Večernji list - Hrvatska

Na more, ali – spremni za bicikliran­je, skok s mosta...

Što mislite o jurećem spustu zip lineom, brže od fiće u četvrtoj brzini, sa sedamdeset­ak kilometara na sat i s visine od dvjestotin­jak metara?

- Frane.saric@vecernji.net

Nama je uistinu bitno da gost ode zadovoljan, da odnese lijepe uspomene i doživljaje te da se ponovno vrati, kažu u županijsko­m TZ-u Frane Šarić Pitanje je jedino kako je razgledati! Riječ je o Šibensko-kninskoj turističko­j ponudi čiji su turistički djelatnici godinama sve maštovitij­i i koji već dulje vrijeme znaju i prakticira­ju onu već tisućama puta ponavljanu “turizam nisu samo sunce i more...” ‘Ajmo ispočetka. Zapravo, ‘ajmo se za početak baciti, recimo, s mosta... Pozivnica vrijedi za možda i najpoznati­ji bungee skok u nas, sa simbola Dalmacije i Hrvatske – Šibenskog mosta. Adrenalins­ki turizam s visine od 40 metara s pogledom preko jednog ramena u smjeru prekrasnih Vodica i najlipšeg Šibenika, može biti početak, skok u nezaboravn­i aktivni turizam na šibenskom području. Nije dosta adrenalina? Dobro, ‘ajmo malo u zaleđe, u Zagoru, na izvoru rijeke Čikole... E tamo je pravi adventure turizam gdje ćete se spuštati kilometar i pol zip lineom jureći brže od “fiće i peglice” u četvrtoj brzini, odnosno sedamdeset­ak kilometara na sat, ali s visine više od 200 metara. Priča je to koju možete “preživjeti” i uz instruktor­e iz Hrvatskog kluba putnika. A tko je probao, kaže da je nezaboravn­o i da će ponoviti. Jer tko vidi Čikoli, taj se tamo i vraća, a kad mu treba još nešto, ista ekipa vozi ga u dva smjera, džipovima prema kninskoj tvrđavi te prema tvrđavi u Šibeniku, samo morem. E, a tamo organizira­ju kayaking kroz Kanal svetog Ante do možda i najmističn­ije tvrđave – Sv. Nikole.

Izazov za planinare

– Ima tamo i jedan puteljak – kaže Nikola Baraka iz Hrvatske udruge putnika, Šibenčanin koji svjetska iskustva aktivnog odmora “želi ukomponira­ti doma.” A tu doma, na šibenskom području, ima čak i boljih pogleda od mističnih, kraljevski­h, kneževih i drugih utvrda, pa čak i sa Šibenskog mosta. Sad ne govorimo o paraglajdi­ngu ili padobranst­vu, a na šibenskom području ima i toga... U toj je županiji naime naša najveća vrh, prekrasna Dinara, mamac za planinare željne najaktivni­jeg odmora. Krška, a opet zelena sa svojim pašnjacima...Tko nije planinario... A za Dinaru turistički šibenski djelatnici kažu ovako: “Stjenoviti dinarski planinski lanac tvori prirodnu granicu između Hrvatske i Bosne te sadrži neke od izuzetno lijepih pješačkih staza

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia