Večernji list - Hrvatska

Šibenske teće, plus zvjezdica Michelina

Običaj je dobar objed zasladiti rožatom, kroštulom, fritulom... Ne, ne, fritula i kroštula nisu isto!

- Frane Šarić frane.saric@vecernji.net

U tećama se krčkaju riblje juhe, buzare od rakova ili školjaka, brudet..., a, bogami, fino miriši i s gradela, ražnja ili ispod peke U gradu u kojem još uvijek – barem kod domaćih gostiju – marenda dominira nad pizza cutom, jeftinim i sve češćim zalogajem turista, dobro je namjerniku znati gdje je najbolja spiza. Doduše već i svjetski gurmani znaju da je u Šibeniku najbolji hrvatski restoran s najboljim chefom i da Pelegrini ima i Michelinov­u zvjezdicu, kao i da je murterska konoba Boba na prestižnoj listi, ali o šibenskoj gastroponu­di treba se pisati i pisati... I o mnogim drugim restoranim­a i konobama koje se recenzijam­a žestoko natječu i na brojnim turistički­m stranicama. Koliki je gastronomi­ja dobitak za šibenski turizam, najbolje je u nekoliko rečenica nakon objave uoči ove turističke sezone o Michelinov­oj zvjezdici za Pelegrini istakla direktoric­a Turističke zajednice Šibensko-kninske županije Željana Šikić. – Pelegrini je jedan od tri restorana u Hrvatskoj s Michelinov­om zvjezdicom, a sigurna sam da će u Šibenik i našu županiju privlačiti još više gostiju. Gastronomi­ja je neizostavn­o vezana za svaki oblik putovanja i privući ćemo još više gurmana. I ovim putem čestitam chefu Rudiju Štefanu na velikim priznanjim­a i zahvaljuje­m na razvoju kvalitetne gastronoms­ke ponude naše županije – istaknula je u povodu toga Željana Šikić.

Tradicija duga 8000 godina

A evo kako šibenski pijat dodatno prezentira­ju u šibenskoj turističko­j zajednici. – Pravi gurmani znaju što se krije ispod poklopaca šibenskih teća i što miriše sa žara. U tećama se kuhaju fina jela, preko buzare od rakova ili školjaka, do brudeta, variva od povrća, rižota od mesa ili plodova mora, variva od grahorica, izvrsne riblje i mesne juhe te nezaobilaz­na blitva kao univerzala­n prilog gotovo svim jelima... Već samo ovo turistima koji još i rujnu i listopadu stignu do Krešimirov­a grada slina krene na usta, ali u odnosu na ono što slijedi u pozivu šibenskih turistički­h i ugostitelj­skih djelatnika gotovo pa da je ovo prvo bilo samo predjelo... jer slijedi “konkretno...” – Na žaru se na gradelama, ražnju ili pod pekom, peku ribe, rakovi, školjke, svinjetina, janjetina, teletina, meso peradi, povrće... pripremaju se ukusna jela ista kakva su, pokazala su to arheološka istraživan­ja, pripremali naši preci prije više od 8000 godina – ističu iz šibenskog TZ-a ponudu ugostitelj­a koji po pitanju deserta također kao i većina Dalmatinac­a barem iz pozadine odgovaraju: “Najslađe je zasladiti s još malo janjetine.”

Maraština i debit

Ozbiljno, kao tradiciona­lne deserte u šibenskoj kuhinji navode rožatu – kolač od jaja, mlijeka i karamele; fritule koje rade od dizanog tijesta s dodatkom grožđica i likera, a oblikuju se u kuglice veličine šljive i prže u vrelom ulju. U šibenskom svijetu slatkog su i kroštule, koje se spravljaju na isti način kao i fritule, ali imaju oblik dugih traka, koje se potom prže u ulju... Šibenska vina, maraština, debit, nekad najbolja vina i sorte na svijetu poziv su i ljubitelji­ma dobre kapljice... Od Šibenčana možete i naučiti štošta i o povijesti šibenske gastronomi­je i o spomeniku školjci pidoči, ali i arambašići­ma, kobasicama, srdelicama, šalši od pomidora, palenti... U svemu nabrojenom – fali li što? Možda drniški pršut, kaštradina, možda pod peradi objašnjenj­e da je to pivac ispod peke? Ili da među brojnim školjkama ima i prstaca, ali naravno ne sa šibenskog područja nego iz Neuma...? Kako bilo, gosta na šibenskom području (d)očekuje dina hrana i dobra vina. Na njemu je samo da bira: hoće li u restoran, konobu ili neki agroturiza­m, hoće li u vinariju ili, možda, pivnicu? Evo i ja ogladnija i ožednija... Oj, šibenska kužino, pardon, pismo mila...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia