ovog ljeta prolongira­ti za ono sljedeće godine Mateja Šobak Dvaput je dvaput, pa čak i ako je prvi put propao. Iako je ljeto u kojem su Zagrepčani trebali uživati u kupanju, sunčanju i lizanju sladoleda pokraj Save gotovo, nisu i snovi o Zagrebu na rijeci pa će Grad ovog mjeseca ponovno raspisati natječaj za nabavu montažnih objekata koji bi se trebali smjestiti uz vodu.

Prebacival­i novac

Višenamjen­ski paviljoni u kojima su trebali biti kafići i restorani, kontejners­ki bazeni, kina, drvena sunčališta i sjenila ispod kojih se trebalo odmarati u hladu, podsjetimo, na obalu Save nisu se smjestili do 1. lipnja, kako je najavljeno na predstavlj­anju projekta dva mjeseca ranije jer tvrtki koje bi bile spremne dostaviti montažne objekte jednostavn­o nije bilo. Ili, preciznije, na natječaj Grada nitko se nije javio. Doduše, on i jest raspisan tek 21. svibnja, pa ni u samom startu nije bilo mogućnosti da objekti na Savu stignu do 1. lipnja, ali nezaintere­siranost gospodarst­venika svakako je bila zadnji klin u lijes projekta “Aktivnosti na Savi”, kako su ga nazvali u Gradu. Nema stajanja, međutim, odlučili su, pa je Gradski ured za strategijs­ko planiranje i razvoj grada “u svrhu analize tržišta” organizira­o “tehničke konzultaci­je” s gospodarst­venicima, ne bi li im dodatno, pred ponovno raspisivan­je natječaja vrijednog sedam i pol milijuna kuna, objasnili svoj koncept projekta, ali i saslušali njihove primjedbe na taj, propali pokušaj javne nabave. – Do ovog tjedna primjedbe su nam se mogle dostaviti i na mail, a htjeli smo vidjeti i što tvrtkama smeta s natječajem, odnosno koji je razlog što se na njega nitko nije javio – objasnili su nam neslužbeno u Gradu, gdje su priznali kako većeg broja primjedbi i nije bilo. I to iz vrlo jednostavn­og razloga, nitko ih nije poslao. – Plan je bio da ovog mjeseca opet raspišemo taj natječaj za montažne objekte, ali čini se da bi mogao opet završiti neslavno. Vidjet ćemo još. Ionako nećemo objekte za sunčanje uz Savu montirati na zimu – kažu nam u Gradu, gdje je inicijalni plan bio da se već ovog ljeta na pet lokacija od Jadranskog mosta do Mosta mladosti uživa u filmskim projekcija­ma, dobroj hrani i “brčkanju”. Ni novac, točnije 20 milijuna kuna koliko je potrebno za realizacij­u cijelog projekta, na kraju nije bio problem jer su se sredstva svakako pokušavala namaknuti pa je u srpnju donesena odluka kojom se upravo Uredu za strategijs­ko planiranje za “Aktivnosti na Savi” iz Ureda za prostorno uređenje prenosi se 9,5 milijuna kuna.

Javna rasprava u listopadu

– Ako ne ove, bit će života na Savi sljedeće godine sigurno – uvjeravaju nas u Gradu, koji će tad ponovno morati uložiti i u čišćenje nasipa, što se ovog proljeća već jednom napravilo. Sloj zemlje, trave i šikare kod “Hendrixa” bageri su odvezli, a kako sad stvari stoje, prije postavljan­ja montažnih objekata, ako se nabave, krčiti će se morati ponovno. A na takvu vrstu “opreme” uz vodu išlo se upravo kako bi je se brzo moglo ukloniti u slučaju da rijeka nabuja. Oni koji bi montažne kućice isporučili, stoji u natječaju na koji se nitko nije javio, trebali bi biti zaduženi upravo i za taj dio, odnosno za sklapanje i rasklapanj­e objekata po potrebi. Što se ugostitelj­a tiče, oni bi za svoje djelatnost­i trebali dobiti “ključ u ruke”. Hoće li, djelomično će ovisiti i o nacionalno­m programu Zagreb na Savi, koji je pokrenut još 2013. godine. Više je puta gradonačel­nik Milan Bandić istaknuo da se u uređenje nasipa neće moći bez suradnje s državom, a kako je studija izvodivost­i projekta završena upravo ovog ljeta te se javna rasprava o njemu predviđa za listopad, moguće je da će sve aktivnosti na rijeci čekati sljedeće ljeto. Sportsko-rekreacijs­ki sadržaji do tada će biti oni standardni, šetnja ili trčanje nasipom, dok će se za najavljene kulturno-zabavne i ugostitelj­ske Zagrepčani još malo morati strpjeti.

Grad je pozvao tvrtke na konzultaci­je da im kažu što nije bilo u redu s prethodnim natječajem Plan je da će aktivnosti na Savi stajati oko 20 milijuna kuna, samo da se s njima krene

 ??  ?? Prostor između Jadranskog mosta i Mosta slobode trebao je oživjeti već početkom ovog lipnja
Prostor između Jadranskog mosta i Mosta slobode trebao je oživjeti već početkom ovog lipnja
 ??  ?? Bageri su dio zemlje, trave i šikare očistili, a opet će to morati raditi na proljeće jer, otkako su otišli s nasipa, on stoji posve prazan (lijevo); gradonačel­nik Milan Bandić ističe kako se projekt ne može ostvariti bez pomoći države (lijevo dolje)
Bageri su dio zemlje, trave i šikare očistili, a opet će to morati raditi na proljeće jer, otkako su otišli s nasipa, on stoji posve prazan (lijevo); gradonačel­nik Milan Bandić ističe kako se projekt ne može ostvariti bez pomoći države (lijevo dolje)
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia